elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bankamatikler Nasıl Çalışır?

Bankamatikler veya diğer bilinen adıyla ATM’ler günümüzde hayatımızın bir parçası haline geldi ve neredeyse her gün kullanıyoruz. Peki ama nasıl oluyor da istenilen bütün işlemleri, paranın ve hesabınızın güvenliğini sağlayarak hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliyorlar?



A- A+
14.10.2016 tarihli yazı 20329 kez okunmuştur.
Normal bir ATM’nin yaklaşık 400 parçası bulunur. Hesabınızı kontrol eden akıllı kart okuyucusu, içerisinde binlerce banknot bulunduran kasalar, milisaniyeler içerisinde banknot iletimini sağlayan yüksek sürtünmeli silindirler, algılayıcılar, 250 kiloluk çelik kasayı birleştiren süper güçlü kaynak noktaları vs.
 


►İlginizi Çekebilir: SIM Kart Nasıl Çalışır?

Kart şifreniz ile hesabınızı eşleştiren kontrol paneline ATM’nin kalbi demek mümkün. ATM’nin kart okuyucusu ve anakartı müşteriler ile hesapları arasında bir bekçi rolü üstlenir. Banka veya kredi kartınızın arkasında bulunan siyah bant tek bir parça gibi gözükür ama ATM’nin kontrol panelindeki iki ana okuyucu bizim göremediklerimizi görüyor. Artı veya eksi yüklenmiş milyonlarca küçük mıknatıs içeren bant panele girdiği zaman, ilk okuyucu kartın gerçek olup olmadığını gösteren iki rakamlı bir kodu kontrol eder. İkinci okuyucu ise hesap numaranızı ve şifrenizi alarak karşılaştırma yapar. Şifreniz onaylandığında ATM bankanızın iletişim ağına uydu üzerinden bağlanarak gerekli talimatları alır ve ATM içerindeki kasaya erişim sağlar.
 


►İlginizi Çekebilir: En İyi 10 Mikrodenetleyici Kartı

Kasaların her birinde 1000 adet banknot bulunur ve her kasadaki banknot diğerlerinden farklıdır. Kasalardan birisi para yatırılması için boş bırakılır. Dişli plastik bir silindir kasadaki destelerden bir banknot alır ve yumuşak bir yapıya sahip olan silindir çiftine gönderir. Silindir çifti banknotu taşıma bandına iletir. Taşıma bandının üzerindeki sensörler paranın kalınlık, incelik, mürekkep doygunluğu ve boyutları gibi özelliklerini hesap eder. Bu sayede taşıma bandında sadece tek banknot olduğundan emin oluyor ve aynı zamanda sahte veya yıpranmış paraları ayırt edip iade kutusuna gönderebiliyor. Ortalama özelliklere sahip bir ATM hızlı ve güvenli olarak saniyede yaklaşık 5 banknot iletimi gerçekleştirir.
 

ATM’nin içerindeki paraların bulunduğu kasa yaklaşık 250 kilogram ağırlığındadır ve 4 santim kalınlığındaki saf çelikten yapılmış duvarlara sahiptir. Kasanın kapağı bütün kenarı boyunca uzanan yine saf çelikten yapılma kalın bir sürgü ile korunur. Üzerinde küçük bir klavye bulunduran kasa ancak doğru şifre girilerek açılabilir.

Kasa 22 tonluk dış kuvvete dayanabilir. Herhangi bir hasar aldığında veya izinsiz olarak makineye girilmeye çalışıldığında, algılayıcılar ve sensörler yardımıyla bunu anlayarak polise haber verir. Polis gelene kadar makineye girmeyi ve kasaya ulaşmayı başarsalar bile içerideki ana kasanın elektronik mühürleri zarar gördüğü anda kasanın içerisindeki boya kutuları patlar ve paralar kullanılamaz hale gelir. Aynı zamanda ATM’lerde GPS vardır yani kaldırıp götürülse bile hırsızların izini sürecektir.

Para çekme makinelerinin bugünkü teknolojiye kavuşmaları uzun zaman aldı ve biz tamamen nakit para kullanmayı bırakana kadar hizmetimizde olmaya devam edecekler.


Kaynak:


Science Channel
Hasret Can Karakaya Hasret Can Karakaya Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar