elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yazılıma Başlarken Programlama Dili Seçimi

Bilindiği üzere dünyada bilgisayarların her geçen gün etkinliği artmakta ve yazılım sektörü de gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Bu açıdan da yazılımcı olmak gün geçtikçe ilgi çeken ve önem kazanan bir meslek haline gelmiştir. Yazılıma yeni başlayan birçok kişi hangi programlama diliyle başlayacağı konusunda kararsız kalmaktadır. Bu yazımızda programlama dillerini daha yakından inceleyeceğiz.



A- A+
12.07.2014 tarihli yazı 27377 kez okunmuştur.
Yazılıma başlarken kullanılan  en popüler diller: Java,C,C#'dır. Hangi dilden başlayacağımızı seçerken en önemli nokta o dilin bize sağladığı avantajlardır. Bu sebepten bu dillerin avantajlarını sıralayarak dil seçimi konusunda size yardımcı olmaya çalışacağız.
 



►İlginizi Çekebilir: Dennis Ritchie | C Dili Yaratıcısı


Java

Java, ağ ve Internet uygulamaları için geliştirilmiş yüksek seviyeli bir programlama dilidir. Platform bağımsız olan Java dili, ağ üzerindeki her bilgisayarda çalışır yani taşınabilirdir. Java dilinin avantajları ise:

Java nesne yönelimli (object-oriented) bir programlama dilidir. Java programında her şey ya nesnedir ya da bir nesnenin parçasıdır. Java’nın nesneye yönelik olması Java’yı kolay kılmıştır. Java'da bir nesnenin yapılması, kullanılması, geliştirilmesi, başka bir yere aktarılması çok kolaydır.
Java 'dağıtık' bir dildir. 'Dağıtık' birden fazla bilgisayarda çalışan programların bir biriyle uyumlu çalışabilmesidir. İnternet dilinin Java olmasının sebebi de dağıtıklıktır. Bir yazılım parçasının bir kısmının bir makinede diğerinin başka makinede aynı anda çalışması mümkündür.
Java sağlam bir dildir. Yani programlamadaki  hataların birçoğu  daha  program yazılırken anlaşılabilmektedir.Yada  program çalıştığında Java programı çökmez,hataya rağmen program çökmeden çalışmaya devam eder.
Java programları her ortamda benzer bir şekilde çalışır. Her makine için yeni bir program yazmaya gerek yoktur. Programı yazarken programın çalışacağı makineyi göz önüne almak zorunda kalmayız. Java’da yazılan bir program hemen hemen bütün işletim sistemlerinde değiştirilmeden kullanılabilir. Diğer dillerde bu özellik yoktur.
Java  'Multi-threaded'bir programlama dilidir.'Multi-threaded' bir programda bir çok işlemin aynı zamanda gerçekleşmesi özelliğidir. Bu özellik diğer programlama dillerine sonradan eklenmiştir. Bu yüzden multi-threaded programlama yapmak için en kolay dil Java'dır.
Java kendisi gibi yüksek seviyeli dillerin içinde en basitidir. Çünkü Java gereksiz çok fazla özellik içermez ve bu özelliklerin öğrenilmesi ve kullanılması çok kolaydır.
 
Java, bilgisayar teknolojilerinin kullanıldığı elektronik ev eşyaları gibi diğer elektronik sistemlerde de programlama aracı olarak kullanılabilir. İlerde ev eşyalarımızın da bilgisayarlarla aynı ağ üzerinde olacağı ve böylece bilgisayarlarımızdan ev eşyalarımızı kontrol edebileceğimiz düşünüldüğünde Java'nın önemi daha da belirginleşmektedir.
 


C Dili

C dili orta seviyeli bir programlama dilidir. C dili günümüzde kullanılan işletim sistemlerinin neredeyse tümünün yapımında kullanılmıştır. C dilinin avantajları ise:
     
C dili donanımdan bağımsız ve taşınabilirdir. C dilinin taşınabilirliği diğer program dillerine göre daha fazladır. Yani herhangi bir C kodu çok az değişikliğe uğrayarak herhangi bir derleyicide derlenebilir.
C güçlü ve esnek bir dildir. Tasarım özellikleri çok iyidir. C dilinde kelime işlemciler oluşturabilir, grafik çizebilirsiniz. C’deki operatörlerin bir kısmı daha sonradan diğer programlama dillerinde de kullanılmıştır.
C verimli bir dildir. Bir dilin verimliliği hızlı fakat fazla yer kaplamayan yazılımlar geliştirmeye olanak sağlamasıyla ölçülür. Bu yüzden C de yazılan programlar hızlı çalışır.
 
C dili kolay öğrenebilir ve yüksek seviyeli programlama dillerinin temeli olmasından dolayı programlamaya yeni başlayanların en çok tercih ettiği dillerden birisidir.
 
    

C# Dili

C# Programlama Dili , Microsoft'un geliştirmiş olduğu yeni nesil programlama dilidir. Nesneye yönelik  programlama dillerinden en aktif olarak kullanılan dillerden birisidir. C# dilinin avantajları ise:

C#, güçlü, modern  ve type-safe(tip-güvenli) bir programlama dilidir. Aynı zamanda C#, C++ dilinin güçlülüğünü ve Visual Basic' in ise kolaylığını sağlar
C/C++  dillerinde program yazarken hata yapma olasılığı daha yüksektir ve bu dillerin programı tamamlama süreleri daha uzundur. C# dili Visual Studio editörü sayesinde anında hata tarama özelliğine sahiptir.Bu şekilde programın tamamlanma süresi minimum seviyeye düşer.
C# Programlama dili görsel bir yapıda çalışabilir. Bu özelliği sayesinde kullanıcı taraflı işlevseldir.
XML desteği sunduğundan diğer tüm platformlarla ortak çalışma özelliği bulunur.
 
C,C++ ve JAVA 'nın güzel özelliklerini barındıran yeni bir programlama dilidir. Sonuç olarak C# ile kod yazmak hem daha avantajlı hem daha kolay hem de oldukça etkileyicidir.



Kaynak:

► Godoro 
► Bilgius
► Bilişim Terimleri

Merve BAYRAKTUTAN


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar