elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dimmer ile Aydınlatma Kontrolü |
Hager Türkiye

Dimmer ile aydınlatma kontrolü enerji verimliliği ve tasarruf sağlaması ile ön plana çıkmaktadır. Hager dimmer ürünleri ile aydınlatma sistemlerinin kontrolünün kolaylıkla yapılmasını sağlıyor.



A- A+
10.02.2022 tarihli yazı 15412 kez okunmuştur.
Dimmer, aydınlatmada parlaklık seviyesini kontrol etmek için kullanılan temel elektronik donanımdır. Birçok uygulamada; aydınlatmayı kontrol etmenin, elektrik tüketiminden tasarruf etmenin veya güvenlik sistemlerinin daha iyi hale getirilmesinde dimmerlar yer almaktadır.

Dimmer, en basit açıklamayla aydınlatmada parlaklık seviyesinin basit bir şekilde artırılıp azaltılmasını sağlamaktadır. Konutlarda, iş yerlerinde, hastanelerde kısacası aydınlatmanın olduğu her yerde enerji tasarrufu yapmak ve aydınlatma ortamını kontrol etmek için kullanılmaktadır. Dimmer ile aydınlatmalar, zamanlayıcılar veya akıllı kontrollerle belirli bir zamanda kararacak şekilde otomatik olarak ayarlanabilir veya ışık seviyesi manuel olarak değiştirilebilir.



 

Hager, yüksek tüketimli lambalar dışında kalan, tasarruflu aydınlatma alternatifleri (CFL - kompakt floresan ampul, LED) için çözüm sunarken, tasarruf için yeni lamba tipleri ile uyumlu dimmerlarını önermektedir. Piyasada bulunan tüm ampul markaları ile uyumlu olan seri, dim edilebilir tüm alternatif lambalar için dim çözümü sunmaktadır.


 

Dimmer Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Enerji tasarrufu: Aslında bu durum aydılatılan ortam, aydınlatmada kullanılan lambalar ve birçok daha farklı bileşenlerle ilişkilidir. Enerji tasarrufu her proje için farklılık göstermekte olup %20 seviyelerine ulaşabilmektedir.

Lamba ömrünün uzaması: Dimmer ile lambaların karartılması, normal kullanıma kıyasla  lambaömürlerinde 2 veya 3 kata varan uzaman sağlamaktadır.

Daha iyi bir his: Ortamda oluşan dış kaynaklı parlaklık seviyesine göre aydınlatmanın yapılması daha iyi bir his sağlamaktadır. Özellikle de iç ortamlarda bu durum hissedilmektedir.

 
►İlginizi Çekebilir: Hager ile Konfor ve Tasarruf Çok Kolay

Hager dimmerler, her tür aydınlatma kaynağının aydınlatma seviyesini kontrol edebilmektedir. Yeni nesil EVN 300W ve 500W dimmerler, kısılabilir CFL ve kısılabilir LED lambalar için aydınlatma seviyesi ayarına da izin verir.
 

Dimmer Nasıl Çalışır?

Dimmerın çalışma mantığı, lambaya uygulanan gerilim dalga biçimini değiştirerek, ışık çıkışının yoğunluğunu azaltmaya dayanmaktadır. Modern dimmerlar, şebekedeki sinüs dalgasını " keser ". Akım yönü her tersine döndüğünde, yani devrede sıfır gerilim olduğunda, ampul devresini otomatik olarak kapatır. Bu, döngü başına iki kez veya saniyede 100 kez (50Hz) gerçekleşir. Gerilim belirli bir seviyeye yükseldiğinde ışık devresini tekrar açar.

1966'da Eugene Alessio, triyak kullanarak tek bir ampulün ışık seviyesini ayarlamak için bir ampul soket adaptörünün patentini aldı. Dimmerlar’da anahtarlama devresindeki merkezi eleman, bir triyot alternatif akım anahtarı veya tiryaktır. Dimmer’da;

► Triyak, gerilimle çalışan bir anahtar görevi görür.
► Kapı gerilimi, anahtarlama işlemini kontrol eder.
► Değişken direnç, kapıdaki gerilimi kontrol eder.
 
 

Dimmer Her Aydınlatma Sisteminde Kullanılabilir mi?

Dimmer anahtarlarla kullanılacak en iyi ampuller halojen ampuller ve akkor ampullerdir. LED ampullerin ve floresan ampuller, ışık seviyelerinin maksimum parlaklığın ancak %20'sine kadar kısılabilmekyedir.

Son dönemde parlaklık seviyesini azaltma, genel aydınlatma olarak tanımlanan sokak/yol aydınlatmalarında da kullanılmaya başlamıştır. Ülkemizde Elektrik Dağıtım şirketleri genel aydınlatmada LED dönüşümü kapsamında belirledikleri bölgelerde LED dönüşümü gerçekleştirmekte ve proje isterlerine göre M1-M2 sınıfındaki LED aydınlatmalı yollarda dimleme gerçekleştirmektedir.

 

Hager Dimmer Modelleri


Hager EVN011 Universal dimmerler 300 W
► Kısılabilir CFL ve LED ile uyumlu
► Otomatik, gelişmiş, uzman olmak üzere 3 mod
► Aydınlatma seviyesi fonksiyonu ile bir kilitleme rölesinin yerini alabilir
► Çok düşük tüketim
► Aşamalı kapama
 


Hager EVN004 Universal dimmerler 500 W
► CFL ve LED ile uyumlu
► Otomatik, gelişmiş, uzman olmak üzere 3 mod
► Otomatik, gelişmiş, uzman olmak üzere 3 mod
► Çoklu gerilimli pb dim
 


Hager EV100 Commercial dimmers 1000 W
►  Mod seçim anahtarı:
"local": özerk çalışma
“slave”: 1/10V giriş
“master” (yalnızca EV102): 1/10V çıkış

► Ayarlanabilir ve uygulanabilir min ve max dim seviyesi
 
 


Hager EV108 1/10V pilot dimmers
► Dim seviyesi göstergesi
► Ayarlanabilir ve uygulanabilir min ve max dim seviyesi
► Elektronik balast kontrolü





Kaynak:




      

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar