elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Mikroplar ile Atari Oyunu Oynayabilirsiniz

Atari oyunlarından Pac-Man ve Soccer çocukluğumuzun eğlence kaynağı olmuştur. Artık bu oyunlar mikroskobik düzeyde mikroplar ile oynanabiliyor. Nasıl mı?



A- A+
10.10.2016 tarihli yazı 8253 kez okunmuştur.
Küçük yaşlarda oynanan oyunlar bireyin ilgi alanının oluşmasında önemli bir paya sahip. Mühendisliğin birçok dalı için ilgi oluşturabilecek oyun çeşitleri olsa da mikrobiyoloji dalı için bu durumdan söz edemeyiz. Stanford Üniversitesi araştırmacıları mikrobiyolojiye duyulan ilginin artmasını sağlamak için pac-man ve soccer oyunlarını mikroskobik boyutta oynanabilecek düzeye getirdi.
 

Oyun sektöründeki bu inovatif yaklaşım oyuncuların elektronik devrelere ve mikroskop birleştirmeye ilgisinin artmasını sağlıyor. Oyunun nasıl oynadığından bahsedecek olursak; özel olarak üretilen neon replikaya öglenalar toplanabiliyor. Bu tabaka oyun alanını oluşturuyor. Şimdiye kadar yapılan işlemlerde öglenalar bağımsız olarak hareket ediyor. Bu karmaşada kontrolü oyuncunun sağlayabilmesi için LED ışıklar kullanılmış. Mikroplar negatif fotoaktif özellikteler yani ışığın olduğu yönün tersine göçüm eğilimindeler. Oyun alanı etrafına yerleştirilen 4 adet LED ile bu oyunu kontrolü oyuncunun isteğine bağlı olarak yapılabiliyor.
 


Şekil: a) soccer oyunu b) pac-man oyunu c) pac-man oyununda noktaları toplama
 
►İlginizi Çekebilir: Elektron Mikroskobu Nasıl Çalışır?

Geliştiriciler şimdiye kadar 2 farklı oyun tasarladı. Mikroplarla oynanan oyun pac-man benzerlik gösteriyor. Işıkları doğru sırayla yaktığınızda yol üstündeki noktaları toplayabiliyorsunuz. Diğer oyunda ise mikrobu yönlendirerek gol atıp, skor üretmeye çalışıyorsunuz.
 
Pac-Man ve Soccer oyunlarını aşağıdaki videolardan izleyebilirsiniz.

 
 

Kaynak:

newatlas

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.