elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Arduino Nasıl Üretilir? |
FabrikaPort 1.Bölüm

Arduino gibi evrensel kültürel ve ekonomik devrimin öncüsü olan bir elektronik geliştirme kartının, Alpler’in ardında, dağ eteklerinde ki huzurlu topraklardan çıkacağını kim hayal edebilirdi? Fakat üretici hareketlerinde devrim yaratan ve açık kaynaklı donanım konseptinin öncüsü olan Arduino, tam da böyle bir yerde 2005 yılında doğdu ve ana vatanı hala orası kabul ediliyor.



A- A+
26.12.2013 tarihli yazı 19723 kez okunmuştur.
Arduino sıradışı bir hikayeye sahip. Beş iş arkadaşı, bu platformu oluşturmak ve geliştirmek için, gerekli donanıma ait öğrenciler arıyordu. Şimdiyse, Arduino topluluğu en hızlı büyüyen orjinal topluluklar arasında yer alıyor. Forumlar öğretici kaynak gibiler ve bunların yanı sıra Arduinonun kendi okulları Arduino meraklılarından bir şeyler öğrenmek için onlarla iletişim kuruyor. Böylece kullanıcılar yeni imkanların yaratılması için Arduino'ya katkıda bulunuyor. Arduino üretiminde bütün dünyanın kalbi olmaya devam eden fabrikaları görmek için Kuzey'e gitmeden önce ilk Arduino atölyesini görmek için İtalya'da ki Torino kentini, ziyaret ediyoruz.

Torino Arduino atölyesi interkomu, isimlik fablab içerisinde CNC ile oyulmuş

Torino, Alpler'in başkenti olarak bilinen yerde bulunuyor, Torino atölyesi 2012 yılının Şubat ayında donanım gelişimini gözlemlemek ve bu çerçevede ki eğitsel ve kültürel girişimleri büyütmek amacıyla kuruldu. Davide Gomba, Arduino hakkında epey tecrübeli biri ve aletlerle ilgilenen ortaklar arasındaydı. Şanslıyız ki Gomba haberimiz boyunca bizlere fabrika hakkında rehberlik edecek. Çalışanlar, "Make", "Asset-Camera", "Tecnopolo" işbirliğiyle iki yeni arduino ürünü çıkartmak ve Rome Maker Fair'ı düzenlemek için sıkı çalışıyorlar.

 

Ayrıca burası İtalya'da üreticilerin üretim ekipmanlarını, fikirlerini, önerilerini paylaştıkları ve iletişim kurdukları; 4 adet 3D yazıcı, dikiş makinesi, 2 CNC yönlendirici, lehimler, ahşap aletleri ve diğer ekipmanlarla donatılmış ilk atölye. Bu özellik, dağ eteği başkentinin üretim ve buluşun uzun tarihinin bir sonraki aşamasının haberini veriyor. FIAT 1899 'da burada kuruldu ve Torino'nun tarihi endüstriyel elektrik santrali olarak günümüzde devam ediyor. En önemlisi otomobil üreticilerinin işlemlerinin yanı sıra gelişmekte olan Uluslararası Uzay İstasyonu modüllerinin üretildiği havacılık endüstriside bu şehirde yer alıyor. 
 

İtalyan gururunu kırmızı, beyaz ve yeşil renkleriyle temsil eden System Elettronica firması İtalya'da Strambio'da Arduino'nun baskı devre kartlarını geliştiriyor.


Rotamızı kuzeye, Arduino'nun yapıldığı yere çevirmeden önce fazla zaman harcamadık. Arduino üretim fabrikaları, Ivrea şehrinden uzakta, dağ eteğindeki 3 fabrika boyunca yayılmış durumda. Strambino'da ki "System Elettronica"'da devre kartları üretiliyor. Fabrikaya bakır levhalar halinde gelen kartlar, Arduino dizaynını alıp,maviye boyanıyor. Ardından yerleştirme ve elektronik parçaların montajı için oyuluyor. BCA şirketi ise, elektronik malzemelerin elle tamamlanıp ambalajlanıp Scarmagno'daki Smartproject'e gönderilene  kadar, monteleme  işleminin bazı basamaklarını yönetiyor.

 

►İlginizi Çekebilir: Arduino İle Melodi Geliştirmek

 

İlk durağımız "System Elettronica", Ludovico Apruzzese fabrikanın etrafını gezerken bize rehberlik etti ve şunu belirtti: "Arduino sadece İtalya'da üretilmiyor". Bölgenin endüstriyel miras avantajına sahipler, ekipmanların bir çoğu Canavase etrafındaki bölgelerde üretiliyor. Bir çoğunun üretimi ise Apruzzese' nin kendi dizaynı olan ve firma içerisinde üretilen kontrol devreleri tarafından yürütülüyor. Ayrıca kontrol devre kartlarını klasik yeşil yerine mavi yapıyor ki Arduinonun karakteristik özelliğiyle eşleşsin.  

 

  Bu mavi kontrol devre katları Arduino üretim hattı için firma içerisinde dizayn edildi

 


Haberimizin 2. Bölümü Arduino PCB üretimiyle devam ediyor. 
Takipte Kalın...

 

Kaynak
 

►DesignBoom

 
Emre ARSLAN Emre ARSLAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar