elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın En Hızlı Kamerası

Daha önce içi su dolu bir balonun patlama anının kaydedildiği gibi yüksek hızlı kameraların çektiği ağır çekim videolarını izlemiş olabilirsiniz. Lund Üniversitesi tarafından geliştirilen yeni nesil kamera, satın alabileceğiniz en hızlı ağır çekim kamerasından birkaç milyon kat daha hızlı. Öyle ki kamerayla ışığın hareket edişini izlemek mümkün.



A- A+
15.05.2017 tarihli yazı 5839 kez okunmuştur.

Saniyede 5 Trilyon Kare Kaydedebiliyor

İsveç’teki Lund Üniversitesinden Elias Kristensson ve Andreas Ehn başta olmak üzere bir grup araştırmacının geliştirdiği kamera saniyede 5 trilyon görüntü kaydedebiliyor. Ancak bu bir saniyede 5 trilyon adet farklı kare anlamına geliyor. Zamanı bu kadar hızlı bir şekilde bölebilmek için kamera tek bir karenin görüntülerini farklı şekillerde çekiyor. Örtücü açıldığında, her bir lazer flaşı görsel olarak kodlanıyor. Daha sonra bu farklı görseller bir şifreleme anahtarı ile bir araya getiriliyor.
 


►İlginizi Çekebilir: Kamera Nasıl Çalışır?

Bu şekilde, bugüne dek dünyanın en hızlı kamerası unvanını elinde tutan ve saniyede 4,4 trilyon kare görüntü kaydedebilen Tokyo Üniversitesinin geliştirdiği kameranın hızı da geçilebiliyor. Normalde 0,3 saniye süren bir göz kırpmasını bu kamera ile kaydedip daha sonra sinemada kullanıldığı gibi saniyede 24 kare gösterecek şekilde izlemek isterseniz, yaklaşık 2 bin yıl boyunca ekrana bakmanız gerekecek. Neyse ki üniversite tanıtım videosunu hazırlarken daha insaflı davranmış:
 

Kimyasal Tepkimeler İzlenecek

Böyle bir kamera ne işe yarayacak diye düşünüyorsanız, genellikle bilimciler ve endüstriyel araştırmacılar bu kadar hızlı bir kameraya ihtiyaç duyuyor. Kamera bir pikosaniye ila femtosaniye arasında gerçekleşen olayları kaydedebiliyor. Bu çekim yöntemini geliştiren araştırma ekibi yanma olayını inceliyor. Bu olay makro seviyede oldukça iyi anlaşılmış olsa da moleküler seviyede gerçekleşen ultra hızlı bazı olaylar halen gizemini koruyor.
 
►İlginizi Çekebilir: İlginç 5 Kimyasal Reaksiyon

Ekip kamerayı, plazma boşalımının kimyasını, farklı kimyasal tepkimelerin başlangıçlarını ve hem yanma durumlarında hem de biyolojik dokularda kuantum halinin sürelerini belgelemek için kullanacak.

 

Kaynak:

New Atlas
Lund University
 
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.