elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

OBO Bettermann T Serisi Termoplastik Buatlar

Elektriksel bağlantı noktaları her geçen gün daha farklı uygulamalarla yeniden tanımlanmaya çalışılmakta, bu da beraberinde hızlı bilgi değişimini getirmektedir. Zaman zaman doğrularla yanlışların yer değiştirmesi de bu gerekçelerle açıklanabilir. Detaylar içeriğimizin devamında...



A- A+
11.02.2016 tarihli yazı 12434 kez okunmuştur.
Genel olarak, bir binada ortaya çıkabilecek hasarların sürekli olarak “elektrik” üzerinden açıklanmaya çalışıldığı ve buna kimsenin itiraz etmediği bir ortamın varlığından söz etmeliyiz. Özellikle yangınlarla ilgili yapılan her açıklamayı ilgiyle takip ettiğimizi belirtmeliyiz. Tamamı kullanılamayacak hale gelmiş, 1200 C°’lere ulaştığı tahmin edilen bir yangınla ilgili “elektrik kontağı” başlıklı açıklamaların nasıl bu kadar kolay yapılabildiğini anlamaya çalıştık yıllar boyu. Yine de bilimsel hiçbir dayanağı olmayan bu ve benzeri iddiaların sektörel gelişmelere katkıda bulunduğunu görmek memnuniyet verici. Yanlışların sebep olduğu her doğru gibi

 
Öncelikle enerji iletim ve dağıtım teknolojisi açısından uluslararası standartları yakalamış bir üretim tekniğine ulaşmış olmak oldukça önemli. Burada sistemin niteliğini belirlemesi açısından ana malzeme kalitesi kadar sarf malzeme kalitesinin de öneminden söz etmeliyiz. Özellikle tesisat malzemelerin birleşim noktalarının sarf ürün kullanımı sırasında daha büyük önem kazandığı da aşikâr... Yıllar boyu malzemelerin mekanik durağanlık içerdiği düşüncesinin sıkıntıyı doğuran en önemli gerekçe olduğunu görüyoruz. Oysa elektron akışı, buna bağlı farklı ısınma ve soğuma karakterleriyle birlikte farklı kimyasal tepkime süreleri oluşu özellikle sarf malzemelere yönelik daha ayrıntılı çalışmalar yapılması ve daha fazla yatırım planlanması anlamına gelmeliydi. Nitekim bugün bu konuda çok farklı alternatifler oluştuğunu ve bunun daha büyük beklentiler yarattığını memnuniyetle görüyoruz. Artık en küçük bir bağlantı için dahi kontak direnci standartlara uygun uluslararası laboratuvarlarda test edilmiş, ısıl düzeyi tanımlı bağlantı ürünleri kullanılıyor. Her geçen gün yeni önermelerin ortaya çıkması da cabası.


 
Tüm bu olumlu gelişmeler ışığında bağlantı noktalarını koruyacak sıvaltı ve sıvaüstü bağlantı kutuları konusunda benzer bir hassasiyetten söz etmek zor görünüyor. Genellikle termoplastik malzemelerin tercih edildiği bu ürünlerin sahip olması gereken ancak çoğunlukla ihmal edilen özellikler üzerinden incelememizi sürdürmemiz daha yararlı olacaktır.
 

1- Termoplastik Malzemenin Özellikleri:


Termoplastikler yumuşak ve ısıtıldıkça akışkan hale gelen polimerlerdir. Soğutulduklarında tekrar ilk sertliklerine dönebilirler. Plastiklerin üretim teknolojisinde proses olarak sıcaklık, basınç, ışınlama, katalizör ilavesi gibi yöntemler kullanılır. Bu işlem sırasında elde edilmeye çalışılan kıvam belli başlı ısınmalar ve soğumalar karşısında özelliğini yitirmemelidir. Aksi takdirde termoplastik ürün kolay çatlayan mekanik mukavemeti düşük, rengini çabuk yitiren malzeme eskimesini çok çabuk yaşayan bir ürüne dönüşebilir. Bu durum farklı sıkıntılara da yol açacaktır.
 

2- Tanımlı IP seviyesinin sürdürülebilirliği:


Termoplastik ürünlerin kolay deforme olmaması önemli. Aksi takdirde test raporlarıyla kullanıcıya sunulmuş IP seviyelerini kısa süre içinde karşılayamaz hale gelebilir.
 

3- Halogen Free Ürünler:


Piyasanın halogen free kavramı konusunda farklı algılara sahip olması ne yazık ki bazı malzemelerin bu sınıfta tanımlanmaması gerektiği halde bu şekilde satılması sonucunu doğurmaktadır. Halogen free tanımı çok karışık değil aslında. Flor, krom, brom ve iyot gibi malzemeleri içermeyen ve alev almayan ürünlere halojen free malzemeler denmektedir. Kısacası malzemenin yüksek ısıda zehirli gaz çıkarmaması ve alevi yürütmemesi gerekmektedir. Bunlardan birinin olması halogen free özelliğine sahip kabul edilmesi için yeterli değildir. Oysa pek çok yerde bu iki özellikten birinin aynı tanım altında kullanıcıya sunulduğuna tanık olabiliyoruz.


 
Genel olarak malzemelerin içermek zorunda olduğu yukarıda tanımlanmış özellikler, ürünün genel niteliğini belirlemesi açısından oldukça önemli. Çok değerli tesislerde bu konunun dikkate değer görülmediğine tanıklık ettiğimizi söylemeliyiz. Yüzlerce kişinin çalıştığı bir fabrikada, her gün binlerce insanın ziyaret ettiği bir alışveriş merkezinin otoparkında özensiz ve tahrip edilmiş bağlantı kutuları dikkatimizi çekebilmektedir.

Termoplastik ürünlerin genel olarak sahip olması gereken özelliklerin dışında OBO Bettermann firmasının T serisi buatlarla yakalamış olduğu ve kullanımı kolaylaştıran bazı özelliklerden de söz etmeliyiz:




►İlginizi Çekebilir: BSS Yangından Korunma Sistemleri | OBO Bettermann


 

  1- Kapak ile gövde arasındaki bağlantı: kaybolan kapaklar ürünlerin tamamının değişmesine yol açmaktadır. OBO Bettermann ürün ile gövde arasında sağladığı bağlantıyla bu sorunu ortadan kaldırmıştır.

2- Tek bir cıvata ile bağlantı olanağı: 90x90 ölçüye kadarki T serisi ürünlerde tek bir cıvata ile bağlantı imkanı sunmaktadır. M6 bir cıvata veya duvara bağlanmak istendiğinde obo bettermanın özel bağlantı çivisiyle birlikte oldukça kolay bir bağlantı şansı oluşmaktadır.

3- Ektra IP koruyucular: ürünün bağlantı sırasında delinmesi durumunda koruyucu kapaklarla Ip seviyesini korumak mümkündür.


4- IP sınıfına zarar vermeksizin bağlantı olanakları: Ayrıca ürünün IP sınırları dışında kalan noktalardan da bağlantı olanağı sunulmuştur.

5- Çok yüksek mekanik dayanım: ürün darbelere, delinmelere ve farklı durumlara karşı kullanılabilirliğini sürdürebilir.

6- Ürüne zarar vermeden iç montaj kolaylığı: klemens ya da klemens rayı montajı ürüne zarar veröeden kolaylıkla yapılabilir.

7- Derin ve şeffaf kapak seçenekleri: özellikle koruma gerektiren bazı özel montaj elemanları standart dışı ölçülerde buatlar gerektirebilmektedir. Bu tip hem derinliği farklı hem de şeffaf olan kapakların uygulamayı kolaylaştırıcı özellikleri vardır.

8- Rakor gerektirmeyen çıkış olanağı: standart buatların kablo çapı kadar delinebilen ve kabloyu sardığı için ayrıca rakor gerektirmeyen özel çıkış elemanları vardır.

9- Farklı çıkış seçenekleri: deliksiz, farklı rakor çıkışları olan ya da patlatmalı çıkış seçenekleri de bulunmaktadır.

10- Görsel devamlılık: ürünlerin tamamında benzer form kullanıldığından görsel olarak devamlılıktan söz edilebilir.


OBO Bettermann, T serisi ürün grubuyla bağlantı noktaları için önemli bir güvence olarak öne çıkıyor. Bir taraftan da teknik niteliğin arttırılmasını hedefleyecek ve bu anlamda uluslararası pazarda yer aramak isteyen her uygulamayı bir üst klasmana taşımayı sürdürmektedir.




Kaynak:


 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar