elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kendini Takip Edebilen Plastikler Geliştirildi

Washington Üniversitesindeki araştırmacılar 3D yazıcıları kullanarak pil ya da elektronik cihazlar olmadan nasıl kullanıldıklarını izleyip kaydedebilen yeni bir yardımcı teknoloji geliştirdi. Ayrıntıları haberimizde inceleyeceğiz.



A- A+
22.10.2018 tarihli yazı 3788 kez okunmuştur.

Ucuz ve kullanım amacına göre kolayca özelleştirilebilen cihazlar, hastaların günlük ilaçlarını almayı hatırlamalarına yardımcı olabilecek protez veya “akıllı” hap şişeleri gibi yardımcı teknolojiler geliştirmek için oldukça kullanışlıdır. Ancak bu plastik parçaların elektronik donanımı yoktur, yani hastalar tarafından nasıl kullanıldıklarını takip edemezler. Washington Üniversitesi'ndeki mühendisler 3D yazıcı ile, pil ve elektronik herhangi bir cihazdan faydalanmadan kendi kullanımlarını takip edebilen ve kaydedebilen plastik araçlar geliştirdi.
 


►İlginizi Çekebilir:3D Metal Yazıcılar ile Üretim


Bu sistem bir aygıtın bir antene iletilmiş olan sinyallerini yansıtarak bilgi paylaşabileceği backscatter adında bir yöntem kullanıyor. Washington Üniversitesi araştırmacılarından  Jennifer Mankoff: “3D baskı ile erişilebilir yardımcı teknolojiyi kullanmak istiyoruz ancak insanların bu cihazları nasıl kullandığını bilmenin kolay bir yolu yok. Hazır yazıcılar üzerine basılabilen ve cihazın kendisinin bilgi toplamasına izin veren kesintisiz bir çözüm bulabilir miyiz? Gösterdiğimiz şey bu yazıda mümkün oldu. ” diyor.
 



►İlginizi Çekebilir: 3D Yazıcı İle El Ortezi Üretildi 

Tamamen plastikten oluşan bu cihazlar, bir deterjan şişesinin içindeki deterjan miktarını ve daha sonra otomatik olarak deterjan siparişi verilip verilmediğini tespit edebiliyor. Araştırmalar bu gelişim için  plastik kullanmak, pillerin bitmesi veya cihazınızın ıslanması konusunda sorun yaratmayacağını vurguluyor.Grup ilk olarak veri izleme problemini ele alarak önceki çalışmalarında sistem, çamaşır deterjan seviyelerinin izlenmesi veya rüzgar ya da su hızının ölçülmesi için iyi bir şekilde çalışan tek yönde hareketi izlemenin dışına çıktı. Yeni çalışmalarında bir hap şişesinin açılması ve kapanması gibi iki yönlü hareketleri izleyebilecek nesneler yapmayı başardılar. 
 
Yapılan hap şişesi tasarıyla ilgili ekip “Geçen sefer tek yöne dönen bir vitesimiz vardı. Vitesin içinden sıvı akarken, antene temas etmek için bir anahtar vitesi aşağı ittiriyordu. Bu sefer, bir vitese takılı olan bir anahtarla temasa geçebilen iki anten var. Böylece bir hap şişesi kapağı açılırken dişli bir yöne hareket ediyor, bu da düğmeyi iki antenden birine temas ettiriyor. Ve sonra hap şişesi kapağının kapanması dişliyi ters yönde çeviriyor ve anahtar diğer antene çarpıyor. ” açıklamasında bulundu.Ayrıca geliştirilen bu plastik nesnelerin dişleri, bir mesajı kodlayan özel bir kodlamaya sahip ve Morse koduna benziyor. Yani kapağı bir yöne çevirdiğinizde, iletinin ilerlediğini görüyorsunuz. Ama kapağı başka yöne çevirdiğinizde, tersine bir mesaj alıyorsunuz.
 
Hap şişesi tasarımına ek olarak insanların 3D baskılı e-NABLE kolları gibi protezleri nasıl kullandıklarını izlemek için de aynı yöntemin kullanılabileceği protez bir ele takılabilen tasarım da geliştirildi. Bu tasarımda  el anormalileri olan insanların nesneleri kavramasına yardımcı olacak şekilde geliştirildi.Elleri kapatıp açarken bilek açısını belirleyerek elin açılmasını ve kapanmasını izleyen çift yönlü sensörlerinin prototipini içeren bir 3D el proteziyle  kullanımı kolaylaştırılıyor.
 
 
Araştırmacılar ayrıca, Wi-Fi menzili dışındayken kullanım bilgilerini depolayabilen bir 3D baskılı nesne oluşturmak istediler. Bu uygulama için kullanımını izleyebilecek bir insülin kalemini seçtiler ve kalem alçaldığında sinyal almaya başladılar. Öncesinde benzerini geliştirdikleri benzer uygulama için Wİ-Fİ bağlantısı gerekirken yeni tasarımla ,Wi-Fi bağlantınız olmasa bile insülin almaya devam edebilirsiniz. Bunun için günde kaç kez kullandığınızı saklayan bir mekanizmaya ihtiyacımız var sadece. Wİ-Fİ aralığına geri döndüğünüzde, depolanan bu verileri buluta yükleyebilirsiniz. Bu yöntem, bir düğmenin bastırılması gibi bir mekanik hareket gerektirir ve bu bilgiyi, sadece bir yönde hareket edebilen bir mandalın içindeki bir yayı yuvarlayarak kaydeder. Birisi düğmeye basınca yay sıkılaşır. Kullanıcı serbest bırakana dek gevşemez. Ardından yay gevşedikçe, vites döndükçe tekrar tekrar antene temas edecek bir düğmeyi tetikleyen dişliyi hareket ettirir. 
 
Bu aygıtlar, 3D yazıcı ile basılan malzemelerin çift yönlü hareketi algılamasının ve verileri depolamanın mümkün olduğunu gösteren prototipler.Araştımacıların bir sonraki hedefi ise geliştirdikleri bu tasarımları günlük kullanılabilecek boyutlarda tasarlayıp kullanımının artmasını sağlamak.
 
Kaynak:

washington.edu
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.