elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Koronavirüsle Mücadele Eden Robot Köpek:
Spot

Boston Dynamics’in geliştirdiği akıllı robot köpek Spot koronavirüs ile mücadelede önemli rol oynuyor. Hasta ve doktor iletişimini güvenli bir şekilde gerçekleştiren Spot, sağlık çalışanlarının koronavirüsten korumaya çalışıyor. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
12.05.2020 tarihli yazı 5779 kez okunmuştur.
Boston Dynamics'in geliştirdiği robot köpek Spot, Boston'daki doktorların koronavirüs ile savaşmasına yardımcı oluyor. Robotik köpek, bir iPad’e ve sağlık çalışanlarının robotu uzaktan yönetirken hastalarla video konferans yapabilmelerini sağlayan iki yönlü bir radyoya sahip. Bu şekilde, sağlık görevlileri virüse yakalanma tehlikesine maruz kalmadan hastalarla iletişime geçebiliyor. Bu durum, ABD'de son derece önemli, çünkü en az 5.400 sağlık çalışanı hastalığa yakalandı ve onlarcası hayatını kaybediyor. Bundan dolayı Spot, sağlık çalışanları tarafından oldukça seviliyor.

Robot Köpek Spot Çalışmaya Başladı

Boston Dynamics, perşembe günü yayınladığı bir blog yazısında, “Mart ayının başından itibaren çeşitli hastanelerden robotlarımızın, personelinin COVID-19’a maruz kalmasını en aza indirmeye yardımcı olup olmayacağıyla ilgi sorular almaya başladık. Konuştuğumuz hastanelerden biri, bir hafta içinde personelinin altıda birinin COVID-19’a yakalandığını ve daha fazla personelinin bu yeni virüsün etkisi altına girmesini engellemek için robotları kullanmayı düşündüklerini söyledi.”
 


►İlginizi Çekebilir: Koronavirüs ve Endüstri 4.0

Spot, şu an Harvard Üniversitesi Brigham ve Kadın Hastanesi’nde görevlendirilmiş durumda. Bu mekanik köpek tele tıp desteği olarak çalışıyor ve yüksek riskli bölgelerde bulunan ön saftaki sağlık personellerine yardımcı oluyor.

Robot Köpek Spot Nasıl Çalışır?

Spot’un mevcut sürümü sadece kişisel görüşmeler yapabiliyor ancak, Brigham yakında geliştireceği modelde hastanın solunum hızını ve vücut sıcaklığını ölçebilen kameralar yerleştirecek. Doktorlar, Spotu’un iPad kamerası sayesinde hastanın fiziksel durumunu görebiliyor. Doktor, standart teşhis soruları sormak için dahili mikrofonla hastayla konuşuyor. Dahası, Spot'u hastayı daha iyi görmek için hareket etmeye yönlendirebiliyorlar. Spot gibi robotların geniş kullanımı hastane personeline son derece yardımcı olabilir ayrıca yüz siperleri ve N-95 maskelerine olan ihtiyacı da azaltabilir.
 


►İlginizi Çekebilir: Koronavirüs ve Teknoloji Sektörü

Boston Dynamics’in kullandığı yazlımı ve donanımı açık kaynaklı hale getirerek, hastaneler için özelleştirme olanağı sunuyor ve bunlar şirketin GitHub sayfasında bulunuyor. Şirkete göre, diğer robotları sadece açık kaynaklı hasta sınıflandırması işlemi yapmasını gerçekleştirebilirsiniz.
 

Köpek Spot Daha Fazla Gelişecek

Şirket vücut ısısı, solunum hızı, nabız hızı ve oksijen satürasyon seviyeleri gibi hayati belirtileri ölçecek şekilde robotu geliştirmek ve hastane ortamına daha uygun hale getirmek istiyor. Bu gerçekleştiğinde Boston Dynamics, virüslerden kurtulmak ve yüzeyleri dezenfekte etmek için UV-C ışığı kullanmayı hedefliyor.


Kaynak:

►interestingengineering.com


Yazar: Kaan Şensoy

Kaan Şensoy Kaan Şensoy Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.