elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

6 Dakikada Şarj Edilebilen Elektrikli Araç

Elektrikli araçlar ilk piyasaya çıktığı zamanlar uzun şarj süreleri ve bu şarj ile gidebildikleri mesafe açısından değerlendirildiğinde performansları oldukça düşüktü. Fakat bu sorunlar ortadan kalkmaya başladı. Bu haberimizde sadece 6 dakikada yaklaşık 320 km yol yapabilecek elektrikli araçları inceleyeceğiz.



A- A+
08.10.2017 tarihli yazı 9868 kez okunmuştur.
Yeni geliştirilen elektrikli araçların en önemli değişimi , bataryalarda lityum-iyon  yerine titanyum niobyum oksit(SCiB) kullanımına geçilmesi. Toshiba, elektrikli otomobiller için yeni nesil SCiB şarj edilebilir pillerini duyurdu. Bu pilleri özel yapan şey ise sadece 6 dakikada şarj edilebilmeleri ve 320 km menzile sahip olmaları. Gazla çalışan araçların ortalama menzili 663 km olduğu düşünüldüğünde yapılan çalışmanın önemi ortaya çıkıyor.

Elektrikli araçlar son zamanlarda otomobil pazarında oldukça büyük bir ilgiye sahip, ancak elektrik enerjisine odaklanıldığında ise daha iyi güç kaynaklarına için ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle, birçok üreticinin endişe ettiği birincil alan hızlı şarj edilebilen bataryaların geliştirilmesidir. Şimdilik bu kullanılacak olan piller deneme aşamasında olduğundan lityum-iyon piller hala tercihte ilk sırada bulunmaya devam ediyor.

 

Aslında SCiB bataryalar yeni geliştirilmiş değil. 2008 yılında Toshiba, güvenlik, uzun ömür, düşük sıcaklık performansı, hızlı şarj etme, yüksek giriş / çıkış gücü, etkin kapasite gibi mükemmel özellikleri elde etmek için "anodunda titanyum oksit kullanan  SCiB şarj edilebilir pil hücrelerini geliştirdi.

Geliştirildiği günden bu yana, SCiB batarya, endüstriyel ve altyapı uygulamalarında kullanılmıştır. Şimdi ise son çalışmayla birlikte elektrikli araçlar birkaç dakika içinde 320 km'lik bir mesafeyi kat edebilecek enerjiye sahip olabiliyor. Toshiba’nın Kurumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi Direktörü Dr. Osamu Hori, pil performansını iyileştirmeye ve 2019 yılında pratik uygulamalarının gerçekleştirilmesine yönelik çalıştıklarını belirtti.


 
Şekil: Elektrikli araçların değişen zamanlarda sürüş aralıklarının karşılaştırılması

Önceki pil ömründen farklı olarak, bu pillerin anotları titanyum niobyum oksitten üretildğinden dolayı 5000 şarj döngüsünden sonra dahi, pilin kapasitesinin yüzde 90'ı korunuyor. Ayrıca, aşırı hızlı şarj işlemi, yalnızca 10 dakika içinde eksi 10 ° C'ye kadar düşen soğuk koşullarda dahi yapılabilir.




Kaynak:


interestingengineering.com
 
Ali Can ÇABUKER Ali Can ÇABUKER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.