elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Hibrit Elektrikli Jet 2022'de Kalkışa Hazır

Havacılık sektörü dünya karbon emisyonlarının yaklaşık yüzde 2'sini üretmektedir. Bu onları azaltmak için Zunum Aero düşük karbonlu uçağı ile geleceğe yönelik cesur bir plana sahip. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
14.11.2017 tarihli yazı 11075 kez okunmuştur.
Havacılık endüstrisi yakıt tüketimini ve karbon emisyonlarını azaltmada istikrarlı bir ilerleme kaydetti. Uçaklar daha hafif, motorlar daha verimli ve havayolları emisyonları azaltmak için biyoyakıt karışımlarını kullanmaya başlıyor. Boeing ve JetBlue'nun girişim sermayesinden destek alan Zunum Aero, Ekim ayında uçaklarının detaylarını açıkladı. 12 koltuklu jet, 700 km'lik bir mesafeye ve saatte 340 kilometreye kadar maksimum seyir hızına sahip olacak. Ayrıca %80 daha az emisyon ve %75 daha az gürültü üretecek.

Zunum Aero'nun iş modeli küçük ve bölgesel havaalanları arasındaki kısa yolculuk uçuşlarına dayanmaktadır. Söz konusu strateji ile maliyetleri ve hareket süresini azaltmayı planlıyorlar. Elektrikli uçuş için adı geçen ilk şirket Zunum Aero değil. Eylül ayında EasyJet, 2027 yılı için Los Angeles merkezli Wright Electric ile 180 kişilik bir elektrikli uçak geliştirdiğini açıkladı. Sloven üreticisi Pipistrel, pilot eğitim için ticari bir elektrikli uçak olan Alpha Electro'yi 2015 yılından beri satıyor. NASA da elektrikli havacılık ile ilgileniyor ve X-57 elektrikli uçak üzerinde çalışıyor.

 


► İlginizi Çekebilir: Elektrikli Uçak Alice

Ancak bu şirketlerin çoğunda batarya veya yakıt hücresi teknolojileri alanında büyük ilerlemeler kaydederken, Zunum hibrit teknolojisi üzerinde ilerlemeyi seçti. Zunum Aero'nun CTO'su Waleed Said’e göre şirketin istediği boyut ve menzil için tamamen elektrikli bir uçakta bugünün pilleri halen çok büyük ve ağır.

Zunum'un uçak tasarımında bir "seri hibrit" güç aktarımı bulunur: Tahrik elektriklidir, sadece bir elektrik motoru tahrik hattına güç sağlarken, motor için güç üreterek batarya aralığını uzatır. Aksine çoğu hibrit elektrikli araba, paralel hibrid veya seri-paralel hibrid güç aktarma organlarını kullanmaktadır.

Uçakta 1 Megawattlık bir pil kullanacaktır. Said’in açıklamalarına göre, şirket şu anda hibrit kamyonlar ve gemilerde kullanılan pilleri test etmekte, ancak belirli bir pil teknolojisine bağlı kalınmıyor. Pil konusunda bağımsız olmaya çalışılıyor ve uçağı 2022'de en etkili, en güvenli ve en hafif pil ile üretecek şekilde tasarlanıyor.

 


► İlginizi Çekebilir: Jet Motoru vs Dört Zamanlı Motor

Zunum'un mühendisleri uçakları süper verimli hale getirmeye odaklanmış durumda. Bu, hafif parçalar, kompozit bir gövde ve şık bir şekil gibi bariz özelliklerin de göz önünde bulundurulduğu anlamına gelmektedir. Ayrıca, kabin veya buz çözücü sistemleri ısıtmak için motorun atık ısısını kullanmanın yollarını ve yavaş uçuş veya iniş dönemlerinde (rejeneratif frenlemeye benzer şekilde) motorun rüzgar değirmeni hareketini kullanarak aküyü tekrar şarj etmek için yeni yollar geliştiriyorlar.

Zunum, 2019 yılına kadar uçuş testlerine başlayacak ve 2022’de satışa başlanması bekleniyor. Ayrıca 2030'a kadar 50 kişilik uçak üretimi de planlanıyor.


Kaynak:


IEEE Spectrum
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.