elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Offshore Rüzgar Türbini Teknolojisindeki Trendler

Altyapıların yüksek sermaye gideri ve kıyıya olan mesafelerin artması, daha büyük offshore rüzgar türbinlerini daha ekonomik hale getirmektedir. Mevcut 8 MW sınıfı rüzgar türbin jenerasyonunun nominal güçleri şimdiden birkaç MW yükselmiş ve 200 metreden daha büyük rotor çapına sahip yeni nesil 12 MW+ offshore türbinleri, neredeyse tüm offshore rüzgar türbini üreticileri tarafından geliştirilmektedir. Bu ürünler belki 2018’de duyurulabilir ama inşa süresi ve geliştirme aşaması sebebiyle 2021 zaman diliminden önce kurulamayacağı öngörülmektedir.



A- A+
27.09.2018 tarihli yazı 9577 kez okunmuştur.
Offshore Avrupa piyasasında az sayıda olan türbin üreticilerinin sağlamlaşması bekleniyor. Offshore'daki uzun satış ve ürün geliştirme döngüleri, türbin üreticilerinin ticari yaşamlarında büyümek için platformlardaki MW güncellemelerine odaklanmaya devam edeceğini göstermektedir.

Çin offshore piyasasında önemli bir büyüme dönemine girilmesi bekleniyor, ama yakın gelecekte türbin boyutlarının gerçek ölçekte Almanya ve İngiltere’ye ulaşacağı beklenmiyor, ancak çoğu yerli Çin ana parça üreticileri en son nesil 4’den 6 MW türbin prototipe sahip. Çin’de 6 MW segmentinin büyümesi bekleniyor. 2017 yılında 6 MW türbinle offshore projelerinin% 25'inden fazlası sipariş edildi. Bu türbinlerin büyük kısmı Siemens Gamesa lisanslı Shanghai Electric’den geliyor.

 

Çoğu offshore rüzgar sahalarının genellikle sahip olduğu rüzgar hızı 10 m/s’den fazladır. Bunun sonucunda, türbin üreticileri IEC I rüzgar sınıfına sahip türbinleri etkin kullanmaya devam edecektir. Dünya çapında offshore rüzgar sahalarının %80’ninden fazlası IEC I türbinleriyle kurulabilecektir.

ABD pazarının Avrupa pazarlarında yaygın olan aynı türbin teknolojilerini kullanacağı tahmin ediliyor. ABD pazarında 6 ile 8 MW segmenti pas geçerek direkt 8 den 10 MW segmente atlayacak ve sonunda sonraki nesi 12 MW+ türbinler. Çoğu kurulumun IEC I makineleri ile olacağı tahmin ediliyor.



Güvenilirlik Ve Daha Büyük Türbinler Offshore'daki En Önemli Faktörler Olmaya Devam Ediyor
Offshore türbin teknolojisi tasarımında güvenilirlik, bakım personeli kullanımı ve özel kaldırıcı mavna gemileri yüksek maliyeti sebebiyle en kritik faktörlerden biridir. Bakım ve onarım maliyetlerinin yönetimi önceliklidir ve çoğu zaman yüksek güvenilirlik sağlamak için artan türbin maliyetlerine izin verilir. Sonuç olarak, yüksek hızlı dişli kutusu ve yüksek hızlı jeneratörler ile ilgili güvenilirlik sorunlarını ortadan kaldırmak için, offshore piyasaları hızlı bir şekilde dişli kutusuz rüzgar türbin teknolojisine ya da orta rüzgar hızı güç aktarımına geçti.




Bakım ve onarım maliyetleri offshore için düşünülmüş diğer bir önemli kriterdir. Parça değiştirme veya onarımı önemli lojistik maliyetlerine yol açabilir ve bazen parça maliyetlerini aşabilir. Offshoreda kablolar diğer bir kilit sorundur, kabloların yanlış gömülmesi ve montajı nedeniyle diğer deniz taşıtlarının çarpması sebebiyle sorundur. Sonuç olarak, bir parçanın arızalanması durumunda tek bir türbine kıyasla tüm projenin elektrik kesintisi ile sonuçlanacaktır.



Yazar:
Musa Kocaman - Siting Engineer
Selin Telci - Bahçeşehir Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Öğrencisi

Kaynak:



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar