elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Hastalıkları Teşhis ve Tedavi Edebilen Mikroskop Geliştirildi

British Columbia Üniversitesi araştırmacıları ise hastalıkları teşhis ve tedavi edebilen, bunları yaparken cilde herhangi bir kesme işlemi uygulamayan özel bir mikroskop geliştirdiler. Detaylar haberimizde.



A- A+
02.07.2019 tarihli yazı 5581 kez okunmuştur.
Günümüzde daha hızlı, daha az acı veren ve insan vücudunda en az iz bırakan cerrahi uygulamaların gelişimi için teknoloji durmadan ilerliyor. Araştırmacılar, mikroskop üzerindeki lazerin ürettiği ısıyı yoğunlaştırarak cildi kesmeden dokudaki hastalıklı bölgeyi hem teşhis hem tedavi edebilen yeni bir teknoloji ortaya koydular.

British Columbia Üniversitesi araştırmacıları, üniversitelerinin elektrik mühendisliği, makine mühendisliği ve göz doktorluğu bölümleriyle ortaklık yaparak yeni lazer mikroskobunu geliştirdiler. Bu mikroskop, cilt kanseri gibi hastalıkların yanı sıra göz, beyin veya diğer hayati yapılardaki sinirler ve kan damarları dahil olmak üzere ışıkla ulaşılan, hassas cerrahi işlem gerektiren, vücudun herhangi bir yapısını tedavi etmek için kullanılabilir. Mikroskop, derinin hastalıklarını tedavi etmek için uygulandığında tıp uzmanlarının hastalığın yerini doğru bir şekilde saptamalarını ve anında tedavi etmelerini sağlıyor.

 
 

Araştırmalar, endoskopi sırasında mikroskobik inceleme ve tedavi etmek için kullanılan mikroskobun minyatür bir örneğinin geliştirilmesi ile başlıyor. Öncelikle amaç, uyarma mikroskobunu çok yönlü hale getirmek ve hassasiyetini arttırmak oluyor. Araştırmacılar, cilt altında neler olduğunu farklı açılardan tespit etmek ve vücudun bölgelerini görüntüleme yeteneğine sahip olmak istediler. Çalışmaların bu yönde ilerlemesiyle başarılı sonuçlar elde edildi.

Araştırmacılar, teşhis cihazındaki lazerin gücünü basit bir şekilde artırarak yeni bir tedavi cihazına dönüştürüp dönüştüremeyeceklerini düşündüler. Böylelikle araştırma yeni bir boyut kazandı. Çalışmaların sonuçları istenilen yönde olup yeni lazer mikroskobu geliştirildi.

 


►İlginizi ÇekebilirYapay Zeka Tabanlı Cihaz ile Hareketli Parazitler Tespit Edilebilecek


Çalışmanın başyazarı Yimei Huang, teknolojinin hızlı bir şekilde doku taramasına olanak sağladığını ve şüpheli bir hücre yapısı görüldüğünde dokudaki istenmeyen veya hastalıklı yapıyı yeni lazer mikroskobuyla seçerek hassas cerrahi işlemlerin uygulanabileceğini söylüyor. Çalışmanın yazarlarından bir diğeri olan Harvey Lui ise vücudu çevreleyen damarları ve dokuları etkilemeden, kan damarlarının yolunun değiştirilebileceği bulgusunu ortaya koyuyor.
 
Yeni lazer mikroskobu, ultra ince kızılötesi lazer ışını kullanarak canlı dokuyu derinlemesine 1 milimetreye kadar görüntülemeye olanak sağlıyor. Bu özel mikroskobu önceki teknolojiden farklı kılan özellik ise canlı dokuları sadece dijital olarak taramayıp aynı zamanda lazerin ürettiği ısıyı yoğunlaştırarak dokuyu tedavi edebilmesidir.

 

Yeni Lazer Mikroskobunun Cilt Kanseri Tedavisi
 

İnsanlar, genellikle yaz aylarında uzun saatler güneş ışığıyla iç içe yaşıyorlar. Vücudun el, kol, yüz ve kafa bölümleri ise güneşle doğrudan temas halinde oluyor.  Bazı zamanlar cilt alması gerekenden daha fazla güneş ışığı almak zorunda olabiliyor. Bu durum düşünüldüğünde cilt kanseri ilk akla gelen hastalıklar arasındadır. İnsanların çoğu bu hastalığın teşhis aşamasında geç kalarak, tedavi aşamasında ise kesik ve yara izlerinden endişe ediyor. Araştırmacılar, geliştirilen yeni mikroskop sayesinde kısa bir teşhis aşaması ve beraberinde getirdiği cildi kesmeden yapılan tedavi aşamasının mümkün olduğunu gösteriyor.

 


Yazar: Ayten Tabak 


Kaynak:
 
 ►ScienceDaily
Ayten Tabak Ayten Tabak Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.