elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Mühendis Olmasaydı |
Bilgisayar Mühendisliği

Meslekler ve hayatımızda ki önemleri ile ilgili sorular hiç şüphesiz tartışılmayacak sorular arasındadır. Bir toplumda görev alan her meslek kolu, mutlak olarak insanların ihtiyaçları sonucu ortaya çıkmıştır. Doktorlar, mühendisler, polisler , Askerler ve bu meslekler gibi daha bir çok meslek dalı vardır. Yazımızda "Bilgisayar Mühendisliği nedir?", "Bilgisayar Mühendisliğinin tarihsel gelişimi nelerden oluşur?" ve "Bilgisayar alanında yapılan icatlar nelerdir?" gibi sorulara cevap arayacağız.



A- A+
04.12.2014 tarihli yazı 20317 kez okunmuştur.
Bilgisayarın hayatımıza girdikten sonra yaptığı katkıların önemi kesinlikle tartışılamaz. Artık yaşamımızın her anında yanımızda olan bilgisayarların yönetimini tabiki birileri yapmak durumundadır. Bu yönetimi yapan kişilere mühendislik alanında bilgisayar mühendisi ünvanı verilir. Peki bilgisayar mühendisliği olmasaydı ne olurdu? Bu sorunun cevabı Görsel 1'de ki resme bakılarak anlaşılabilir.
 



Görsel 1: Bilgisayar Mühendisliği Olmasaydı Konusu İle İlgili Karikatür 



►İlginizi Çekebilir : Tüm Şifreleri Gözünüzde Saklayın 

 
Görsel 1'deki karikatürden de anlaşılacağı gibi eğer hayatımızda bilgisayar olmasaydı ve bunun sonucu olarak bilgisayar mühendisleri olmasaydı halen hesaplamalarda abaküs kullanıyor, yapılan hesaplamaların sonuçlarını saklayabilecek büyük ve kalın dosyaları kullanıyor olacaktık. Bu örnekler gibi daha bir çok olumsuz etmenler vardır. Fakat günümüzde artık her şey zahmetsiz bir şekilde  bilgisayar ortamında sanal olarak saklanmaktadır.



 
Bilgisayarların Tarihsel Gelişimleri  

►İlk Bilgisayar ENIAC Bilgisayarların Atası
 
ENIAC gelişmiş bilgisayar teknolojisinin atası olarak tarihe geçmiştir. ENIAC bilgisayarı ile günümüzde çok basit olarak gördüğümüz dört işlemleri yapabiliyorduk. Fakat ne kadar basit olsada günümüzdeki tüm bilgisayarların atası olması olağan bir gerçektir.

 

 
  
 
 
Görsel 2: İlk Bilgisayar ENIAC
 
 

►İlginizi Çekebilir : Superman' in X-Ray Görüşü Gerçek Oluyor 

 
►İlk Kişisel Bilgisayarlar 

ENIAC sadece dört işlem yapabilen ve büyük hacimli olan bir bilgisayardır. Bundan dolayı gerçek anlamda kullanıcıların daha işlevsel olarak aradığı ilk kişisel bilgisayar IBM PC  olmuştur. IBM PC'nin bize sağladığı yarardan bahsedecek olursak bu bilgisayar ile sadece dört işlem yada mantıksal işlem yapılmamaktadır. Daha spesifik bir mikrobilgisayar haline gelerek kullanışlı bir bilgisayar olmuştur.
 



Görsel 3: IBM PC 
 
 
►Apple Firmasının İlk Bilgisayarı 

Apple 2 ilk olarak 1977 yılında piyasaya sürülmüştür. Macintosh üretildikten sonra Apple 2 üretimi sonlanmıştır. Apple firması bu bilgisayar ile bizim hayatımıza büyük katkı sağlamıştır. Günümüzde kullandığımız tüm Apple ürünleri bu ürünün piyasaya girip Apple firmasının kurulması ile geliştirilmiştir. 
 
 
►İlginizi Çekebilir : Çocuklara Neden Programlama Öğretmeliyiz? 

 
►İlk Taşınabilir Bilgisayarlar 

Ticari anlamda ilk taşınabilir bilgisayar ancak 1981 yılında Osborne adı ile tanıtıldı. Bu fikir ilk başta Alan Kay tarafından çocukların basit işlemler yapabilmesi amacıyla tanıtıldı. Taşınabilir bilgisayarlar hayatımıza girerek büyük katkı sağlamışlardır. Normalde bilgisayarlar taşınması güç ve sürekli elektrik gücüne ihtiyaç duyan bir makineydi. Fakat bu bilgisayardan sonra artık günlük hayatta bilgisayarımızı yanımıza bulundurarak anında yapmamız gereken işlemleri yapabilir hale gelmiş olduk.




Görsel 4: İlk Taşınabilir Bilgisayar Osborne


 
►Apple Powerbook Artık Piyasada
 
Osborne taşınabilir ilk bilgisayar olarak tarihe geçerken Apple Powerbook ile bugünkü Macbook serilerinin temellerini atarak ilk taşınabilir bilgisayarı sundu.

►Tablet Bilgisayarlar 

Günümüzde en popüler bilgisayar türü olarak karşımıza tablet bilgisayarlar çıkmıştır. Tabletler hayatımıza girerek taşınabilir bilgisayarların bize getirdiği faydalardan daha fazlasını getirmişlerdir. Örnek verecek olursak tabletler, taşınabilir bilgisayarlara göre daha ufak ve daha kolay taşınabilirdir ayrıca tabletler günümüzde daha yeni bir teknoloji olan mobil işletim sistemini kullanarak daha akıllı bir hal almıştır. Başka bir örnek verecek olursak bankanın kendine ait uyglaması ile aniden hesaba para yatırma, şifre değişikliği gibi bir çok işlemleri tabletler üzerinden rahatlıkla yapılabilmektedir.

 



Görsel 5: İlk Tablet iPad  

 
 
►İlginizi Çekebilir : Elektrik-Elektronik Mühendisliğinde Bilgisayar Programları 

 
Bilgisayar Programlama Dillerinin Tarihçesi 

►C# dilinin Geliştirilmesi 

C# programlama dili Microsoft tarafından geliştirilmiş orta seviyeli bir dildir. C# dilinin bize en büyük faydalarından bir tanesi nesne yönelimli olmasıdır. Yani C# ile yaptığımız bir uygulamayı  son kullanıcıların zevkine hitap edecek bir şekilde yapabiliriz. Görselliği yüksek bir dildir. Görsellik derken belirtmek istediğimiz, yaptığımız bir uygulamanın ne kadar kullanışlı ve hoş görünmesiyle alakalıdır. C# dilinin bu özelliği C dilinde yoktur. Bu sebepten dolayı günümüzde artık ne kadar temel bir dil de olsa C dili C# kadar ön planda değildir.
 



Görsel 6: C# Kodu 




 
►Bir Programlama Dili Olarak JAVA 

Java dilinin bize yararları tartışılmazdır. C# gibi nesne yönelimli olması ile birlikte aynı zamanda da Java uygulamaları bilgisayar mimarisine bağlı olmadan herhangi bir Java Virtual Machine (JVM)'de çalışabilen tipik bytecode'dur. Kısacası Java dilinde yaptığımız uygulamalar, bilgisayar platformuna bağlı kalmadan her platformda çalışması Java'nın, programcılara sağladığı en büyük faydadır. Makine dilinden uzak olması sebebiyle kodlanması kolaydır.




Görsel 7: Java Dilinden Bir Kod 

 
 
İlginizi Çekebilir : Mühendisler İçin Android Uygulamarı 


 
►Mobil Programlama Dili Olarak Android 

Android programlama dilinin hayatımızda önemi oldukça fazladır. Günlük hayatta hemen hemen herkesin akıllı telefonu olduğu için Android programlamaya da ihtiyaç duyulmaktadır. Peki Android bizim için neden önemli? Akıllı telefonlar her zaman yanımızda olduğu için yapılacak olan işlemlerin çok rahat bir şekilde yapılmasına olanak sağlıyor. Örneğin Android, Windows Phone ve IOS gibi mobil işletim sistemleri olmadan önce yapılan her iş daha zahmetli bir şekilde yapılmaktaydı. Fakat artık telefonlarda yada tabletlerde bulunun bu sistemler sayesinde anında her işlem halledilebilir konuma gelindi. Somut örnek verecek olursak bilmediğimiz bir şehre gittiğimizde bu cihazların içinde bulunan GoogleMap yada GPS gibi uygulamalar sayesinde kaybolma riskimiz azalmaktadır. Bu örnek gibi  daha bir çok örnek ile konu detaylandırılabilir.
 



 

►İlginizi Çekebilir : Android Telefon ile Uçak Uçurabileceğiniz Uygulama 

 

Bilgisayar Mühendisi Ne Yapar? 

Bilgisayar mühendisi, genel olarak yazılım, programlama ve algoritma ile ilgilenir. Bilgisayar ları, veritabanı yöneticiliği, ve gömülü sistemlerde bilgisayar mühendislerinin başka bir çalışma alanlarıdır. Bu verdiğimiz örnekleri biraz daha açıklaycak olursa bilgisayar mühendisleri;

►Yazılımların neyi yapabileceğini yada yapamayacağını (Hesaplanabilirlik)
►Belirli bir proje üzerinde çalışırken projenin nasıl etkili bir verim gösterebileceğini (Algoritma ve Karmaşıklık)
►Yazılımlarda saklanmış veriyi nasıl yazıp okuyabileceğini (Veri yapıları ve Veritabanları)
►Yazılımların nasıl daha akıllı çalışabileceklerini (Yapay Zeka)
►Kullanıcılarla yazılımın nasıl iletişim halinde olacaklarını (Kullanıcı Arayüzleri)

düşünürek çalışmalarını sürdürür.

Mühendis Olmasaydı?


Sonuç olarak tüm bu bahsedilen geniş ve yararlı bilgilerden sonra, bilgisayar mühendisleri olmasaydı bugün cep telefonundan sinema bileti alamaz internetten yemek tarifi araştıramazdık. Televizyonda kaçırdığımız diziyi tekrar izleyemezdik. E-mail diye bir şey olmazdı, hala mektup gönderiyor olurduk. Online olarak yaptığımız bir çok işi yapamaz, sosyal medya diye bir şey olmaz, dünya küreselleşemezdi. Bugün 5 dakikada yaptığımız bir işe belki de 3-4 saat ayırmamız gerekirdi.

Bilgisayar mühendisliği bu anlamda insanlar için en kıymetli olan şeyi, zamanı vermiştir. Bu tüm mühendislikler için geçerli olsa da; bugün kullandığımız bilgisayarlar ve akıllı cep telefonlarının içine yazılımlarıyla adeta ruhunu koyan yine bilgisayar mühendisleridir.

Bütün bu kolaylıklar olmasaydı ne yapardık? Düşünmesi bile zor. Bize bu kolaylıkları sağlayan mühendislerin 5 Aralık Dünya Mühendisler Günü kutlu olsun.


 

Kaynak: 

►Teknolojioku
►Bilim-teknoloji
►Wikipedia
 

 

 
  

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar