elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

5 Dakikada Şarj Edilebilen Asfalt Pilleri

Rice Üniversitesi araştırmacıları lityum-metal pillerin anot kısmına zift eklemenin şaşırtıcı bir etkisi olduğunu keşfetti. Zift eklenmiş lityum-metal piller hem daha hızlı şarj oluyor hem de kısa devre yapma ihtimali fazlasıyla azalıyor. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
12.10.2017 tarihli yazı 7920 kez okunmuştur.
Rice Üniversitesi araştırmacıları 500 kez şarj edildikten sonra bile dayanıklılık gösteren, asfalttan üretilen batarya geliştirdi. Bu lityum bataryalar, özellikle yüksek güç gerektiren cihazların şarjı için kullanılabilir. Ayrıca şu anda kullanılan lityum iyon bataryalardan 10 ila 20 kata kadar daha hızlı şarj olabilirler. Profesör James Tour, bu bataryaların kapasitesinin oldukça yüksek olduğunu ve en önemli tarafının ise şarjının 5 dakika içinde %0’dan %100’e çıkarabilmesi olduğunu açıkladı. 
 

İlk denemede asfaltın farklı bir türü olan gilsonit kullanılmıştı. Daha sonra ise araştırmacılar, asfaltı iletken grafen nano şeritlerle birleştirip bileşimi lityum ile kapladı. Bataryalar kilogram başına 1322 kW'lık bir güç gösterdi.
 


► İlginizi Çekebilir: Telefonunuzu Fotosentezle Şarj Edin

Yapılan denemeler önemli bir detayı daha ortaya koydu. Karbon, lityum dendritlerin oluşumunu azalttı. Bu yosunumsu kalıntılar bataryanın elektrolitine bulaşıyor. Eğer yeterince ilerlerse, anot ve katodun kısa devre yapmasına, bataryanın bozulmasına, yanmasına hatta patlamasına sebep oluyor. Ancak, asfalttan üretilen karbon bu tür bir dendrit oluşumunu engelliyor. Tour, ilk ve son üretilen bataryaların kapasitesinin aşağı yukarı aynı olduğunu. fakat son üretilen bataryanın daha fazla lityum içerdiğini, ayrıca üretimi daha kolay ve ucuz olduğunu belirtti. Yapılan araştırma ACS Nano'da yayımlandı. 
 
Kaynak:
 
► Futurity
► Rice University
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.