elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın En Hızlı Uçağı Üretilecek

Boom Supersonic, süpersonik “Overture” isimli uçağın gövdesi için mükemmel tahrik sistemini yaratmak üzere Rolls Royce ile çalışıyor. Bu çalışmanın başarı ile sonuçlanması havacılık sektöründeki bazı şeyleri değiştirebilir. Aynı zamanda Süpersonik yolcu uçaklarının yaygınlaşmasına da yol açabilir.



A- A+
31.08.2020 tarihli yazı 9177 kez okunmuştur.

Süpersonik Uçuş ve Uçuşun Sıkıntıları

Süpersonik uçaklar, yolcu uçaklarından çok daha hızlı gitmektedir. Ne yazık ki bazı olumsuzlukları da bulunmaktadır. Ses patlamaları, süpersonik jetin büyük bir dezavantajıdır. Uçak ses hızına yaklaştıkça uçağın önünde ve arkasında basınç dalgaları oluşmaktadır. Uçağın hızı arttıkça, basınç dalgaları birbirlerinin yolundan yeterince hızlı çıkamazlar ve yığılmaya meydana gelir. Ses bariyerindeki dalgalar, uçağın önünde ve arkasında tek bir büyük şok dalgası oluşturarak kendine özgü "bum " sesi çıkarır. Uçak sesten daha hızlı uçtuğu için, uçaktaki insanlar bu sesi duymaz, ancak menzildeki diğer herkes duymaktadır.
 


Concorde Uçak Kazası

► İlginizi Çekebilir: Mühendislik Harikası Süpersonik Uçak: XB-1

 
Daha önce “Concorde” isimli süpersonik bir uçak tasarlanmıştı. Concorde Uçağı, ses üstü bir uçak olarak tasarlanmıştır ve 25 Temmuz 2000 tarihindeki kalkışından 1,5 dk sonra geçirdiği kazadan dolayı uçuşları durdurulmuştur. Süpersonik uçak olmasından ve yolcu uçaklarından daha hızlı gitmesinden dolayı, Concorde'un ticari başarısızlığından on beş yıl sonra, havayolları süpersonik uçuş potansiyelini yeniden araştırıyor.


Dünyanın En Hızlı Sivil Uçağı Yolda

Sürdürülebilir süpersonik uçuş, uçak tasarımındaki gelişmeler, sürdürülebilir havacılık yakıtı altyapısının sürekli gelişmesi ve yüksek kaliteli karbon dengelemesinin kullanılabilirliğinin artması sonucu olarak her zamankinden daha mümkündür. Boom, hem gürültü hem de emisyon izleri ? dahil olmak üzere Overture’un çevresel etkilerini en aza indirgemeye çalışmaktadır.

Boom, 2016'nın başlarında, yolcular için iş sınıfı fiyatları ödemeye istekli olanlar için süpersonik ticari seyahat için iddialı planlarını duyurdu. Ayrıca o yıl, Boom ekibi, Overture uçağının yaratıldığı ana kaya olan XB-1 Demonstrator'ı tanıttı; Bu uçak yaklaşık Mach 2,2 veya 1,451 mil / saat gibi etkileyici seyir hızlarına sahip süpersonik bir uçak. XB-1, amiral gemileri olan Overture ile gelecek olanlar için çok önemli bir basamaktır. Ancak ekip, vizyonlarını tam anlamıyla hayata geçirmek için biraz yardım kullandı.

 

Bu Ortaklığın Amacı Nedir?

Boom, "Boom’un Overture gövdesini tamamlayacak" tahrik sistemini belirlemek için her iki tarafın birlikte çalışabileceğini umuyor. Her iki şirketin ekipleri, potansiyel bir tahrik sisteminin çeşitli yönlerini değerlendirmeyi ve mevcut mühendis mimarisinin uçak gövdesine ve süpersonik uçuşa uyarlanıp uyarlanamayacağını araştırmayı amaçlıyor.
 

Boom'un kurucusu ve CEO'su Blake Scholl bir basın bülteninde "Geçtiğimiz yıllarda Rolls-Royce ile bir dizi değerli işbirliğimiz oldu. Overture’nin tasarımını iyileştirmek ve yolcu seyahatine sürdürülebilir süpersonik ulaşım sağlamak için çalışırken, işbirliğimizle halihazırda oluşturduğumuz ilerlemeyi ve uyumu geliştirmeyi dört gözle bekliyoruz."dedi.


4,5 Saatte Tokyo'dan Seattle'a Seyahat Mümkün

30 Overture uçağı, Virgin Group ve Japan Airlines gibi şirketlerden şimdiden ön sipariş aldı. Süpersonik uçuş 50 yılı aşkın bir süredir var ancak ticari sektörde çekiş kazanmaya çalışıyor. Boom, uygulanabilir bir süpersonik ticari uçak oluşturmak için diğer yolcu uçaklarında kanıtlanmış malzemeleri ve teknolojileri birleştiriyor.

Tamamen business-class uçağı sizi Paris'ten Montreal'e, geleneksel uçuşlarla 7 saat 15 dakikaya kıyasla 3 saat 45 dakikada ulaştırabilir. Ancak, bu zamanlara ulaşmak için hem Rolls Royce hem de Boom Supersonic, mümkün olan en sürdürülebilir ve kolay yolu bulmaya çalışıyor. Boom Supersonic basın açıklamasında belirttiği gibi, Rolls-Royce Strateji Direktörü Simon Carlisle, "Süpersonik uçuşa ve Boom ile havacılık için sürdürülebilirlik stratejilerine büyük ilgi duyuyoruz. Boom’un Overture’u için motor teknolojimizi daha da iyileştirmek için bu alandaki değerli deneyimlerimizi ve önceki çalışmalarımızı geliştiriyoruz " dedi.

Siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Kaynak:

► interestingengineering.com
► aeromag

► theengineer
► daily.jstor



Yazar: Pelin Turan
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.