elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın İlk Dijital Motor Valf Sistemi Kuruldu!

Küresel ısınma dünyamızı her geçen gün daha da fazla etkilemekte. Bu nedenle verimlilik bilim çevrelerinde ön plana çıkmakta. Bu yazımızda dünyanın ilk dijital motor valf sistemini bu yönüyle inceleyeceğiz.



A- A+
31.08.2018 tarihli yazı 8624 kez okunmuştur.
İngiliz firması Camcon Automotive, ilk tam elektronik motor valf sistemini, yanma döngüsünde daha önce görülmemiş bir kontrol sağlayan bir şekilde tasarladı. Güç ve emisyon iyileştirmelerinin yanı sıra, daha önce hiç görmediğimiz, 4 zamanlı motorlara kısa süreli 2-zamanlı güç desteği verme gibi yeterliliklerin de eklenmesini sağladı.
 
Motorların farklı çalışma alanlarında güç, tork, verim ve emisyon gibi faktörlerinin değişimlerinin incelenmesi ve optimal valf operasyon uygulamalarının gerçekleştirilmesi için çözümler bulunması üreticilerin yıllarca zamanını almıştır.

Camcon'un sistemini farklı kılan şey motorun yaptıklarından bağımsız olarak, herhangi bir zamanda, herhangi bir emme veya egzoz valfinin ne yaptığını tam, anında ve sınırsız kontrol etmesine izin vermesidir. Bunun nedeni, Camcon'un IVA (Akıllı Vana Sisteminin) tamamen elektronik olup, krank miliyle mekanik bir bağlantı olmamasıdır.



 

Valfleri mekanik olarak açan ve kapatan desmodromik bir sistemle tamamlanmış  ve her birinin eksantrik milini kendisinin hareket ettirdiği düzenlemede zamanlama bandı ve yayları yoktur.  Krank milinden çekmek yerine , her bir valfin eksantrik mili bir elektrik motoru tarafından kontrol edilir.Bu motorlar, maksimum verimle her iki yönde de dönebilir ve belirli bir valf olayı için, mevcut valfin kaldırma kapasitesinin  yüzde 100'ünü vermek üzere tamamen dönebilir veya belirli bir yüzdeyle çalışabilir.
 
Sistem, konum sensörü sayesinde krank milinin konumunu her zaman bilir. Aslında tüm sistem gerçek zamanda  ve kapalı çevrim kontrol sistemi (closed-loop) olarak çalışır. Bu nedenle mükemmel bir zamanlamaya sahiptir. Dijital bir krank miliyle istediğiniz herşeyi yapmanız mümkün, motora düşük ve yüksek devirde istediğini verebilir, zamanlamayı değiştirebilir, süreyi kaldırabilir, rölantiye geçebilir veya %100 çalışma pozisyonuna geçebilirsiniz.

Valflerin elektronik olarak kontrol edilmesi iyi bir fikir, akıllara neden daha önce yapılmadı? sorusu gelebilir. Bunun nedeni kontrolü gerçekleştirecek elektronik sistemden kaynaklanmakta. Koşulların günümüzde uygun hale gelmesiyle bu uygulanabilir hale geldi. Son yıllarda motor koşullarını tolere edebilecek düşük bir maliyetle yeterli bir işlem bant genişliğine ulaşıldı.

Doğal olarak, bu, araba üreticilerinin daha önce geleneksel VVT sistemleriyle yaptıkları aynı hilelerin yüksek oranda optimize edilmiş sürümlerini çalıştırmasına izin veriyor. (Geliştirilmiş emisyonlar.) Şirket, bu tür basit avantajları sergilemek için arabalara yerleştirilmiş motorlara sahip.

Kullanılan sistemin neler yapabileceğini gösteren binlerce saatlik dinamometre süresi bulunmakta. İlk olarak , daha düşük riskli olması sebebiyle ,  giriş bölümünün yapılmasına karar verilmiş. Daha önceleri hiçbir şirket egzozlarda değişken valf zamanlaması yapmıyordu.

Dinamometre sonuçları açısından bakıldığında, sadece kalıcı durum hatası yönünden bir incelemeye tabi tutuldu.Ayrıca benzinli motorlarda %7.5 a varan oranlarda karbondioksit avantajı elde edildi. İlerleyen süreçte %20 'ye varan oranlarda bir avantaj sağlanması hedeflenmekte.

IVA sisteminin faydaları, özellikle hibrit olan araçlara entegre edilmesiyle etkisi daha fazla hissedilecek. Fakat hala hibrit araçların performansları istenilen seviyede değil. Eğer plug-in hibrit sistemine sahip bir aracınız varsa, motor veya akünün ne zaman çalışıp çalışmayacağına sizin karar vermeniz gerekmez. Fakat motoru tekrar çalıştırmak bir enerji sarfiyatına sebep olmaktadır.

 

 
►İlginizi Çekebilir: Selenoid Valf Nedir?

Ancak, vanalar üzerinde tam bir kontrole sahip olursanız, motoru yeniden çalıştırmak için gereken enerji miktarını önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Çünkü vanaları doğru şekilde açabilirsiniz, bu sayede marş motoru sadece sürtünme kuvvetini aşmalıdır.

Bu şekilde ortalama boyuttta bir aküye sahip hibrit bir araçta kilometre kapasitesini önemli ölçüde artırabilirsiniz. Dünya genelinde 48 km olan kapasiteyi 80 km'ye kadar ulaşılabileceği tahmin ediliyor.

Hibrit araçlar bazı noktalarda elektriği bazı noktalarda da içten yanmalı olarak kullanılabilmekte. Bunun optimizasyonu sonucunda çok verimli hale gelebilmektedir.Bazı durumlarda aracın elektrik sistemi depolama kapasitesinden fazla enerji üretmekte. Üretilen fazla enerji araç içerisinde farklı şekillerde de kullanılabilir.

 
Kaynak:

►newatlas.com

 
Ali Can ÇABUKER Ali Can ÇABUKER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.