elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kod Yazımında Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Her çalışan yazılım mükemmel yazılım olmadığı gibi çalışan bu kodlar sizi iyi bir yazılımcı yapmaz. İyi bir yazılımcı olmak için nelere dikkat etmeliyiz? Belli kurallar çerçevesinde yazılmış kodlar bizlere neler kazandırır ? Kısacası iyi bir yazılımcı olmanın basit ama püf noktaları nelerdir yazımızda..



A- A+
04.02.2015 tarihli yazı 19300 kez okunmuştur.
Çalışır haldeki her kod iyi yazılmış kod değildir ve bu kodlar yazılımcısını iyi bir yazılımcı yapmaz. Peki uyulması zorunlu olmadığı halde iyi bir yazılımcıyı diğerlerinden ayıran  kurallar nelerdir?
 
İyi bir yazılımcı öncelikle yazdığı kodun sadece kendisi için yazılmadığını bilir. Buna uygun olarak takım arkadaşlarının veya kendisinden sonra gelecek , o kodlar üzerinde çalışacak kişilerin okuyabileceği sadelikte kodlar yazar. Ayrıca iyi bir yazılımcı yazdığı kodların çalıştığı an işinin bitmediğini bilir. Aylar, belki yıllar sonra yazdığı kod geliştirmesi için tekrar karşısına çıkabilir. Bu nedenle okunabilir kodlar yazmak projenin çalışmasını etkilemese de neredeyse projenin çalışması kadar önemlidir. Peki okunması, yorumlanması ve geliştirilmesi kolay kodlar yazmak için  nelere dikkat edilmeli?

 
►İlginizi çekebilir : Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü


İsimlendirmeler

Sınıf, fonksiyon veya bir değişken  isimlendirirken öncelikle Türkçe karakter kullanmamaya dikkat edilmeli.
 
İsimler ne çok uzun ne çok kısa olmalı ve en önemlisi kullanılacak işin tanımına uygun olmalı.
 
Döngü değişkenleri dışında tek harfli  (i,j,k,l) değişken isimleri kullanılmamalı.
 


►Şekil1.Örnek değişken isimlendirmesi


►İlginizi Çekebilir : Yazılıma Başlarken Programlama Dili Seçimi

 
Yorum Satırları

Açık ve anlaşılır yorumlar her ne kadar yazılım anında gereksizmiş gibi görünse de,  kodların okunmasını ve üzerinde değişiklik yapılmasını kolaylaştırır.
 
Sınıf, fonksiyon veya bir değişken hatta bir döngü için bile üşenmeden kaba taslak ne işe yaradığına dair açıklamalar yapmak programın yazılımcısı için de, sonrasında programı inceleyecek kişiler için de avantaj sağlayacaktır.

 
►Girintiler ve Boşluklar

Biçimli ve güzel görünümlü kodları okumak ve üzerinde değişiklikler yapmak her zaman daha kolay olacaktır. Bunu göz önünde bulundurarak kodlarımızı karmaşıklıktan uzak bir şekilde inşa edilmeli.

►Sade görünümlü kodlar için ilk adım olarak kod bloğunun açılan parantezinin kapandığı yere dikkat etmek edilmeli. İç içe geçmiş kod bloklarında parantezlerin yeri en büyük yardımcınız olacaktır.

İç içe geçmiş kod bloklarını yazarken içteki bloğun her daim bir tab’lık alan sağda olması kodların biçimli durmasını sağlayacak ve okunmasını kolaylaştıracaktır.
 


►Şekil2: İç içe yazılmış kod bloğu ve yorum satırları


► İlginizi çekebilir : Yazılım Projesi Nasıl Hazırlanır ?


Kodların Sınıflara ve Fonksiyonlara Bölünmesi 

Büyük bir proje geliştiriyorsanız aynı işi yapan kod bloklarını tekrar tekrar kullanmanız gerekecektir. Bu kod bloklarını sınıflara ya da fonksiyonlara bölmeniz gereksiz kod yazımını engelleyecek ve  projeyi daha anlaşılır hale getirecektir.  
 
Fonksiyon veya methodları yazarken olabilecek en yalın ve kısa algoritmaları kullanmak projenin ilerlemesini kolaylaştıracak ve sizi hızlandıracaktır. 
 
Kısacası iyi bir yazılımcı; değişkenlerine  anlaşılabilir ve net isimler verir, yorum satırlarını zevkle doldurur, fonksiyonlar ve sınıflar oluşturmaktan korkmaz, kodlarının biçim ve görünümüne önem verir. Tekrar hatırlatmakta fayda var; uyulması zorunlu olmayan bu kuralların projelerinizi çalışır hale getirmeyeceği aşikar fakat çalışır hale gelebilecek kodlar için bu kuralların en büyük yardımcınız olacağını unutmayın. Sizler de bu basit kuralları yazılım stilinize entegre ederek daha iyi hatta en iyi yazılımcı olabilirsiniz. 

 
Osman AYMAZ Osman AYMAZ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar