elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Koronavirüs ile Hava Kirliliği Azaldı

31 Aralık 2019’dan itibaren dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi sebebiyle insanlar evlerine çekildi, eğitim ve öğretime ara verildi, bazı fabrikalar üretimlerini durdu. Bu nedenlere bağlı olarak hava trafiği, deniz trafiği, kara trafiği azaldı ve kuşlar göklerdeki, yunuslar ise denizlerdeki yerlerini geri aldılar. Her ne kadar bu sonuçlar bize hava kirliliğinin azaldığını gösterse de son yapılan araştırmalarla beraber bu iyileşmenin gerçek boyutları gün yüzüne çıkmaya başladı. Detaylar haberimizde.



A- A+
17.05.2020 tarihli yazı 8297 kez okunmuştur.
Enerji ve temiz hava araştırmaları merkezinin (CREA:cleaner air in europe) yayınladığı rapora göre Avrupa’da kömür ve petrol tüketiminin azalmasıyla birlikte hava kirliliğine bağlı olarak yaşanan 11000 ölümün önlendiğine dikkat çekildi. Kömür ile elektrik üretiminde yaklaşık %37, gaz yakıtı ile elektrik üretiminde %27, genel elektrik üretiminde ise %13 oranında bir azalma gözlemlendi. Tüm bunlara karşın; güneş, hidro ve biokütle kaynaklı elektik üretimi ise artış gösterdi. Aşağıdaki resimde 25 gün içerisinde elektrik üretimindeki yüzdelik değişiklikler kaynaklarıyla beraber verilmiştir.



İngiltere’de iki haftadan fazla süredir, Portekiz de bir aydan fazla süredir, Avusturya ve İsveç’te ise yakın zamandır kömür santralleri güç üretmiyorlar. Kömür ve petrol yakımının azalmasıyla 30 günlük periyotta nitrojen dioksit (NO2) kirliliğin de %40, partikül kirliliğinde %10’ luk bir azalma gözlemlendi. Kısaca partikül kirliliği; sürtünme, bölünme, erozyon, yoğuşma ve tam yanmama sonucu oluşan katı veya sıvı tüm küçük parçacıkların havada asılı kalması veya bu parçacıkların havada dolaşımı sonucu oluşan hava kirliliğidir.
 

 
 
NO2 kirliliği seviyesinde en fazla düşüş görülen ülkeler şu şekildedir; Portekiz, İspanya, Norveç, Hırvatistan, Fransa, İtalya ve Finlandiya’dır. Partikül kirliliğinde ise Portekiz, Yunanistan, Norveç, İsveç, Polonya, Finlandiya ve İspanya’dır. Türkiye’de ise İstanbul büyükşehir belediyesi istatistik ofisinin yayınladığı verilere göre İstanbul’da 1 Nisan-12 Nisan 2020 tarihleri arasında hava kirliliğinin %28,6 oranında iyileştiği bildirildi. Hava kirliliği astımdan felç ve diyabete kadar birçok hastalığı tetiklemekle beraber hava yoluyla buluşan hastalıkların bulaşıcılığını arttırmaktadır. Fosil yakıt tüketiminin azalmasının sağlık sektöründe hava kirliliğine bağlı olarak yaşanan olaylara etkisi;

1,3 milyon daha az çalışma günü
6000 çocukta görülecek astım hastalığı
600 daha az erken doğum

1900 astım hastalığı nedeniyle acil servise giden hastaların sayısında azalma gözlemlendi.
 

 

Tüm bu veriler bize temiz enerji kaynaklarının önemini bir kez daha göstermektedir. Fosil yakıtlar geleceğimiz için tehlike arz etmektedirler. Yeterli bilinç ile olası kötü senaryoların önüne geçebiliriz. Avrupa’daki hava kirliliğinin zamanla değişimini görmek için linki tıklayabilir ve inceleyebilirsiniz.

 
 
Kaynak:

energyandcleanair.org
►cleantechnica.com


Yazar: Nurşah Kübra Ekmekçi


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.