Fotoğrafı Çektikten Sonra Tekrar Nasıl Odaklayabiliriz?
Fotoğraf çekmek dünyanın her yerinde gittikçe yaygınlaşan bir aktivite. Bu aktivitenin yaygınlaşmasıyla birlikte teknolojik cihazlar ve buna bağlı olan yazılımlar da geliştirildi. Fakat hepimizin fotoğraf çekerken ortak bir problemi var; Odaklanma. Fotoğrafı tekrar çekebilme şansınız varsa ortada bir sorun yok, fakat o anı yakalamak için kısacık bir süreniz varsa yada eve gidene kadar buna dikkat etmemişseniz? Şimdi bu durumun nasıl düzeltildiğine hep beraber bakalım.
29.09.2016 tarihli yazı 5943 kez okunmuştur.
Bir fotoğraf çektiniz ve bu çektiğiniz fotoğrafta istediğiniz noktaya odaklanamadınız ve fotoğrafı tekrar çekme şansınız yok. Bu gibi bir durumda bizlere Işık alan teknolojisi ( Light Field Tech) yardım ediyor. Işık alan teknolojisi yeni değil bu konuda yazılmış çeşitli bilimsel makaleler bulunmaktadır. (Örn: A Real-Time Distributed Light Field Camera-2002) Fakat Lytro isimli bir firma bu teknolojiyi ticari amaçla kamerada kullanan ilk firma ve eğer bu tür kameraya sahipseniz , asla odaklanmayla ilgili bir sorun ile karşılaşmayacaksınız. Bu teknoloji yardımıyla fotoğraflarınızı çektikten sonra onlara tekrar odaklanabileceksiniz .Hatta bakış açısını bile değiştirebilme şansınız olacak.
Peki bu ışık alan teknolojisi nasıl çalışıyor ?
Geleneksel eski tip kameralarda sadece bir lens bulunmaktadır ve kameramız biz fotoğrafı çekerken tüm fotoğraf karesine hakim olmak zorundadır. Oysaki ışık alan teknolojili kamera ise iç yapısında bir mikrolens dizisi bulundurmaktadır. Bu da daha fazla odak noktası oluşturulmasına imkan tanır.
Geleneksel ve Işık Alan Teknolojili Kameraların İç Yapısı
Ayrıca bu kamerada ışığın hangi yönden gireceğini belirlemek için özel bir ışık alan sensörü bulunmaktadır.Bu teknolojinin yazılımsal kısmında ise kompleks algoritmalar devreye girmektedir, eğer fotoğraf farklı bir odak düzleminde yada farklı bir açıdan çekilmişse fotoğrafın nasıl görüneceğine dair çeşitli simulasyonlarda oluşturulabilmektedir.
►İlginizi Çekebilir: CCTV Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Refocusing Images; (Fotoğraflara tekrar odaklanma) Bu teknolojiyle üretilen Lytro kamera 8x optik zoom lensi, 4 inç LCD ekran ve 3D görüntülerde çekebileceğiniz Lytro Illıum . Bu kameranın nasıl çalıştığını hep beraber inceleyelim. Öncelikle fotoğrafı çektiniz, şimdi tüm yapmanız gereken kameranın dokunmatik ekranındaki odak alanına dokunun yada perspektifi ayarlamak için resim üzerinde kaydırın. Dokunarak veya kaydırarak kendi isteğinize göre defalarca değiştirebilirsiniz.Çünkü kameranın içindeki mikrolens tabakası size istedğiniz esnekliği sağlayacaktır.
Resim 1: Odak noktası yeşil renkli boya
Resim 2: Odak noktası mavi renkli boya
Resim 1 ve Resim 2 ‘de görüldüğü gibi odak noktası değiştirilmiştir. Siz fotoğrafı çektiğinizde, Lytro bu fotoğrafı Light Field Picture (.lfp) dosyası olarak kaydetmekte ve bu dosya bütün ışık alan bilgisini yani tüm odaklanma noktalarının bilgisini içermektedir.Bu dosyayı görüntülemek yada paylaşmak için Lytro’nun mobil yada bilgisayar uygulamasının yüklü olması gerekmektedir. Eğer fotoğrafınızı Lytro’nun online platformunda paylaşırsanız arkadaşlarınızda tekrar düzenleyebileceklerdir. Fakat fotoğrafı jpg dosyasına dönüştürüseniz değiştirilemez bir dijital fotoğraf olarak kalacaktır.
Kaynak:
►howitworks
Yazar: Ali Can Çabuker
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
- STX40 Taşınabilir Kablo Arıza Tespit Sistemi | Megger
- Megger digiPHONE + 2 Kablo Tespit Sistemi Nasıl Kullanılır
- Kontaktör ve Termik Röle Seçimi & Uygulamaları
ANKET