elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Arduino ve Raspberry Pi Güçlü Bir Rakiple Karşı Karşıya:
UDOO!

Arduino ve Raspberry Pi kartlarının bütün özelliklerini barındıran ve ek olarak Android ve Linux işletim sistemlerini de bir arada bulunduran 11 cm x 8,5 cm ebatlarında bir kart düşünün, ardından arkanıza yaslanın ve haberi okumaya devam edin.



A- A+
04.07.2013 tarihli yazı 26250 kez okunmuştur.
Arduino, elektronik donanımı hakkında çok bilgisi olmayan insanların bile kendi robot projelerini kolaylıkla gerçekleştirebileceği mükemmel bir elektronik karttı. Raspberry Pi ise ARM tabanlı geliştirici kartları ve sıradan bir televizyonu akıllı televizyona çevirmek gibi tek parça bilgisayar uygulamalarını bizlere sunuyordu. Peki ya iki özelliğe de aynı anda sahip olan bir kart varsa? UDOO ile tanışmanızın zamanı geldi.

 

 
UDOO; Android, Linux, Arduino ve Google ADK 2012 için Seco ve Aidilab firmalarının geliştirdiği, Kickstarter'ın projeye fon sağladığı çoklu geliştirme platformudur.  Arduino uyumlu tüm donanım kartlarını (motor shield, ethernet shield, vb) dijital ve analog sensörleri ve Android için üretilmiş aktüatörleri kullanabilirsiniz.
 

Teknik özellikler

UDOO çift veya dört çekirdekli ARM cortex-A9 CPU ile Android ve Linux işletim sistemlerinin her ikisinde de mükemmel performans sergileyen ve GPIO için adanmış bir ARM işlemcisi bulunan çok güçlü bir devre kartıdır. İşte bunlar da temel özellikleri:


► Freescale i.MX 6 ARM Cortex-A9 CPU Dual/Quad core 1GHz
► Her işlemci kendi içerisinde bütünleşik olarak 3 ayrı 2D hızlandırıcı içerir, OpenGL® ES2.0 3D
► Atmel SAM3X8E ARM Cortex-M3 CPU (Arduino Due daki gibi)
► RAM DDR3 1GB
► Tamamıyla kullanımda olan 76 GPIO
► Arduino-R3 uyumlu pin çıkışları
► HDMI ve LVDS bağlantı + Dokunmatik ekran bağlantısı (I2C sinyalleri)
► Ethernet RJ45 (10/100/1000 MBit)
► WiFi Modülü
► Mini USB and Mini USB OTG
► USB tip A (x2) ve USB bağlantısı (özel bir kablo gerektirir)
► Analog ses ve mikrofon girişileri
► ATA (Sadece Quad-Core versiyonunda)
► Kamera bağlanıtısı
► Micro SD kart yuvası
► 12V güç kaynağı ve adaptör bağlantısı

 
UDOO' yu anlatan video izleyebilirsiniz
 

 

UDOO Android ve Linux’ u Nasıl Çalıştırıyor?

UDOO Freescale i.MX 6 CPU tabanlı olan ve Linaro isimli, ARM mimarisi için optimize edilmiş bir Linux Ubuntu versiyonuyla çalışan bağımsız bir bilgisayar. Linaro ortamı programlama için ihtiyacınız olan her şeye sahip. Örneğin; Arduino IDE içerisindeki Arduino uyumlu gömülü kartlara çalışmalarınızı aktarmak için bir dış bağlantıya (kablolu bağlantı gibi) ihtiyacınız yoktur.
 
Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich UDOO üzerinde, bir android cihazından tüm beklenenleri karşılayarak, sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Arduino uyumlu gömülü kartların uygulama ara yüzü Android tabanlı akıllı cihazlara aksesuar geliştirmek için ve ADK üzerinden yapılan bağlantı ile kullanılıyor.

 


UDOO Çocukları da Düşündü
 

Tanıtımlarında projenin bir yönüyle de çocuklara hitap ettiği belirtiliyor. Özellikle insanların küçük yaşta öğrendikleri şeylerin daha kalıcı olduğu bilindiği için ailelere çocuklarına bilgisayar almak yerine UDOO almalarını tavsiye ediyor. MIT (Massachusetts Institute of Technology)’nin özellikle çocukların bilgisayar programlaması eğitimine yönelik geliştirdiği Scratch programının UDOO tanıtımlarında sıklıkla kullanılması çocuklarında UDOO projesinin bir parçası olduğunu açıkça gösteriyor.

 
 
 

UDOO Rekor Bir Bağışa İmza Attı

Henüz proje aşamasında iken UDOO için Kickstarter üzerinden bağış toplamaya başlayan firmalar 27.000 dolarlık bir bağışı hedeflerken 23 katı bir yardım ile karşılaştılar ve projenin tamamlanması için toplam 641 bin dolarlık yardım topladılar. Yakın zamanda satışa çıkacak üç farklı UDOO çeşidi bulunuyor. UDOO Dual Basic 99 dolar, UDOO Dual 109 dolar ve UDOO Quad 129 dolar. Şu an da ısınma testleri yapılan ürünün Ekim 2013 de meraklılarıyla buluşması bekleniyor. Elektronik camiasındaki kimi otoriteler UDOO’nun çok tutulmayacağı yönünde görüş bildirseler de henüz proje aşamasında bu kadar destek gören UDOO ileriki zamanlarda adından sıkça söz ettireceğe benziyor.
 


Kaynak :

 www.udoo.org
 www.cnn.com
Emre ARSLAN Emre ARSLAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.