elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın En Güçlü Mıknatısı Geliştirildi

Florida Devlet Üniversitesi’nin bir parçası olan Ulusal Yüksek Manyetik Alan Laboratuvarında bilim insanlarının çabaları sonucunda üretilen dünyanın en güçlü mıknatısının çekme gücü şu anda 41.4 Tesla gücünde.



A- A+
04.09.2017 tarihli yazı 14718 kez okunmuştur.
2.5 yıllık bir süre ve 3.5 milyon dolarlık finansmanla mıknatıs, Çin'deki 38.5 Tesla ve Hollanda’ki 37.5 Tesla’lık mıknatısları geçerek 41.4 Tesla ile yeni rekorun sahibi oldu. Bu süper güçlü mıknatıslar ile araştırmacılar; tıbbi deneyler, kimyasal reaksiyonlar ve hatta kuantum hesaplama gibi konularında çalışma imkanı bulmaktadırlar. Dirençli mıknatıslar, sıradan basit mıknatıslardan farklı olarak, elektrik akımı uygulandığında çalışmaktadır. Bu mıknatısın çalışması için 32 MW DC güç gerekmektedir.
 


► İlginizi Çekebilir: Manyetik Motor Teorisi Nedir?

MagLab'daki dirençli mıknatıslar, sarmal bir yapıda bir araya getirilen bakır iletkenler ve yalıtım malzemesi yığınlarından oluşmaktadır. Gerilim uygulandığında merkezde kuvvetli bir manyetik alan yaratmak için akım helezon bir yolda akar. Rekor, elektrik akımı yoğunluğunu arttırmak ve maliyetleri düşürmek için eski mıknatıs parçalarından, yeniden yapılandırmak için tasarıma getirilen değişikliklerle geldi. MagLab'ın mıknatıs filosu farklı türde aletler içermektedir. Bakırdan ve gümüşten yapılmış dirençli mıknatıslar, pahalı malzemeler gerektiren süperiletken mıknatıslar ve melez mıknatıslar. Bütün bu mıknatıs çerşidi yapılan bu mıknatısın yapısında bulunmaktadır. Laboratuvarın 41.4 tesla mıknatısı, dünyanın en güçlü sürekli alan mıknatısı olmasıyla beraber melez bir alet olma niteliği taşımaktadır.
 


► İlginizi Çekebilir: Neodymium Mıknatıs Nedir?

Laboratuvarda çalışan mühendisler, diğer eşsiz mıknatısları tasarlayıp geliştirerek onları yeni dünya rekorunu kırmada yardımcı olan elektrik akım yoğunluğunu en üst düzeye çıkarmak için geliştirmeler başlattı. Aynı zamanda, eski emekli mıknatısların parçalarından istifade ederek maliyetleri de düşürdüler.

MagLab görevlileri, uzun süredir sahip oldukları rekorları geri almaktan gurur duymakla birlikte daha derin bir motivasyon ve heyecan ile yollarına devam etmektedirler. MagLab'e gelen bilim insanları, kuantum mekaniğinin gizemlerini hiç kimsenin anlayamadığı garip yeni özellikler ortaya çıkaran kuantum materyalleri üzerine önde gelen araştırmalar yapmaktadırlar. İleriki zamanlarda bu mıknatıslar daha da güçlendirilerek hem yeni rekorlar kırılacak hem de çeşitli bilim dallarında kullanılarak bilime katkı sağlayacaklardır.


Kaynak:


sciencealert
nationalmaglab
 
Ömer Faruk GÜMÜŞ Ömer Faruk GÜMÜŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.