elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İnsan Bedeninden Elektrik Üreten Malzeme

EMPA (İsviçre Federal Laboratuvarları)’da çalışan bir grup araştırmacı, insan bedeninden elektrik üretebilen yeni bir materyal geliştirdi. Esnediğinde ve sıkıştırıldığında elektrik üretebilen ince ve esnek yapılı materyal, kalp pilinden kıyafete kadar birçok alanda kullanılabilecek.



A- A+
28.11.2017 tarihli yazı 9831 kez okunmuştur.
Materyalin üretimi ‘piezoelektrik etki’ sayesinde mümkün oldu. Piezoelektrik etki, genellikle mekanik şekilde titreyen bir iğne yardımıyla plağı okuyan analog plakçalarlarda görülür. Piezoelektrik etki vasıtasıyla bu titreşimler, ses dalgası oluşturan elektriksel impulslara dönüştürülür. EMPA araştırmacılarının ürettiği materyal de mekanik hareketlerin elektrik enerjisine dönüştürülmesi mantığını kullanıyor.
 


►İlginizi Çekebilir: Nanojenaratör Nedir?

Sadece eşsiz bir materyal geliştirmekle kalınmadı aynı zamanda piezoelektrik etki hakkındaki bilgilerimizin sınırlarını genişledi. Ekip, sadece kristallerde değil esnek materyallerde de piezoelektrik etki görülebileceğini ortaya koydu. Ancak bu ilginç materyalin üretimi pek kolay değil. Polar parçacıklar ve silikon birleştirilmeden önce zahmetli bir şekil verme sürecinden geçiliyor. Daha sonra piezoelektrik etki yaratmak için ince ve esnek yapıya güçlü şekilde elektrik uygulanıyor.
 

Materyal ince, esnek ve organik yapısı sayesinde, elektronik cihazlardan ziyade insan vücudunda daha faydalı şekilde kullanılabilir. Bu yüzden kalp pili, basınç sensörü ve bir takım tıbbi cihazlarda kullanılması planlanıyor. Ayrıca giysi, kumanda düğmesi hatta giyen kişinin hareketlerinden elektrik üretebilen giyilebilir monitörlerde bile kullanılabilir. Yaptığı basın açıklaması sırasında materyalin potansiyel kullanım alanlarından bahseden Dorina Opris, materyalin insan vücudundan enerji üretmek için bile kullanılabileceğini, örneğin; kalbe yakın bir yere yerleştirerek elektrik üretilebileceğini açıkladı. Kısacası insan vücudunun hareketlerinden ve stresinden elektrik üretmek yakın gelecekte mümkün olabilecek.


Kaynak:

► Futurism

 
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.