elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kağıt Güneş Gözeleri Geliştirildi

Günümüzde güneş gözeleri olarak plastik malzemeler kullanılıyor. Ancak bu plastik malzemelerin verimleri hedeflenen seviyede değil. Araştırmacılar, plastik güneş gözelerine alternatif olabilmesi için daha verimli ve daha ucuz olan kağıt güneş gözelerini geliştirdi. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
17.04.2014 tarihli yazı 9967 kez okunmuştur.
Güneş gözelerinde verim yüzdesini belirleyen en önemli iki etken, ışığı iyi geçirmek ve geçirdiği ışığın madde içinde saçılmasıdır. Günümüzde ticari güneş panellerinde, güneş gözeleri olarak hafif ve esnek plastik malzemeler kullanılıyor ancak bu malzemelerin verimlilikleri hedeflenen seviyede değil.
 

 

 
Güneş gözelerinde kullanılan plastik malzemeler %90 ışık geçirgenliği ve iyi optik saydamlık gösterseler de ışık saçılma seviyelerinin %1 civarında olması nedeniyle güneş panellerinde hedeflenen verim sağlanamamaktaydı.

Maryland Üniversitesi’nden Liangbing Hu ve ekibi kağıt malzemelerin özelliklerini geliştirerek güneş gözelerinde kullanılmalarını sağladı.
 


►İlginizi Çekebilir: Güneş Pilleri Nasıl Çalışır?


Ekip, plastik malzemelerden daha ucuz ve çevre dostu olan kağıtları kullanmayı hedeflediğinde karşılaştıkları en büyük sorun ağaç liflerinden üretilen kağıtların arasındaki boşlukların mikro büyüklükte olmasıydı.

Liangbing Hu ve ekibi kağıtlar arasındaki boşlukları nano büyüklüğe indirdikten sonra kimyasal maddeler yardımıyla kağıtlar arasındaki hidrojen bağlarını zayıflatarak aradaki gözenekleri minimum seviyeye küçültmeyi başardı.

Geliştirilen bu yöntem sayesinde %96 ışık geçirgenliği ve %60 ışık saçılma seviyelerine ulaşıldı.



Elde edilen ilk verilere göre nonokağıtların kullanıldığı güneş panellerinin plastik malzemeli panellerden %20 daha fazla verimli olduğu tespit edildi.

Bütün bu gelişmeler sonucunda, güneş panellerinde kağıtların kullanılması çok yakında gibi gözüküyor.



►Kaynak:

PV Magazine


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.