elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Hibrit Otomobiller Nasıl Çalışır?

Otomobil sektöründe benzinli ve elektrikli otomobillerin ara sınıfında tanımlanan hibrit otomobiller, günümüzde beklentiyi karşılamaya en çok yaklaşan otomobiller olarak gösteriliyor. Artısıyla eksisiyle hibrit otomobilleri sizler için inceledik.



A- A+
14.02.2016 tarihli yazı 42043 kez okunmuştur.
Otomobiller icadından bu yana kullanılan yakıt dışında büyük bir değişime uğramadı. Benzinli, elektrikli, güneş enerjili derken otomobillerde birçok yakıt teknolojisi kullanılmış olsa da kimi çevre yönünden kimi kullanıcı yönünden beklentiyi karşılayamadığı için otomobil teknolojilirinde arayışlar devam ediyor. Günümüzde kullanıcı ve çevre kriterleri göz önünde bulundurulduğunda hibrit otomobiller nispeten bir adım daha önde görünüyor. Yardımcı yakıt olarak hidrojenle çalışan hibrit otomobiller de bulunmasında rağmen ana sınıf olarak elektrikli/benzinli hibrit otomobiller gösterilmekte.
 



İlginizi Çekebilir: Artısıyla Eksisiyle Elektrikli Otomobiller

 

Hibrit Otomobil Teknolojisi Nedir?

Hibrit araçlarda elektrikli ve benzinli olmak üzere iki çeşit motor vardır. Dışarıdan herhangi bir güç gerekmeden bu iki motorun yüksek verimli çalışma ilkesi hibrit teknolojilerin temelini oluşturur. Hibrit araçlarda, içten yanmalı motor bir elektrik motoru ile tamamlanır. Elektrik motoru, içten yanmalı motora seri veya paralel bağlanabilir. Araçta bulunan hibrit güç düzenleyici ise yüksek gerilimli akü ile elektrik motoru arasında bağlantı yaparak araç şebekesini besler. Elektrik motoru enerjisini, yüksek voltajlı lityum iyon pillerden alır. Ayrıca reküperasyon teknolojili frenleme sistemi sayesinde yavaşlama anında kaybedilen enerjinin bir kısmı geri kazanılarak lityum iyon pilde depolanır.
 



İlginizi Çekebilir: Elektrikli Araç Akü Sistemleri

 

Motorlar Hangi Sırayla Çalışır?

Araç kalkışı sırasında sadece elektrik motoru çalışır ve aracı harekete geçirir.
Normal sürüş sırasında elektrik motoru çalışır. Gerekli durumlarda içten yanmalı motor destek olur.
Hızlanma sırasında iki motor birlikte çalışır.
Hızlı sürüş sırasında (Şehirler arası yollar gibi) tahrik gücü yüksek olan içten yanmalı motor asıl gücü verir ve elektrik motoru destek olur.
Yavaşlama sırasında içten yanmalı motor durur ve lityum iyon pil, frenleme sisteminde kazanılan enerji ile kendini şarj eder.
 


 

Hibrit Otombillerin Artıları ve Eksileri

Artıları;
Elektrik motoru çalışma sırasında titreşim ve salınım yapmadığı için konforlu bir sürüş sunar.
Gaz salınımı, sadece fosil yakıtlı araçlarla karşılatırıldığında düşüktür ve çevreci bir sürüş sunar.
Özel frenleme sistemiyle yakıtta tasaruf sağlar. Ayrıca iki kat daha uzun balata ömrüne sahiptir. Bakım masrafı düşüktür.
Özellikle şehir içi trafikte benzin harcamamsı nedeniyle ekonomik bir sürüş sunar.
 
 
Eksileri;
Orta sınıf modelleri ele alındığında hibrit otomobillerin düşük güçlü olduğu söylenebilir. Bunun nedeni çevre dostu otomobil tasarlanırken içten yanmalı motorların küçük modellerinin ekleniyor olmasıdır.
Benzinli otomobillere göre daha yüksek fiyatlıdır.
Düşük bir ihtimal olsa da kaza anında yüksek gerilimli akülerde ölümcül etkiler görülebilir.


Kaynak:


howstuffworks

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar