elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İnternet Kullanmayan İnsan Kaldı mı?

BM’ye bağlı Uluslararası Telekomünikasyon Birliği(ITU)’nin yayınladığı yeni istatistiklere göre pandeminin başından bu yana milyonlarca insan ilk defa internete erişim sağladı ancak dünya nüfusunun üçte biri hala çevrimiçi değil. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
07.12.2021 tarihli yazı 3585 kez okunmuştur.
BM’ye bağlı ITU kuruluşunun yapmış olduğu araştırmaya göre pandemi sürecinde entegre olduğumuz evden çalışma, uzaktan eğitim, online bankacılık ve e-alışveriş gibi etkenlerin artması sayesinde internete ilk kez erişen insan sayısında büyük bir artış sağlandı. Bu çok güzel bir gelişme olsa bile hala insanların üçte birinden fazlası internete henüz hiç erişim sağlayamadı.
 
ITU genel sekreteri Houlin Zhao Dünya nufüsunun neredeyse 3’te 2’sinin internete erişimi olsa bile herkesin internete erişmesi için yapılacak çok şey olduğunu kalan 3’te 1’lik kısmı birbirine bağlamak için gerekli olan tüm taraflarla birlikte çalışacaklarını aktardı.
 
ITU tam olarak neler yapılması gerektiğini açıklamadı ancak bu yolda öne çıkan en büyük engelleri belirlediler. En önemlisi şu ki internete erişemeyenlerin %95’i 3G veya 4G ağına erişme imkanına sahipken 2 milyardan fazla insan bunu yapamıyor. Bunun en önemli nedeniyse bu hizmetlere erişebilecek cihaz yetersizliği ve bu hizmetlerin halka sunulması için gereken hükümet bütçeleri. Bu aşamada büyük tedarikçilere ve komünikasyon operatörlerine büyük görev düşüyor. 3G ve 4G bantlarına özellikle erişim oranı düşük ülkelerde geliştirmek ve hizmete açmak onların görevi.


► İlginizi çekebilir: Kuantum İnternet Nedir?
 
Gelişmekte olan ülkelerde yaygın olarak kabul gören uygun bütçeli genişbant misyonunda bulunan mobil genişbant paketinin maliyeti kişi başına düşen GSYIH’nın (Gayri Safi Yurt İçi Hasıla) %2’si seviyesinde bir orana denk geliyor. Dünyanın çok daha yoksul ülkelerinde ise çevrimiçi olmak kişi başına %20 veya daha fazla GSYIH’e mal olabiliyor. Bu durumda genişbantların süper fiyatları için özellikle Afrika’nın telekomünikasyon şirketlerinin kendi başlarının çaresine bakması gerekiyor. ITU’nun raporuna göre seçilmiş bölge olan Afrika genelinde sabit genişbant GSYIH’ın %18,6’sına denk gelirken mobil paketler %2’lik bir dilimin yakınına denk geliyor. ITU ek olarak bölgedeki okuryazarlık ve sayısal beceriler seviyesinin düşük olmasının dijital bağlantılar için önemli bir sorun teşkil ettiğini de belirtti.



Çoğu insanın erişimi için 3G ve 4G gibi ağlar mevcut. Fakat çok çeşitli sebeplerden ötürü insanların birçoğu bunları kullanmamayı yeğler. Bunu bir benzetmeye uyarlarsak tıpkı küçük bir çocuğa şekeri gösterip daha sonrasında ona vermemek gibi bir şeydir. İşte bunun önüne geçmek için tüm gelişmiş ülkelerin bir araya gelerek bir fon oluşturup GSYIH’ı düşük olan ülkelerdeki insanların haberleşmelerini sağlamalılardır.
 
Kaynak:

► telecoms.com
► theguardian.com
 


Çağrı Yılmaz Çağrı Yılmaz Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.