elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yeni Nesil Elektronik Komponentler |
İletken Kil

Elektronik komponentlere çağ atlatabilecek mucizevi bir buluş iletken kil. Elektriksel ve fiziksel özellikleriyle elektronik sanayi için heyecan verici bu mucizevi madde ile ilgili merak ettiğiniz her şey haberimizde.



A- A+
08.12.2014 tarihli yazı 14437 kez okunmuştur.
Drexel Üniversitesinde çalışan bilim insanları yaptıkları araştırmalarda, birçok insanın bilmediği belki de elektronik materyallerin geleceğini değiştirecek olan kilin ufak birkaç işlemle iletken olabileceğini fark ediyor. MXene adı verilen bu mucizevi karışımın birkaç yıl içinde elektronik sanayisinin rotasını değiştirebilecek güçte görünüyor.
 

 
►Şekil 1: MXene ile çalışma verimi artırılan fan 

 

 
Peki bu mucizevi maddeyi farklı kılan özellikleri nelerdir?

Mxene’in en belirgin özelliği hidrofilik olmasıdır. Yani su sever bir maddedir ve karışımı kolaydır.

MXene’i diğer iletken maddelerden, özellikle de metallerden ayıran özelliği kolay şekil alabilir olmasıdır. MXene’i bir kağıt üzerinde bile şekillendirip istediğiniz forma sokabilirsiniz.

MXene ilk üretim aşamasında yapılan deney verilerine göre 900 F/cm3 sığaya sahip. Yani MXene, tahmini olarak 10.000 kez şarj olsa bile kapasitans kaybetmeyecek anlamına geliyor.
 


►Şekil2: MXene mikroskop altında ki görüntüsü 

 

 
MXene ilk olarak 2011 yılında keşfedilmiştir. İlk keşfedildiğinde bu maddeyi elde etmek için 24 saat gibi bir süre gerekirken, şu an gelinen aşamada 15 dk da elde etmek mümkün. Umut vadedici bunca şeye rağmen bu maddenin halen geliştirilmekte olduğunu ve elektronik malzemelerde kullanmak için çok erken olduğunu unutmamak gerekiyor.

Videoda gördüldüğü gibi yapımı kolay ve kullanımıyla %200 kapasitans artırımı ile verimi yüksek bu maddeden araştırmacılar son derece umutlu.
 


Kaynak:

►Gizmag
 
Osman AYMAZ Osman AYMAZ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.