elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Enerji Verimliliği Çözümleri |
Hager Türkiye

Ülkemizin enerji gereksinimi esas olarak petrol, doğalgaz gibi birincil enerji kaynaklarıyla karşılanmakta olup, özellikle bu kaynaklarda dışa bağımlılık yaşanmaktadır. Tüketilen enerjinin önemli bir bölümü, ısınma, aydınlatma ve günlük faaliyetler için gerekli olan elektrikli cihazların çalıştırılması amacıyla kullanılmaktadır. Bu yazımızda, Hager Türkiye'nin enerji verimliliği çözümlerini inceledik.



A- A+
19.01.2022 tarihli yazı 9648 kez okunmuştur.
Enerji verimliliği dünyanın korunması için çok önemli bir konudur. Yenilenebilir enerjilerin kullanılması; daha az fosil yakıt kullanımı, daha küçük karbon ayak izine neden olacak daha az sera gazı emisyonu ve hava kirliliği demektir. ...

 
Türkiye enerji konusunda gittikçe artan ve önem arz eden bir taleple karşı karşıyadır.
 

Enerji verimliliğinin artırılması aynı zamanda ekonomi üzerinde ağır bir yük olan enerji kaynaklarındaki dışa bağımlılığının azaltılmasına katkı sağlayacaktır. Enerji talebindeki artış, güvenilir ve uygun fiyatlı petrol ve doğal gazın uzun vadeli erişiminde sorunlara yol açacaktır. Enerji verimliliğinin artırılarak enerji tüketiminin azaltılması bu tür riskin azaltılmasına yardımcı olacaktır.




Konut / Ticari Bina / Endüstriyel Yapılar ve Altyapı gibi elektrik tüketiminin yüksek olduğu yapılarda Elektrik Enerjisi Verimliliği aşağıdaki kriterlerde ölçülebilir olmalıdır:

Enerji tüketiminde azalma (kW)
► Elektrik maliyetlerinde azalma ($-TL) = Tasarruf
► Daha düşük çevresel etki (CO2)

Enerji verimililiği için global bazı normlar belirlenmiştir. Yeni teknoloji ve gerekliliklerle bu normlar revize edilmektedir. IEC 60364'ün 8-1 genel verimli elektrik kullanımını optimize etmek için lokal üretim ve enerji depolaması da dahil olmak üzere her türlü alçak gerilim elektrik tesisatının tasarımı, montajı, çalışması ve doğrulanması için ek gereklilikler, önlemler sunmaktadır. Bu normda belirtilenler zorunlu değildir, ancak hepsi bir enerji verimliliği seviyesine ulaşmaya katkıda bulunur.

Bunlardan bazıları;
► Varlık sensörlerinin kullanımı ile aydınlatmayı gerektiği kadar kullanılırken, boş olduğu tespit edilen bölgelerde iklimlendirme çalışma modları değiştirilerek ciddi enerji tasarrufları sağlanabilmektedir.
► Enerji verimlilik sınıfı yüksek cihazlar kullanılarak enerji verimliliğine katkı sağlanmaktadır.
 
 
Hager gerçekleştirdiği projelerde müşterilerinin konfor/normal çalışma şartlarından ödün vermeden en yüksek şekilde enerji verimliliği için farklı çözümler sunmaktadır.
 


Bunu örnekler ile açıklamak gerekirse, Hager'in mevcuttaki otel çözümlerinden bir örnek ile konuyu açıklamaya çalışalım.


Normal şartlarda bir otel odasına girdiğimizde energy saver cihazına oda kartı takıldığında iklendirme ve aydınlatma çalışmaktadır. Odadan çıkış senaryosunda ise kart energy saverdan çıkarıldığında iklimlendirme ve aydınlatma kapatılmaktadır. Bu tür sistemlerde en büyük sorun müşterinin, yaz aylarında çok ısınmış bir oda ile, kışın ise çok soğuk bir oda koşulu ile karşılaşmasıdır. Oda müşterinin konfor şartlarını yakalayıncaya kadar müşteri için ciddi zaman kaybı ve işletme için ise fazladan enerji maliyeti oluşturmaktadır.
 
Hager KNX ürünler ile sağlanan çözümlerde farklı yaklaşımlar bulunmaktadır.

Öncelikle odalar boş iken mahal belirli sıcaklıklarında tutulmaktadır. Bu sıcaklık set değerleri enerji tasarruf için belirlenen normlardaki hesaplanmış değerlerdir. Bu kontrol yalnızca klima gibi iklimlendirme cihazları ile sağlanmaz. Örneğin kış için güneş gören cephelerdeki odalar güneş ışınları ile ısınması sağlanır. Bunu çatıya yerleştirilen GPS özelliği bulunan Hager KNX hava istasyonu ile güneşin konumu açısı gibi parametreleri otomatik hesaplayıp buna göre perdeleri kontrol edebilirsiniz. Bu tür mühendislik çözümleri gerçekleştirmek, günleriniz hatta haftalarınızı almaktaydı. Günümüzde, cihaz içerindeki parametrelerin bir kaç dakikada yapılacak düzenleme ile binanın farklı cephelerindeki oluşabilecek etkiler otomatik hesaplanmaktadır.


KNX Çözüm Kataloğu'na ulaşmak için tıklayınız.


Bu seneryo yaz sezonunda otomatik olarak ters yapıda çalışmaktadır. Oda içerinde müşteri olmadığı durumlarda odanın dış etkilerden ısınmasını engellemek için perde ve panjurlar otomatik olarak kapatılmaktadır. Müşteri odaya girdiği anda Hager KNX varlık dedektörü varlık algılaması yapar. Sistem otomatik olarak müşterinin odayı önceki bıraktığı konuma getirir.
 

Varlık Dedektörleri Her Şey Gözetim Altında


Müşterinin veya otel çalışanların, oda penceresini açtığı anda B.IQ Akıllı termostatlı anahtar iklimlendirmeyi otomatik olarak kapatmaktadır. Kışın pencerenin uzun süreli açık kalması halinde sistem otomatik olarak teknik servisi bilgilendirir ve durum devam etmesi halinde oda sıcaklığının belirlenen sıcaklığın altına düşmesinde kaynaklı mobilya veya elektronik cihazların zarar görmemesi için koruma modunu aktif hale getirir. Kısaca oda sıcaklığının kritik seviyelere karşı, kışın ısıtma yazın ise soğutma yaparak koruma sağlar. 



Enerji verimiliğinin analiz edilebilemesi için, enerji tüketim yaptığımız noktaların geçmişe dönük bilgilerinin elimizde olması gerekiyor. Bu bilgiler ile sistemimizde yapacağımız iyileştirmelerin bizlere ne kadar tasarruf sağladığı ve sisteme nasıl bir etkisi olduğunu bizlere bildirir. Buraki kritik nokta; tasarruf yaparken tesisimizin konfor şartlarından / normal çalışmadan uzaklaşmaması gerekmektedir.

Enerji ölçüm ve elektrik koruma cihazları genellikle Modbus protokolü ile haberleşmektedir. Modbus cihazının anlık aktivitesini izleyebilen Hager agardio.manager, enerji izleme sisteminizin merkezindeki akıllı, becerikli ve daima güncel sunucu çözümüdür. Bilgi sağlar ve sağladığı verilerin yorumlanmasına yardımcı olur. Ayrıca, alçak gerilimli tesisatlarınızın tasarımı ve günlük kullanımı söz konusu olduğunda daha iyi kararlar almanızı sağlar.
 




Tahmin ile bilgi arasındaki fark vardır.



 

Ölç ve Topla


Hager Enerji İzleme Sistemi gerekli ölçümleri yapar ve verileri bilgisayar ihtiyacı olmadan depolar/toplar.

Enerji İzleme Çözümünüzün Beyni

► Bağlı cihazların etkinliklerini kaydederek ve sorgulayarak elektrik tesisatlarınızın tüketimini ölçer
► Takılabilir iletişim modülü sayesinde Hager cihazları ve diğer Modbus cihazları için idealdir
► Tak-çalıştır montaj
► Kolay yapılandırma
► Gaz, su veya enerji sayaçları gibi üçüncü parti cihazların entegrasyonu
► Belirlenen sınır aşımında (yüksek akım vs.) e-posta uyarıları


İzle ve Analiz Et


Sisteminizi bir dizüstü bilgisayardan veya tabletten 5-10 dk gibi inanılmaz kısa zamanlarda yapılandırabiliyorsunuz.

Her yerden, doğrudan web tarayıcısı kullanarak kolay erişim

Anlaşılması ve uygulanması kolay çözüm

► Ekstra yazılıma veya Modbus haritalama tablolarına gerek olmaksızın, dizüstü bilgisayardan veya tabletten yapılandırma olanağı
► Tüm uygulamalar için farklı görüntüleme yöntemleri (tüm uygulama veya bireysel tüketici)
► Daha fazla işleme için tüm değerler excell formatında dışa aktarılabilir


Son Aşama ise Sistemi Yönetmek

 
Grafiksel karşılaştırmalar yapın ve enerji tüketimi çok yüksek olduğunda müdahale edebileceğiniz şekilde uyarıları ayarlayın.

Daha fazlasını görmek, daha doğru kararlara götürür.

Hızlı yorumlama: Sisteminizi bir dizüstü bilgisayar veya tabletten uzaktan yapılandırın ve izleyin. Daha önce gizli olan görünür duruma gelir.

 Net ve anlaşılır tüketim şemaları maliyetli maksimum tüketimleri ortaya çıkarır.
► Genel enerji tüketimini azaltmadan, kullanım alışkanlıklarınızı değiştirerek nasıl tasarruf edebileceğinizi bir bakışta görebilirsiniz.


Her yerde avantajlı


Geliştiriciler



 Binanızı daha yeşil ve çekici hale getirin
► Tüketimi azaltmak için alışkanlıklarınızı nasıl değiştirebileceğinizi belirleyerek elektrik faturasını düşürün
 Enerji maliyetini bölgeler, uygulamalar ve diğer enerji kaynakları arasında dağıtın
► Mülkiyet ve tesisat değerini arttırın
 Elektrik talep ücretini ve işletme maliyetini azaltın
 Küçük bütçeli yatırım



Tesis yöneticileri



 Sisteme güvenli erişim
Kolay kullanım ve izleme
► Anlaşılır ve ayrıntılı bir şekilde sunulan güncel ve geçmiş ölçüm değerleri
► Maliyeltli maksimum tüketimlerin vurgulanması
 Net trend analizi
► Rapor fonksiyonu
 Kesintisiz hizmet garantisi


Projeciler



► IEC 60364-8-1 enerji verimliliği yönetmeliği ile uyumluluk
► Üçüncü parti ürünlerle uyumlu açık sistem
► BACnet sayesinde Bina Yönetim Sistemlerine bağlantı. Binada bulunan mevcut otomasyon yazılımlarına ileri mühendislik bilgileri gerekmeden tüm istenilen ölçüm noktaları dakikalar içerisinde entegre edilebilmektedir.



Sistem Entegratörleri



► Kolay yapılandırma
 Ürün ekleme veya kaldırma olanağı
► Kolay devreye alma fonksiyonları
► agardio.manager ile iletişim kuran ürünlerin kolay bir şekilde görüntülenmesi • Zamandan tasarruf sağlayan otomatik devreye alma sistemi mevcuttur.


Kaynak:




      


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar