elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

MikroC ile C Programlama Dersleri 1 |
Elektrikport Akademi

Mikro denetleyicilerinizi kontrol etmek istemez misiniz? İşte bu derslerimizi takip ederek öğrenebilirsiniz.Bu yazımızda C programlama dilinden ve kullandığımız programdan bahsedeceğiz.



A- A+
29.07.2013 tarihli yazı 48463 kez okunmuştur.

C dili nedir?  Nerelerde kullanılır?


C programlama dili orta seviye ve yapısal bir dil olarak 1972'li yıllara dayanan bir geçmişi vardır. C dilinin gelişmesi C dili ile yazılan Unix işletim sisteminin popüler olmasıyla başlamıştır. Her alanda kullanılabilen bu dil nesneye yönelik programlama dilleri (C++, Java) ve script dilleri (JavaScript, JavaApplet, PHP) gibi dillerin gelişmesinde de büyük rol almıştır.
 

Her alanda kullanılabilen C dili derslerimiz PIC(mikrodenetleyici) kontrolleri üzerinde durarak anlatacağım.


 

► İginizi Çekebilir : Mikro Denetleyici Programlama (Firmware) |Elektrikport Akademi


 

MikroC ile Yeni Proje Açma


C dilini MikroC Pro for PIC derleyici kullanarak derslerimize devam edelim. Şimdi programımızı açalım ve file sekmesinden new project diyelim. Karşımıza çıkan ekranda projemizin adını, kaydedileceği dosyayı, kullanacağımız PIC'i ve çalışma frekansımızı da ayarladıktan sonra next next diyerek tamamlıyoruz. Karşımıza çıkan ekran her yazdığımız yazılımda yer alacaktır.
 


 

► İginizi Çekebilir : Hangi Programlama Dilini Seçmeliyim?



Nelere Dikkat Edilmeli?
 

Yazdığımız projeyi bir başkası incelediğinde anlayabileceği şekilde belirli bir düzende yazılması gerekir. Yazılımımızda kullanacağımız değişkenleri yazılımımızın doğru çalışabilmesi için ya da hata vermemesi için değişken tanımlamalar yazılımın üst kısmında bulunur. Void main  kısmını genellikle üstünde bulunması gerekenler; değişken tanımlama, sabit atama, buton, led, vb ögeleri tanımlama gibi işlemler.

 

Yazılım1
 

Bu projemde mikrodenetleyici olarak P16F628A kullanıyorum. Bu PIC'i kullanarak değişken ve buton tanımlamayı anlatacağım.

 



#define komutu ile sabit degerler veya buton benzeri ögelerin tanımlamalarını yapıyoruz. Yukarıda görüldüğü biçimde "#define 'buton adı' button (&'butonun bağlı olduğu port','pin','Butonun basılı tutulması gereken süre','lojik-1 mi?lojik-0 mı? olduğunda aktifleşeceği')  yazılarak buton tanımlaması yapılır.

 

► İginizi Çekebilir : C# Uygulama Video Eğitimi 1 |Elektrikport Akademi

 

Değişkenler, kullanılmadan önce tanımlanması gerekir. Yazılımınızda daha sonra bir değişiklik yaptığınızda ve bu değişiklik değişken tanımladığınız satırın üstünde değişken kullanma ise hata verir. Bunun gibi hatalarla karşılaşmamak için tanımlama işlemlerini main kısmının üzerinde hatta en üst satırlarda kullanmaya çalışalım.

Çok fazla değişken tipi var burada hepsinden bahsedemeyeceğimden birkaç örnek veriyim.
int; sıklıkla kullanılan biçimlerdendir, tam sayı tanımlamalarında kullanılır. 2 bitlik ve alacağı değer aralığı -32768 ile 32767'dır.
char; 1 bitlik ve alacağı değer aralığı 0 ile 255'dir.
long;  4 bitlik bir değişken tanımlama türüdür. -2147483648 ile 2147483647 aralığında tanımlanır.

 

► İginizi Çekebilir : Portlar ve Programlama Dilleri


 
Aynı tip değişkenleri aralarına virgül koyarak aynı komutta yazılabildiği gibi Yazılım1'de görüldüğü gibi ayni iki komutta alt alta yazılabilir.

 



 

 

Erol  Balaban Erol Balaban Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar