elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Planör Tabanlı Fırlatma Sistemleriyle Uzaya Farklı Bir Yolculuk

Uyduların alçak dünya yörüngesine çıkarılması sorunu için geliştirilen planör tabanlı fırlatma sistemleri hem güvenli hemde ekonomik uçuşu vadediyor. Yakın zamanda kullanıma geçmesi planlanan sistemin ilk testi NASA tarafından başarıyla gerçekleştirildi. Ayrıntılar yazımızda.



A- A+
18.02.2015 tarihli yazı 7714 kez okunmuştur.
Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, uyduların alçak dünya yörüngesine çıkarılması için tasarlanan TGALS üzerinde çalışmaların devam ettiğini ve ilk testlerinin yapıldığını duyurdu.

Çekili planör hava fırlatma sistemi TGALS, DARPA' nın ALASA sisteminden farklı olarak savaş uçakları yerine standart uçaklar ile özel tasarlanmış bir planörden faydalanıyor. Bu fark sistemin savaş uçaklarının yüksek maliyetinden kurtulmasını sağlıyor. Standart uçaklar tarafından çekilerek 12 km'ye kadar taşınan planör, daha sonra kendi iticisini kullanarak çok daha yükseğe çıkıyor. Ayrıca üzerinde uydu bulunan roket sisteminin ayrılmasıyla otomatik olarak üsse geri dönüş yapabiliyor.

 
TGALS, yedek uçaklar tarafından  serbest bırakıldığında üzerinde bulunan hibrit hızlandırıcılı roket ile dik yükselişe geçiyor. İçerisinde insan bulunmayan bu sistem potansiyel olarak G kuvvetiyle F-15'den bile daha fazla dik yükseliş yapabiliyor. Planör zirveye ulaştığında yörüngeye uydu gönderen roket patlıyor ve planör üsse sorunsuz bir şekilde geri dönüş yapıyor.

Nasa'ya göre, TGALS' in ilk test uçuşu olan üçte bir ölçekli ikiz gövde prototipin uçuşu geçen yıl 21 Ekim tarihinde yapıldı. 8.2m kanat genişliği ile DROİD (Drayden uzaktan kumandalı entegre uçağı) tarafından çekil ve Edwards üssü yakınlarındaki Ragers Kuru Gölü üzerinde iki başarılı uçuş gerçekleştirdi. Bu uçuşun amacının çift gövde tasarımını test etmek olduğu açıklandı. 
 



TGALS' in şef mühendisi Ryan Dibley, " Kaygılarımızden biri uçak kanatlarının nasıl çalışacağını ve ne kadar yük taşıyabileceğini bilmememizdi. Bunun için  Nasa labratuvarlarında yük testi uyguladık. Kanatların planörü ve parça yükleri taşıyabilmesi için gerekli yapıyı açıklamaya çalıştık. Yakın zamanda yükleme labratuvarlarına tekrar kanatları koyacağız ve gerekli tüm yükü taşıyıp taşımayacağını test edeceğiz " dedi. 

Nasa' dan yapılan açıklamalar ışıgında İnsansız hava aracı olan TGALS'in hem güvenlik hem maliyet açısından diğer sistemlerden kat be kat üstün olduğunu, sistemin çalışır hale gelmesiyle uzaya uydu gönderme işleminin daha kolay ve ekonomik  bir hal alacağını söyleyebiliriz.

Haberin ayrıntılarını ve test çalışmalarını aşağıdaki video'dan izleyebilirsiniz.


 

 


Kaynak:

►Gizmag
Osman AYMAZ Osman AYMAZ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.