elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Layout Türleri |
Android Programlama - 12

Mobil Android programlamada önemli konulardan bir tanesi de layout türleridir. Layout genel olarak arka planda çalışmasını sağladığımız xml kodlarının spesifik etiketler içinde tutulduğu kısımlar olarak da açıklanabilir. Ayrıntılar yazımızda mevcuttur.



A- A+
21.03.2015 tarihli yazı 13269 kez okunmuştur.
Mobil Android uygulamalarında yazılan kod kadar kullanılan bileşenlerin de belirli bir disiplin ve düzende olması önemlidir. Android programlamada kullanılan bileşenlerin belirli bir disiplinde ve düzende olmasını sağlayan yapıya Layout denilmektedir. Java programlamada eğer GUI kullandıysanız Layout konusu çok yabancı gelmeyecektir. Örnek olarak Android programlamada kullanılan buton, textview ya da edittextlerin belirli bir düzende olmasını istiyorsak buna en uygun Layout türünü kullanmak gerekmektedir.

Genel olarak kullanılan 4 çeşit Layout vardır. Bunlar LinearLayout, RelativeLayout, FrameLayout ve TableLayout olarak kullanılmaktadır.

 

RelativeLayout 

 
İlk olarak boş bir proje oluşturulması gerekmektedir. Proje oluşturulurken oluşan activity_main.xml dosyasının Layout'u otomatik olarak RelativeLayout olarak gelmektedir. Eğer uygulamalarda RelativeLayout kullanırsak bileşenleri istediğimiz yere sürükleyebiliriz ve birbiriyle bağlayabiliriz. Örnek olarak iki buton sürüklenip alt alta bırakılmış olsun. Alttaki butonu üste bağlarsak ya da ilişkilendirmiş olursak eğer üstteki buton nereye sürüklenirse alttaki buton da üstteki butonla sürüklenmiş olur. RelativeLayout türüne ait görsel şekil aşağıdaki gibidir.
 
Yukarıdaki şekilde de görüldüğü üzere rasgele bileşenler sürüklenip bırakılmıştır. 
 

LinearLayout 

 
LinearLayout türünde kullanılan bileşenler doğrusal olarak dizilmektedir. 2 çeşit LinearLayout kullanımı vardır. Bunlardan birisi Vertical LinearLayout, diğeri ise Horizontal LinearLayout türüdür. Bu iki çeşit aslında aynı mantıkta çalışmaktadır. Fakat uygulamada vertical kullanılıyorsa bileşenler alt alta, horizontal kullanılıyorsa bileşenler yan yana dizilmektedir. Aşağıdaki şekilde vertical olarak ayarlanmış bir layout vardır.

 


 
►İlginizi Çekebilir : Unity3D Oyun Motoru Nedir? 
 
 
Yukarıdaki şekilde alt alta TextView, EditText, RatingBar, SeekBar ve ProgressBar eklenmiştir. Alt alta olmasını vertical LinearLayout sağlamıştır.

Aşağıdaki görselde de horizontal olarak ayarlanmış bir LinearLayout vardır. 

 


 
►İlginizi Çekebilir : Bluetooth Manager Kullanımı | Android Programlama - 10 
 
 
Yukarıdaki şekilde de bileşenler yan yana sıralanmıştır. Bu dizilme şeklini de horizontal olarak ayarlanan LinearLayout sağlamıştır.
 

FrameLayout 

 
FrameLayout türünde bileşenler üst üste bindirilerek kullanılır. Örneğin uygulamada aynı boyutta iki adet buton kullanılmış olsun. Uygulama gereği birinci buton tıklanırken ikinci buton gözükmesin ve ikinci buton tıklanırken birinci buton gözükmesin istiyorsanız Layout olarak FrameLayout kullanmalısınız. FrameLayout kullanımının görsel şekli aşağıdki gibidir.
 


 
►İlginizi Çekebilir : Alert Dialog Kullanımı | Android Programlama - 9 

 
Eğer mobil "Gmail" gibi bir menü arayüz tasarımı yapılacaksa uygulamada kullanılan Navigation Drawer'da Layout olarak FrameLayout kullanılmalıdır. Çünkü menü açıldığında ana ekran arka planda kalacaktır. 
 

TableLayout 

 
Son olarak TableLayout kısmında kullanılacak bileşenler adında da anlaşıldığı üzere tablo şeklinde tutulmaktadır. Diğer Layout türlerinden farklı olarak bu Layout türü kullanıldığında XML kodlarında TableRow eklenmektedir. XML dosyasının Layout türünü TableLayout olarak ayarladıktan sonra TableRow eklenecektir. Row satır anlamında gelmektedir. Aşağıdaki görselde 3 adet TableRow eklenmiş ve içerisine bileşenler sürüklenip bırakılmıştır.
 
Yukarıdaki şekilde TableRow içerisine buton, edittext ve textview bileşenleri atılmıştır. Düzen olarak ise bir tablo şeklinde tutulmaktadır.

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar