Dünyanın En Büyük Yüzer Rüzgar Santrali Kuruluyor!
Dünyanın ilk ve en büyük yüzer rüzgar santrali İskoçya açıklarında kuruluyor. Norveç asıllı enerji şirketi Statoil ve Siemens, projenin kuzey denizinde, İskoçya’nın kuzeydoğu kıyısında yer alacağını duyurdu. Ayrıntılar haberimizde.
07.07.2017 tarihli yazı 11472 kez okunmuştur.
Okyanus tabanına bağlı ve balast hatları ile dik durabilen devasa rüzgar türbinleri, geleneksel metal temel ile suya sabitlenen rüzgar türbinlerinin aksine bize daha derin sularda rüzgar çiftlikleri oluşturma imkanı veriyor. Proje “Hywind” olarak adlandırıldı. Suya sabitlemek yerine silindirik bir yapıyla suyun dibine bağlı yüzen bir yapısı olan türbinler, sürüklenmelerinin önlenmesi açısından suyun dibine zincirlenmiş halde duruyor. Türbinler 150 m ve üstü derinliklere sahip noktalarda kullanılabilecek. Bu ise rüzgar enerjisi bakımından çok zengin olan açık denizlerin elektrik üretimi açısından kullanılabileceği anlamına geliyor. Hywind yani yüzer rüzgar türbinlerini inşa etmek, sabitlenmiş olanları inşa etmeye oranla çok daha kolay ve ucuz.
Yerleştirilmek üzere Norveç’te hazırlanmış olan 5 adet devasa türbin, İskoçya’ya gönderilmek üzere oldukça pahalı ve hassas bir taşıma operasyonunu bekliyor. 200 milyon sterlinlik Hywind projesi, Statoil tarafından yenilenebilir enerjiye yapılan ilk büyük yatırım. Firmanın yöneticilerinden olan Irene Rummelhoff, yüzen rüzgar tarlalarının enerji sektöründe çok büyük bir olumlu değişiklik yapacağını açıklayarak sözlerine şöyle devam etti; Hywind ve devamında gelecek olan yüzen rüzgar türbini projelerinde sınır yok gibi gözüküyor. Türbinlerin 100 ile 700 metre derinliğe ulaşan yerlerde konumlandırılabileceğini söylüyoruz ama bundan daha fazlasını da yapmak mümkün. Adeta okyanusun kullanılamayan bölümünü, kullanılabilir hale getiriyor. Kuzey denizinde zemine sabitlenmiş halde kullanılan rüzgar tarlaları oldukça yaygın ama ABD ve Japonya gibi ülkelerin açıklarındaki sular çok derin olduğundan dolayı bu tür geleneksel türbinleri kullanmak mümkün olmuyor. Bunları göz önünde bulundurduğumuzda, yüzen rüzgar türbinleri okyanuslardaki boş alanların bir avantaja dönüştürülerek kullanılması açısından büyük bir önem taşıyor.
Hywind projesi kapsamında İskoçya açıklarındaki bu rüzgar çiftliği 20.000 evin enerji ihtiyacını karşılıyor olacak. Şu an için 5 adet yüzen rüzgar türbininin konuşlandırılması planlanıyor ve bu devasa türbinlerin her biri 6MW gücünde.
Fransız şirketi olan “IDEOL” Japonya ve ABD açıklarında ilerleyen yıllarda kurulması beklenen yüzen rüzgar tarlalarının yapımında yer almak isteyen şirketlerden birisi ve projeyi yakından takip ediyor. Şirketin pazarlama müdürü; yüzen rüzgar tarlalarındaki büyümenin durdurulamaz olduğunu ve 2030-2035 yılları arasında oldukça popüler olacaklarını söyledi. Kurulan bu rüzgar santrallerinin ticarileştirilmesi aynı zamanda ülkelerin yenilenebilir enerji lideri olma yarışını da ortaya çıkarıyor. Şu an için İngiltere denizlerde en fazla rüzgar türbini bulundurma rekoruna sahip. Almanya’da bu konuda İngiltere’den fazla uzakta değil. Bu pazarda bir paya sahip olmayan Fransa ise yenilenebilir enerji alanında bir pazar lideri haline dönüşmek istiyor.
Kaynak:
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.