elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kayan LED Yazıların Sır Devresi

Son zamanlarda birçok kişinin bu işten geçimini sağladığı ve hemen hemen her yerde karşımıza çıkan, dikkat çekme konusunda sıradışı bir başarı yakalayan kayan led yazıların devresi aslında sanıldığı kadar zor değil. 8x10 led matrisi, arduino ve 4017 onlu sayıcıyla hazırladığımız bu devrede nelere dikkat edeceğiz ? Malzemeleri neler? Detayları gelin hep beraber yazımızda inceleyelim.



A- A+
03.12.2014 tarihli yazı 24011 kez okunmuştur.

Malzemeler

80 adet led
8 adet direnç (seçilen ledlere göre değişebilir)
4017 onlu sayıcı
10 adet 1KOhm direnç
10 adet 2N3904 transistör
Tel ve lehim
Arduino

 

Led Seçimi

Deneyimiz ledlere dayalı olduğu için led seçimi önemli bir konudur.Farklı ledler kullandıkça kayan yazınızın parlaklığı ve net okunulabilirliği değişecektir. Bizim tavsiyemiz 5mm'lik ledler kullanmanızdır. Bu ledlerle daha net ve parlak bir yazı elde edebilirsiniz.
 

 
 
Seçtiğimiz ledlerin çeşitlerine göre direnç değerlerini ise besleme voltajı, seçilen ledin çalışma voltajı ve çektiği akım bilgileri ile belirttiğimiz kaynaklardan  öğrenebilirsiniz.
 


 

 

Led Matrisi Oluşturma

Ledlerin satırsal ve sütunsal olarak ayaklarını bağlamak suretiyle bütün haline getirme işlemine led matrisi denir. Bu adımda bahsedeceğimiz led matrisi, piyasada hazır olarak mevcut olup fazla maliyetli olmaması ve elinizin yatkınlaşması açısından led matrisini sizin yapmanızı öneririz.
 


Bu adımda ledlerin pozitif (+) bacaklarını sütun sütun birbirine bağlıyoruz. Daha sonra negatif (-) bacaklarını birbirine satır satır bağlıyoruz ve sağlamlaştırmak için lehimliyoruz. Örneğin ilk ledi yakmak istersek 1. satır ve 1. sütun arasına gerilim uygulayabiliriz ve artık led matrisimizi oluşturmuş olduk. 
 

 

Deney Şeması



                                                 
10'lu sayacımızın 16. pinini ardunionun 5V  çıkışına bağlıyoruz. Ardından sayıcının 14. pinini ardunionun 9. pinine ve sayıcının 15. pinini ise ardunionun 8. pinine bağlıyoruz. Önceden birbirine bağlayıp lehimlediğimiz ledlerin pozitif bacaklarını ise sırayla resimdeki gibi ardunionun 0-7 pinleri arasına, negatif bacaklarını ise transistöre ve oradan 1kohm luk dirençlerden geçirerek sayıcımızın pinlerine lehimliyoruz.

 

Neden 4017 10'lu Sayıcı?

Deneyimizde bu sayıcıyı kullanmak istememizin nedeni öncelikle kullanışlı olması ve çoğullama sağlamasıdır. Bu sayıcı temelde matrisin satırlarını tarar ve her seferinde bir satırı yakar. 4017 10'lu sayıcı akımla ilgili yaşanabilecek herhangi bir sorunu engellemek adına transistör ve direnç ile birlikte kullanılır.
 
 


4017 10'lu sayıcı 10 adet çıkışa sahiptir ve her bir çıkış için bir transistör ve 1 kohm'luk bir direnç kullanılır. Burada BC547 transistörü (npn) kullanılabilir ancak transistörlerin yayıcılarının topraklama yapılması gerektiği de unutulmamalıdır.



 

Arduino ve Programlama

Devremizde; piyasada rahatça bulabileceğiniz ucuz, kullanışlı, mikroişlemcilere kolaylaştırıcı bir geliştirme ortamı sağlayan , wiring tabanlı C/C++ programlama diline yakın bir programlama  dili ile programlanabilen, led kontrolü amacıyla  bu devremizde arduinoyu kullandık.



Arduino temelde setup ve loop olmak üzere iki ana fonksiyon ile çalışır. Setup fonksiyonunu kurulum kodları için loop fonksiyonuda motoru kontrol etmek yada ilgili ledi yakıp söndürme vb. işlemler için kullanılır. Led kontrolünün algoritmasını daha iyi kurabilmek ve arduinonun çalışma mantığını daha iyi anlamak için 2 saniye aralıklarda yanıp sönen tek bir ledin programlamasını açıklamalarıyla birlikte sıradaki resmimizde ifade ettik.Sizin için yararlı olmasını temenni ediyoruz.


 
Kaynak:

►ledcalculator.net
►blog.vinu.co.in
►arduino.cc

 
ÇAĞRI YİĞİT ÇAĞRI YİĞİT Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar