elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın İlk Otonom Treni

Otonom sürüş teknolojisi dünya genelinde ilk örnekleriyle karşımıza çıkmaya devam ediyor. Çin’in 2018 yılında hizmete sunmayı planladığı otonom tren haberinin ardından, şimdi de maden şirketi Rio Tinto‘nun Batı Avustralya’da hizmet veren tam otonom bir tren kullandığı açıklandı. Detaylar haberin devamında...



A- A+
22.10.2017 tarihli yazı 11686 kez okunmuştur.
Trenin üretimini yapan Rio Tinto, hafta başında yaptığı açıklamada, içinde mürettebat olmayan trenin yaklaşık 100 kilometre yol alarak başarıyla çalıştığını söyledi. Dünyanın en büyük maden şirketlerinden birisi olan Rio Tinto tarafından 2012 yılında başlatılan Ar-Ge süreci geçtiğimiz günlerde sonucunu verdi. Gelecekte demiryolu ulaşımında, günümüzde ise şirketin hammadde transferinin çok daha verimli şekilde tamamlanmasında büyük rol üstlenmesi beklenen otonom sürüşün bir süredir test sürecini yürüten geliştirme ekibi, Avustralya’nın ilk sürücüsüz tren yolculuğunu tamamladı. Testlerin başarılı şekilde tamamlanmasıyla birlikte, AutoHaul adıyla yürütülen bağımsız tren projesinin en zorlayıcı bölümü olarak nitelendirilen yazılım kısmının da başarıyla sonuçlandırıldığı belirtildi.
 


► İlginizi Çekebilir: Sürücüsüz Kamyon T-Pod

Wombat Junction ile Paraburdoo kasabaları arasında toplamda 100 kilometrelik rotayı kapsayan çöl boyunda gerçekleştirilen sürüş, Rio Tinto’dan gelen işçiler, yerel demiryolu güvenlikçileri ve şirketin operasyon merkezi tarafından izlendi. Aslında şirket 2017’nin başından beri otonom trenler kullanıyor. Trenle yapılan işlerin yüzde 50’si otonom şekilde gerçekleştiriliyor fakat acil durumlar için her zaman makinist bulunduruluyor. Rio Tinto, 2018’in sonuna gelindiğinde tam otonom tren ağına sahip olmayı ümit ediyor. Fakat öncelikle düzenleyici makamlardan gerekli onayları alması gerekiyor. Başında bir makinist olmadan yapılmış en uzun seyahatlerden biri olarakta kayıtlara geçen yolculukla alakalı açıklamalarda bulunan şirket yöneticisi Chris Salisbury; gerçekleştirilen bu başarılı pilot çalışmanın sadece başlangıç olduğunu ifade etti.
 

Salisbury ayrıca emniyet ve üretkenlik avantajları sağlayacak olan dünyanın ilk tamamen bağımsız uzun mesafe raylı sistem ağını işletmek amacına ulaşmak için çalışmaların sürmekte olduğunu da belirtti. Halihazırda devam eden saha operasyonlarında 69 otonom kamyonla çalışan şirket, 2018 yılında demiryolu ağının tamamını kullanılabilir hale getirmek istiyor.




Kaynak:

► Science Alert
► Futurism
► Rio Tinto
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.