elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Soğuk Gecede Elektrik Enerjisi Üreten Cihaz

Enerji tüketimimiz arttıkça alternatif enerji kaynaklarına olan ihtiyacımız da giderek artıyor. Geceleri hava karanlıkken, rüzgar esmiyorken, üstelik yakıt da harcamadan elektrik enerjisi üretebilme fikri ise kulağa hoş geliyordur. Geçmişte sadece bir düşünce iken 2019 yılında bu fikri gerçekleştirebilen bir cihaz üretildi. Soğuk gecelerde elektrik enerjisi üretebilen bu cihazı yakından inceleyelim.



A- A+
21.09.2019 tarihli yazı 18339 kez okunmuştur.
2013 yılında Duke Üniversitesi’nde mikrodalga sinyalleri kullanarak elektrik enerjisi üreten cihaz geliştirildi. 2014 yılında ise Harvard Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler’de kızılötesi radyasyon kullanılarak elektrik enerjisi üretilebileceği fikri tartışıldı.
 
Üretim maliyetlerinin yanı sıra geliştirilen bu teknolojilerin hiçbiri günlük enerji ihtiyacımızı karşılamak için yeterli enerji üretimini sağlayamıyor. Güneş enerjisi, rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir kaynaklar sürekli elektrik üretemese de gün içinde üretilen enerji depolanıp geceleri kullanılabiliyor fakat bunun için fazladan maliyet ve alan gerekiyor.
 
12 Eylül 2019 tarihli Joule Dergisi’nde düşük maliyetli termoelektrik bir cihazın gece hava karanlıkken ve doğrudan bir ısı uygulanmadan, soğuk havadan ürettiği enerjiyle bir ledi yakabildiği belirtildi. Geceleri elektrik enerjisi üretebilen bu cihaz diğer yenilenebilir kaynakların çalışamadığı zamanlarda çalışabiliyor.

 

İlginizi Çekebilir: Elektrik Üretim Üniteleri


Kaliforniya Üniversitesi’nden Aaswath Raman ile Stanford Üniversitesi’nden Wei Li ve Shanhui Fan’ın tasarladığı cihazın çalışma prensibi şu şekilde: 
 
Cihazın atmosfere bakan tabakasının ısısı termal radyasyon yoluyla dışarı atılıyor. Bu şekilde ortam sıcaklığından daha soğuk bir tabaka elde ediliyor. Cihazın alt kısmında bulunan siyaha boyanmış alüminyum bir disk, poliester film sarılı bir strafor kutuya yerleştirilmiş ve kutunun sıcak kalması sağlanmış. Bu sayede termoelektrik dönüşüm prensibinden yararlanılarak sıcaklık farkından elektrik enerjisi üretiliyor. Üretilen çok düşük güçlü enerjiden faydalanabilmek içinse cihazın çıkışına bir gerilim yükseltici devre bağlanıyor. Gerilim yükselticiden çıkan enerji bir ledi yakabilecek gücü üretmeye yetiyor.
 
California'nın Stanford kentindeki bir çatı katında açık bir alanda cihaz 6 saat boyunca test edildi. Cihazın ürettiği güç ölçülerek metrekare başına 25 miliwatt enerji ürettiği hesaplandı.

 

Elde edilen bu enerji günlük kullanım için oldukça yetersiz kalıyor. Bu cihazın avantajıysa üretim malzemelerine ulaşımın kolaylığı ve üretim maliyetlerinin de oldukça düşük olması. Raman, bu cihazın herhangi bir hırdavatçıda bulunan alüminyum ve strafordan üretilebileceğini, bu teknolojinin güneş enerjisinin yetersiz kaldığı zamanlarda tamamlayıcı bir enerji kaynağı olduğunu söylüyor.
 
Cihaz üzerinde çalışan bilim insanları daha uygun malzemelerle cihazın 20 kat daha güçlü yapılabileceğini tahmin ediyorlar.





Kaynak:

sciencedaily.com
newatlas.com

Atahan ZENGİN Atahan ZENGİN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.