Kod Yazımında Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Her çalışan yazılım mükemmel yazılım olmadığı gibi çalışan bu kodlar sizi iyi bir yazılımcı yapmaz. İyi bir yazılımcı olmak için nelere dikkat etmeliyiz? Belli kurallar çerçevesinde yazılmış kodlar bizlere neler kazandırır ? Kısacası iyi bir yazılımcı olmanın basit ama püf noktaları nelerdir yazımızda..
04.02.2015 tarihli yazı 20108 kez okunmuştur.
Çalışır haldeki her kod iyi yazılmış kod değildir ve bu kodlar yazılımcısını iyi bir yazılımcı yapmaz. Peki uyulması zorunlu olmadığı halde iyi bir yazılımcıyı diğerlerinden ayıran kurallar nelerdir?
İyi bir yazılımcı öncelikle yazdığı kodun sadece kendisi için yazılmadığını bilir. Buna uygun olarak takım arkadaşlarının veya kendisinden sonra gelecek , o kodlar üzerinde çalışacak kişilerin okuyabileceği sadelikte kodlar yazar. Ayrıca iyi bir yazılımcı yazdığı kodların çalıştığı an işinin bitmediğini bilir. Aylar, belki yıllar sonra yazdığı kod geliştirmesi için tekrar karşısına çıkabilir. Bu nedenle okunabilir kodlar yazmak projenin çalışmasını etkilemese de neredeyse projenin çalışması kadar önemlidir. Peki okunması, yorumlanması ve geliştirilmesi kolay kodlar yazmak için nelere dikkat edilmeli?
►İlginizi çekebilir : Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü
►İsimlendirmeler
►Sınıf, fonksiyon veya bir değişken isimlendirirken öncelikle Türkçe karakter kullanmamaya dikkat edilmeli.
►İsimler ne çok uzun ne çok kısa olmalı ve en önemlisi kullanılacak işin tanımına uygun olmalı.
►Döngü değişkenleri dışında tek harfli (i,j,k,l) değişken isimleri kullanılmamalı.
►Şekil1.Örnek değişken isimlendirmesi
►İlginizi Çekebilir : Yazılıma Başlarken Programlama Dili Seçimi
►Açık ve anlaşılır yorumlar her ne kadar yazılım anında gereksizmiş gibi görünse de, kodların okunmasını ve üzerinde değişiklik yapılmasını kolaylaştırır.
►Sınıf, fonksiyon veya bir değişken hatta bir döngü için bile üşenmeden kaba taslak ne işe yaradığına dair açıklamalar yapmak programın yazılımcısı için de, sonrasında programı inceleyecek kişiler için de avantaj sağlayacaktır.
►Girintiler ve Boşluklar
►Biçimli ve güzel görünümlü kodları okumak ve üzerinde değişiklikler yapmak her zaman daha kolay olacaktır. Bunu göz önünde bulundurarak kodlarımızı karmaşıklıktan uzak bir şekilde inşa edilmeli.
►Sade görünümlü kodlar için ilk adım olarak kod bloğunun açılan parantezinin kapandığı yere dikkat etmek edilmeli. İç içe geçmiş kod bloklarında parantezlerin yeri en büyük yardımcınız olacaktır.
►İç içe geçmiş kod bloklarını yazarken içteki bloğun her daim bir tab’lık alan sağda olması kodların biçimli durmasını sağlayacak ve okunmasını kolaylaştıracaktır.
►Sade görünümlü kodlar için ilk adım olarak kod bloğunun açılan parantezinin kapandığı yere dikkat etmek edilmeli. İç içe geçmiş kod bloklarında parantezlerin yeri en büyük yardımcınız olacaktır.
►İç içe geçmiş kod bloklarını yazarken içteki bloğun her daim bir tab’lık alan sağda olması kodların biçimli durmasını sağlayacak ve okunmasını kolaylaştıracaktır.
►Şekil2: İç içe yazılmış kod bloğu ve yorum satırları
► İlginizi çekebilir : Yazılım Projesi Nasıl Hazırlanır ?
►Kodların Sınıflara ve Fonksiyonlara Bölünmesi
►Büyük bir proje geliştiriyorsanız aynı işi yapan kod bloklarını tekrar tekrar kullanmanız gerekecektir. Bu kod bloklarını sınıflara ya da fonksiyonlara bölmeniz gereksiz kod yazımını engelleyecek ve projeyi daha anlaşılır hale getirecektir.
►Fonksiyon veya methodları yazarken olabilecek en yalın ve kısa algoritmaları kullanmak projenin ilerlemesini kolaylaştıracak ve sizi hızlandıracaktır.
Kısacası iyi bir yazılımcı; değişkenlerine anlaşılabilir ve net isimler verir, yorum satırlarını zevkle doldurur, fonksiyonlar ve sınıflar oluşturmaktan korkmaz, kodlarının biçim ve görünümüne önem verir. Tekrar hatırlatmakta fayda var; uyulması zorunlu olmayan bu kuralların projelerinizi çalışır hale getirmeyeceği aşikar fakat çalışır hale gelebilecek kodlar için bu kuralların en büyük yardımcınız olacağını unutmayın. Sizler de bu basit kuralları yazılım stilinize entegre ederek daha iyi hatta en iyi yazılımcı olabilirsiniz.
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
ANKET