Siemens’ten Kablosuz Yangın Koruma Teknolojisi
SWING (Siemens Wireless Next Generation) yangın algılama sistemi, yüksek güvenilirlik ve esneklik sunan bir kablosuz yangın algılama çözümüdür. SWING, optimal yangın algılama için dizayn edilmiş Siemens'in patentli ASAteknolojisiTM (ASA = Gelişmiş Sinyal Analizi) ile güvenli bir kablosuz ağı bir araya getirir. ASAteknolojisi'ne sahip yangın dedektörleri, her türlü yangının mümkün olan en erken sürede tespitini sağlar. Buhar, toz veya duman gibi aldatıcı olgulara karşı bağışıklığa sahip olmaları, en temizden, en zorluya kadar her koşulda yanlış alarmlara karşı mükemmel algılama güvenilirliği ve koruma sağlar. Aslında, gerçek bir Alarm Garantisi* sağlayabilecek kadar güvenilirdirler.
23.05.2025 tarihli yazı 68 kez okunmuştur.
SWING kablosuz sistemi, özellikle yangın dedektörlerinin kablolamasının imkansız olduğu veya kablolamanın istenmediği yerlerde kullanıma uygundur. SWING, haberleşme yedekliliğini maksimize eden ve kablo tabanlı bir çözümün sunduğu emniyet ve güvenilirliğe eşdeğer olan örgü ağ (mesh) teknolojisine sahiptir. Örgü ağı (mesh) içinde, her kablosuz cihaz komşu cihazlarla iletişim kurar. Bu, bilgi iletimi için her seferinde en az iki yedek yolun mevcut olduğu anlamına gelir. Güvenilirliğin daha da arttırılması için, her cihazın birden çok kanallı iki frekans bandı vardır. Kesinti durumunda, ağ otomatik olarak, kanalları ve / veya frekans bantlarını değiştirmeye çalışarak veya bitişik bir cihaz yoluyla bilgiyi ileterek kendisini "onarır". Bu, mevcut bilgilerin daima ağ geçidine ve nihayetinde yangın kontrol paneline ulaşmasını sağlar.
Kablosuz yangın algılama, estetik / mimari kısıtlamaları bulunan veya tarihsel değeri olan odalar veya binalar için ya da geçici kurulum ihtiyacı olan yerler için ideal bir çözümdür. Kablosuz teknoloji sayesinde cihazlar hızlı ve serbestçe konumlandırılabilir ve konumu değiştirilebilir. Bu, planlama sürecini kolaylaştırır, gelecekte oda kullanımı veya yapı yapısı değişirse, uygun maliyetli kuruluma izin verir ve kullanıcıya yüksek bir serbestlik ve esneklik sunar.
Kablosuz yangın algılama, estetik / mimari kısıtlamaları bulunan veya tarihsel değeri olan odalar veya binalar için ya da geçici kurulum ihtiyacı olan yerler için ideal bir çözümdür. Kablosuz teknoloji sayesinde cihazlar hızlı ve serbestçe konumlandırılabilir ve konumu değiştirilebilir. Bu, planlama sürecini kolaylaştırır, gelecekte oda kullanımı veya yapı yapısı değişirse, uygun maliyetli kuruluma izin verir ve kullanıcıya yüksek bir serbestlik ve esneklik sunar.
En yüksek algılama güvenilirliğini elde etmek amacıyla eşsiz ASAtechnology ile birlikte tasarlanan, güvenli kablosuz iletimi için yüksek güvenilirlikte örgü ağ (mesh) teknolojisi
GİRİŞ
Amaç
Bu yazıda, SWING - Siemens Wireless Next Generation (Siemens Yeni Nesil Kablosuz Ürünleri) ürün portföyüne genel bir bakışın yanı sıra, temel teknoloji ile ilgili bazı bilgiler verilecektir. SWING'i, daha önceki kablosuz yangın algılama teknolojilerini ilerletmek için geliştirdik. Basit yıldız topolojilerinden, çoklu-atlama örgü ağına geçiş ile elde edilen iletişim teknolojisiyle ilgili avantajların yanısıra, minimum düzeyde insan iş gücü gerektiren devreye alma ve bakım işlemini basitleştirmeyi hedefledik. Bir sonraki bölümde, kablosuz yangın dedektörleri ile ilgili ana düzenleme gereksinimleri ele alınacak,ardından da altta yatan teknolojinin ayrıntılı değerlendirmesini sunacağız. Yazımızı SWING'in başlıca faydalarını özetleyerek tamamlayacağız.
Tarihsel Geçmiş
1980'lerde, kablosuz sensör ağları (WSNs) için ilk çözümler araştırmalarda öne sürüldü, ve bu ilk ürünlerin 1990 başlarında piyasaya sunulması ile sonuçlandı. Yıllar içerisinde, bu kablosuz algılayıcı ağlar, yalnızca hedef uygulamalar (askeri kullanım ve çevre izlemeden, yangın algılamaya vs.) açısından değil aynı zamanda teknolojik açıdan değişti.
Erken kablosuz yangın algılama çözümleri, esas olarak basit bir yıldız ağ topolojisine (star network topology) dayanmaktaydı (A). Dolayısıyla tüm dedektörler doğrudan bir ağ geçidine bağlıydı. Bu ağlar parzitlerden çok fazla etkilenmekeydi. Bir radyo bağlantısı mevcut değilse, ilgili dedektör de mevcut olmuyordu. Ayrıca bu sistemler yalnızca sınırlı radyo menzili sunmaktaydı.

Menzil kısıtlamasının üztesinden gelmek için, kablosuz algılama ağlarında KNX RF standardı temel alındı, örneğin tekrarlayıcılar kullanıldı (B). Ancak, bu genişletilmiş yıldız ağları, dedektör ve ağ geçidi arasında tek bir bağlantıya dayandığından radyo parazitlerine karşı sağlam bir çözüm olamadı.
Sistemler, bir kablosuz sensör ağının menzilini genişletmek yerine, dedektörler ve ağ geçidi arasında bağlantı kesildiğinde iletileri komşu cihazlara yönlendirerek yıldız topolojisini güçlendirerek radyo iletiminin dayanıklılığını geliştirdi. Bu en basit örgü ağı modelini temsil eder.
Tekrarlayıcıların bileştirilmesi, mesaj iletimi için komşu cihazların kulanılması, çoklu-atlama örgü (Multi-hop mesh) ağına öncülük etti. Günümüzde bu topoloji en modern teknolojiyi temsil etmektedir. Ancak, bazı farklılıklar bulunmaktadır. ZigBee tabanlı ağlar genellikle bir örgü ağı oluşturan, şebekeden çalışan cihazlarla iyi bağlanmış bir omurga altyapısı sunar. Pille çalışan cihazlar, her biri bir yıldız topoloji ağı oluşturan bu omurga elementlerinden birine bağlanabilir (C).
Son olarak, tüm cihazların komşularına iyi seviyede bağlı olduğu, çoklu-atlama örgü ağ teknolojisinin kullanılması mümkündür. Bu çoklu-atlama örgü ağda, bazı cihazlar ağ geçidine yalnızca diğer cihazlar aracılığıyla ulaşabilir, ancak birden fazla yol üzerinden erişilebilmektedir. SWING, ağ geçidi hariç tümü pille çalışan ve gerçekten kablosuz aygıtlara sahip bir ağ topolojisi (D) kullanmaktadır. Çoklu atlama ağ teknolojisi sistemin cihaz veya radyo bağlantı arızalarıyla baş edebilmesi için ağ geçidine ulaşan ikinci bir ulaşım seçeneği sunar. Her ne kadar, kablolu sistemlerle karşılaştırıldığında önceki sistemler için saplama hat gibi görünse de, SWING kablosuz bir çevrim sunmaktadır.

Kolay Kurulum
Kablosuz yangın algılama sistemleri açısından bir diğer önemli husus da devreye alma kolaylığıdır. İlk dönemlerde sistem, kurulum ve işletmeye alma sırasında birçok güçlük içermekteydi. Özellikle kablolu yangın algılama sistemleri ile karşılaştırıldığında, kablosuz sistemler devreye alma konusunda uzmanlara ihtiyaç duyuyordu. SWING'i geliştirirken, yalnızca basit yıldız topolojisi ağlarından çoklu-atlama örgü ağa geçerken radyo iletişim bağlantılarının sağlamlığını ve menzilini arttırmayı değil, aynı zamanda kurulum işlemini hızlı ve güvenilir kılarken sahadaki kablosuz dedektörlerin montaj ve devreye alınmasını basitleşirmeyi hedefledik.
Yangın Algılama
Kablosuz ağın menzili, sağlamlığı ile kurulumun kolaylığının yanında, kablosuz bir yangın algılama sistemi için üçüncü önemli bir unsur aslında yangın dedektörünün kendi performansıdır. Pillerin kullanımı, yangın algılaması için mevcut olan enerjinin miktarını sınırlar. İlk kablosuz yangın algılama sistemlerinde, yangın algılama kısmı oldukça basitti ve çoğunlukla basit optik duman dedektörleri idi.
SWING için temel olarak standart ASAteknoloji çift optik ve ısı dedektörünü kullandık ve enerji tüketimini çarpıcı bir şekilde düşürmeye başladık ve kablolu bir yangın dedektörünün tüketiminin % 10'uyla aynı performansla sonuçlandı.
Yangın Algılama Düzenlemelere Tabidir
EN54-25 Gereklilikleri
EN54 standartları, Avrupa'daki ticari yangın algılama sistemleri için ilgili tüm düzenlemeleri kapsamaktadır. Standart kablolu yangın algılama ile karşılaştırıldığında oldukça az farklılık olsa da, standardın özel bir bölümü özellikle kablosuz yangın algılama sistemlerine ayrılmıştır.
Kablosuz yangın algılama için ana düzenlemeler EN54 bölüm 25'de tanımlanmıştır. Bu metinden, yönetmeliklerle öngörülen ana gereksinimleri şu şekilde özetleyebiliriz:
► Alarm İletim Süresi: Yangının algılanması ile kontrol panelinde gösterilmesi arasında izin verilen maksimum süre 10 sn dir.
► İzleme: eksik veya hatalı cihazlar,hata oluştuktan sonra en fazla 300sn içinde kontrol paneli üzerinden kullanıcıya bildirilmelidir.
► Pil Ömrü: Kablosuz dedektörlerle kullanılan piller en az 3 yıl süreyle kullanılabilmelidir.
Yukarıdaki noktaların hepsi çok zorlayıcıdır. Kablosuz bir yangın algılama sistemi geliştirirken, minimum enerji tüketimi, arızaların tespiti için cihaz izlemesi ve hızlı alarm süreleri arasındaki dengenin bulunması çok önemlidir. SWING, standart bir kablosuz veri yolu ile iletilebilir olduğundan, alarmlar dedektörlerden ağ geçidine yaklaşık 5 saniyede iletilmektedir. Geri kalan 5 sn, ağ geçidinden yangın kontrol paneline kablo veri yolu üzerinden alarm iletimi için gereklidir. Bu amaca ulaşmak için en kolay yol, ortamı her zaman alarmlar için kontrol etmek ve algılandığında derhal ağ geçidine alarm bilgisini iletmek olacaktır. Böyle bir yaklaşımla alarm gönderim zamanı ile ilgili gereklilikler yerine getirilir, ancak vericinin sürekli açık tutulması pil ömrü konusunda yıllar yerine günlerin ifade edilmesine neden olacağından, pil ömrüyle ilgili gerekliliğin karşılanması mümkün olmazdı.
Bu nedenle, alarm iletimi ve denetimi için kablosuz protokoller ile düşük enerjili duman dedektörleri tasarlanırken, düşük enerji tüketimine odaklanan özel ve daha ayrıntılı protokollere ihtiyaç vardır. Kablosuz sensör ağları, veriyi iletirken veya alırken enerjilerinin çoğunu kullanırlar. Vericinin ve alıcının, mümkün olan her durumda enerji tasarrufu durumuna (ör. Uyku modu) geçirilmesi esastır.
Mümkün olan en az enerjiyi kullanırken, alarmların 5 sn öngörülen zaman sınırı içinde ağ geçidine güvenilir şekilde iletilebilecek bir alarm iletim protokolü tasarlamak zorludur. Aynı prensip, kablosuz ağdaki arızalı cihazları tespit etmek için kullanılan ağ izleme için de geçerlidir. Sistemi (a) arızalı cihazların 300 s içinde sinyal verme mevzuatını yerine getirebilmek ve (b) sistem performansını etkilemeyecek geçici ağ kesintilerine karşı sağlam olmasını sağlamak için izlemenin mümkün olduğunca az seviyede tutulması gerekmektedir. Sonraki bölümde, alarm iletim ve izleme protokollerimiz konusunda daha ayrıntılı bilgi vereceğiz.

Bahsedilen EN54-25'in yanısıra, yangın ihbar butonları (EN54-11) ve yangın dedektörleri (EN54-5, EN54-7) için ilgili tüm düzenlemelere elbette ki uymak zorundayız. Ancak bu makale kablosuz bölüme odaklanmaktadır.
Genel olarak düzenlemeler hem kablosuz iletişim protokollerinin hem de yangın ihbar butonlarının veya yangın detektör uygulamasının tasarımında ana itici unsurlardan biridir.
SWING | Temel İlkeler
SWING sistem tasarımı üç temel hedef üzerine kuruludur. Tüm protokoller ve işlevler, bu üç hedefi mümkün olan en iyi şekilde karşılamak üzere tasarlanmıştır.
► Dayanıklılık – Ağ bağlantı ve nod arızalarının üstesinden gelebilir.
► Güvenilirlik – Mesajların hepsi varış yerlerine zamanında ulaşır.
► Düşük Enerji Tüketimi – Pil ömrü üç yıldan daha fazladır.
Sonraki bölümde, SWING sisteminde uygulanan bir dizi mekanizma ve protokolden bahsedeceğiz. Düşük seviyeli radyo iletişiminden başlayarak, bahsedilen konuların uygulama alanını ağ çapında haberleşmeye doğru aşamalı olarak genişleteceğiz.
Radyo Haberleşme Protokolleri
Yukarıda bahsedilen üç ilke ilk olarak, düşük seviyeli yerel noddan-noda iletişim için değerlendirilmektedir. Enerji tasarrufu nedeninden ötürü, alıcı ve gönderici nodlarının radyo açıklığı süresi mümkün olduğu kadar kısa tutulmalıdır. Yine de, bir nodun kabul edilebilir bir süre içinde erişilebilir olması gerekir.
WiseMAC
Yerel noddan noda haberleşme Ortam Erişim Kontrolü ile sağlanır (Medium Access Control) (MAC). Aşağıdaki resim, iyi bilinen bazı MAC protokollerini göstermektedir.

(A) “daima alıcıda”: alıcı noda her an ulaşılabilir. Gönderen nodu, ön erişim için (alıcıda bekleme) zamana ihtiyaç duymadığı için minimum enerjiyle çalışabilir.
(B) “düşük enerjili dinleme”: alıcı nod yalnızca belirli aralıklar ile erişilebilir olur. Gönderen nod alıcı için bir ön erişim sinyali taşıyarak alcının aktif olduğu anda iletimin gerçekleşmesini sağlar
(C) “TDMA”: Time Division Multiple Access (TDMA) ile alıcı ve gönderen nodlar mükemmel biçimde senkronize edilir.
(D) “WiseMAC“: Uyandırma zamanı, öğrenme ve sapma tahminini kullanarak geliştirilmiş düşük enerjili dinleme MAC protokolü.
SWING gibi dağıtılmış, çift yönlü bir sistem için, (A), (B) ve (C) seçeneklerinin hiçbiri uygun çözüm değildir. (A) ve (B) alıcı ya da gönderici nodları için çok fazla enerji tüketimi gerektiriyor ve (C) dağıtılmış bir sistemde karmaşık bir sorun olan global senkronize nodlar gerektirmektedir. Bu sebepten, SWING, WiseMAC olarak adlandırılan gelişmiş düşük güçlü bir dinleme MAC katman protokolünü kullanmaktadır (D).
WiseMAC nodlarında sürekli alım olmaz, ancak alıcılarını her 1,5 saniyede açarlar. Tüm nodların uyanma aralığı aynıdır. Uyanma sırasında bir mesaj algılarlarsa, mesajı almaya devam eder, aksi halde hemen uyku durumuna dönerler.
Her iletimde, nod, iletişim kuran cihazın uyanma süresini kendi uyandırma zamanına göre ayarlar. Bu, göndericinin bir sonraki gönderimde alıcı nodunun uyandırma zamanını ayarlaması ve aktif radyo zamanını önemli ölçüde azaltmasına olanak sağlar.
Nodların ortak bir zaman tabanı bulunmamaktadır; bu nedenle uyanmazamanları, zamanla birbirine göre sapabilir. En son haberleşme ne kadar önce gerçekleşirse, gönderenin alıcının uyanma süresini hesaplama hassasiyeti de o kadar azalacaktır. Bu belirsizliği gidermek için, gönderen nod iki mekanizma kullanır:

(E) Alıcının uyanma zamanının belirsizlik aralığını gidermek için ön erişim zamanını arttırma.
(F) İki ardışık iletime göre alıcının uyanma süresinin kayma hızının tahmini.
MAC, tüm haberleşmeler için altyapı sağlar. Bunun ötesinde, bağlantı sürekliliği olarak özetlenen frekans bandını ve iletim gücü kullanımını yönetebilecek mekanizmalar da mevcuttur.
Bağlantı Sürekliliği
SWING sistemi, kısa menzilli cihazlar için ayrılmış olan 433 - 434 MHz ve 868 - 870 MHz dahilinde Industrial Scientific Medical (ISM) frekans bandında çalışır. Bu frekans aralıkları içinde 47 kanal mevcut olup, her bir nod alıcı kanal olarak birini seçer. Kendi alıcı kanalı komşu nodlara bildirilir ve seçim, komşu düğümlerin bilinen kanallarına dayalı olarak yapılır. Bu, menzilde bulunan iletişim ortaklarının sayısından bağımsız olarak mevcut aralığını eşit bir şekilde dağıtır; böylece, en az parazitlenme ve / veya mesaj çarpışması oluşur. Aşağıdaki resim, çeşitli kanallarda eş zamanlı iletişimin örnek bir anlık görüntüsünü göstermektedir.

En düşük parazitlenmeye ve dolayısıyla düşük enerji tüketimine yönelik ikinci mekanizma, iletim gücünün adaptasyonudur. Herhangi bir gönderilmiş mesajda gönderici nod, alınan sinyal gücüne dayalı olarak alıcı nodun geri bildirimini içeren bir onay mesajı alır. Böylece, alıcı nod, gönderici noda, iletim gücünün bir sonraki mesaj için düşürülüp düşürülmeyeceğini veya arttırılacağını bildirir.Daha düşük iletim gücü, bir taraftan daha az enerji tüketimi, diğer yandan iletimde yer almayan daha aznodun paraziti anlamına gelir. Her iki önlem de pil ömrünün uzamasına hizmet etmektedir. MAC ve bağlantı sürekliliği seviyesinde ana odak noktası enerji verimliliği ilkesidir. Daha üst düzeylerde sağlamlık ve güvenilirlik ilkelerinin üzerinde daha fazla durulmaktadır.
DWARF – Delay-aWAre Robust Forwarding
Örneğin, alarm mesajları için kullanılan, ağ geçidine yönelik uçtan uça haberleşme, DWARF protokolü tarafından yönetilmektedir. Aşağıdaki resim, çevresel bir noddan ağ geçidine doğru uçtan uca iletim örneğini göstermektedir.

DWARF mesajları gönderen noddan ağ geçidine birden çok yol üzerinden iletilir. Bir DWARF mesajı alan her nod, alarm mesajını, ilk ulaşabildiği ve en yakın uyanma süresi olan komşu düğümlere, birden fazla yol boyunca iletir. Ağ geçidine daha yakın nodlar (= daha az ara nod) tercih edilir. Yinelenen mesajlar iletim yolunda veya ağ geçidinde sonlandığında tanınır ve ayıklanır. İletimin başarısız olması halinde, gönderen nod bir sonraki erişilebilir nodu seçerek devam eder. DWARF, ağ geçide giden en hızlı yolu bulmaya (güvenilirlik) izin verir ve zaman alan uçtan-uca yeniden iletimler olmaksızın (sağlamlık) iletim hatalarını ortadan kaldırır. Dahası, katılan her nodun yalnızca yerel bilgi taşıması ve dolayısıyla hiçbir global ağ bilgisinin tutulması gerekmez (enerji). Alarm iletiminin yanı sıra, SWING'in temel işlevlerinden biri de ağ izleme özelliğidir.
DiMo – Distributed Monitoring
İzleme, arızalı veya kopmuş bir nodun durumu hakkında kendi başına diğerlerine bildirimde bulunamayacağından dolayı alarm iletiminden farklıdır. Bunun yerine, diğer düğümler tarafından teşhis edilmelidir. SWING, ağ izleme için DiMo konseptini kullanmaktadır. DiMo iki ana karakteristiğe sahiptir:
(A) Yerel nod izleme
(B) Ağ geçidindeki her bir ağ katılımcısının durumlarının izlenmesinin merkezi yönetimi
Yerel nod denetimi, her nod tarafından ayrı ayrı kurulur ve sürdürülür. Her nod, izleme eşleniği olarak iki adet nod seçer. İzlenmek istenen nod izleme eşleniklerine düzenli olarak faal olduğu mesajını gönderir.
İzleme nodları, ağ geçidine, bu nodu kaydettirerek hangi nodları izlediklerini bildirirler. O andan itibaren, izleme nodları canlı mesajları takip eder ve bu mesajların eksik olması durumunda ağ geçidini bilgilendirir. Bir nod, izleme nodlarından birine artık erişemiyorsa, nod izleme nodu olarak yeni bir nokta seçer. Aşağıdaki resim, yerel nod izleme ile ilgili işlemleri göstermektedir.

Merkezi yönetim yalnızca ağ geçidinde gerçekleştirilir. Ağ geçidi ağdaki tüm nodları ve izleme nodlarını takip eder. Bunu yapmak için, ağ geçidi aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi bir izleme durum tablosunu tutar.

Belirli bir nod için en az bir izleme nodu olduğu sürece bu nod izlenir durumdadır. Belli bir nod için ağ geçidinde hiç kayıtlı bir izleme nodu yoksa, bu nod eksik olarak işaretlenir. Ağ geçidi, üzerinde kayıtlı bir nod eksik olduğunda, bu noktanın diğer nodlar için bir izleme nodu olup olmadığını kontrol eder. Eğer yoksa, izleme durumu tablosundan bir izleme nodu olarak silinir. Yerel izlemeyi ağ izlemesinden ayırarak uçtan uca iletişimi minimuma indiririz, böylece düşük enerji kullanımı prensibini hedefleriz. Buna ek olarak, merkezi izleme yönetimi, ağ geçidinden herhangi bir çevresel aygıta ağdaki mesaj yönlendirme için güncel bilgi sağlar.
DSR – Dynamic Source Routing
SWING benzeri bir dağıtılmış sistem, ağ topolojisi değişiklikleri ile her an başa çıkabilmek zorundadır, yani global ağ topolojisi bilgisi er ya da geç güncelliğini yitirmektedir. Bu nedenle, yönlendirilen iletileri ağ geçidinden tek bir noda almak için, Dinamik Kaynak Yönlendirme (DSR) olarak geçici yönlendirme protokolü kullanırız. İzleme yönetimi verileri, her nod için iki komşu noda iki güvenilir ve güncel bağlantı içerir. Bu bağlantılara dayanarak, hedef noda ulaşılabilecek birden çok yol oluşturulabilir. Mesaj iletimi için nihai olarak seçilen rota, her mesaj için değişir ve esas olarak yolların uzunluğu ile enerji dengelemesi arasındaki ayrımla belirlenir.
Şimdiye kadar açıklanan konuların her biri başta listelenen ana hedeflerden en az birine hizmet eder. Bu sistem içi hedefler, dengeli, tutarlı ve optimize edilmiş bir sistem için önemlidir, ancak oldukça tekniktir. Aşağıdaki bölümde, kullanıcı için SWING sisteminin faydalarına odaklanacağız.
FAYDALAR
SWING sisteminde uygulanan protokoller ile konseptler ve elde edilen optimizasyon seviyesi, esnek ve güvenilir bir kablosuz yangın algılama sistemi tasarlanmasını sağlamaktadır. Devreye alma ve bakım süreci, önceki ve mevcut kablosuz çözümlerle karşılaştırıldığında hızlı ve basittir, bu da montaj ve bakım personelinin işini önemli ölçüde kolaylaştırmaktadır. Sistem, sağlam ve güvenilir tasarımı sayesinde, çeşitli ve hatta değişen ortamlardaki uygulamalar için kullanılabilmektedir.
Kolay Bakım ve Devreye Alma
SWING sistemi, planlama, montaj ve bakım personelinin işini kolaylaştırmak için özellikle tasarlanmıştır. Kablo kullanımının olmamasıyla sağlanan avantajların yanı sıra, ağın devreye alınması süreci de çok hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Planlama süreci, kaç adet cihazın gerekli olacağının ve bunların nerelerde konumlanması gerektiğinin tanımlanması için kolay yönetilebilir kurulum kılavuzlarını takip ederek önceden gerçekleştirilir. Bundan dolayı, sahada ölçüm yapılmasına (örneğin: kablosuz karakteristikleri) gerek kalmaz.
Ağ bakımı süreci, ağ geçicinde özel bir devreye alma modu girilmesiyle, geçici olarak hızlandırılır. Bu fonksiyon, yeni cihazların ağa sorunsuz bir şekilde entegrasyonuna ve yeni haberleşme bağlantılarının hızlı bir şekilde geliştirilmesine olanak sağlar. Kurulan bütün cihazlar, ağ entegrasyonu hakkında makul bir süre içerisinde geribildirim sağlar, böylelikle kullanıcıya mevcut durum hakkında doğrudan onay verilir. Bundan dolayı, ağ kurulumu için ekstra ekipmanlara (örneğin: PC yazılım araçları ya da özel kablosuz ekipmanlar) ihtiyaç duyulmaz. Bunun yanı sıra, ağ geçidine sürekli giriş yapılmasına gerek olmaksızın, bir çok ekipman doğrudan sıralı olarak kurulabilmektedir.
Cihazların çıkarılması ve yerlerine yenilerinin takılması ya da pillerin değiştirilmesi için aynı durum söz konusudur. İleri seviye bakım çalışmaları için, kablosuz ağ ile cihaz durumu hakkında bilgi toplanmasına olanak sağlayan bir PC yazılım aracı bulunmaktadır. Yetersiz davranışların söz konusu olması durumunda ya da raporlama amaçları doğrultusunda, bu araç sistem analizleri için kullanılabilmektedir.
Geliştirilmiş Sağlamlık
SWING sistemi, normal çalışma sırasında, haberleşme bağlantılarını sürekli bir şekilde izlemekte ve korumaktadır. Sistem böylelikle, çalışmayan ya da eski bağlantıları siler ve yeni bağlantılar başlatır. Bu sabit süreç, kendi kendine yapılandırma ve kendi kendine çalışma fonksiyonu olarak bilinmektedir. Normal çalışma modunda değişikliklere uyum sağlama hızı, devreye alma moduna kıyasla daha düşüktür. Bunun sebebi, normal çalışma modunda daha az değişikliğin beklenmesidir. Sağlamlığın geliştirilmesi için, kablosuz çevrimler kullandık, yani sistemimizde, herhangi bir cihazdan ağ geçidine her zaman iki ayrı yol bulunmaktadır. Bu şekilde, bir bağlantının ya da bütün bir komşu cihazın arızasını tolere ederken (çevrim topolojisine sahip kablosu bir sistemdeki kısa yola benzer bir şekilde) alarm ya da sorun mesajlarını kablosuz dedektörlerden kontrol paneline aktarmaya devam edebiliyoruz.
SWING, diğer bant kullanıcılarının bulunduğu durumlarla başa çıkmak için, iki frekans bandı üzerinde 47 kanal kullanmak üzere tasarlanmıştır. Bir kanal ya da bandın bozulması durumunda, haberleşme frekansı otomatik olarak daha uygun bir kanala değiştirilmektedir. Düğümlerden her biri, veri alan kanalın yeterli bir performans gösterip göstermediğine ya da diğer cihazlara bağlı kalınmaksızın değiştirilmesi gerekip gerekmediğine kendisi karar vermektedir.
Gerçek Alarm Garantili* ASAtechnlogy Dedektörleri
ASAtechnology, sinyalleri akıllı algoritmalar kullanımıyla programlanan değerlerle gerçek zamanlı bir şekilde karşılaştırılan matematiksel verilere dönüştüren eşsiz bir Siemens teknolojisidir. Bu özel sinyal analizi süreci, sahada buhar, sigara dumanı ya da egzoz emisyonu gibi aldatıcı durumlardan kaynaklanan yanlış alarmların önlenmesinde çok güvenlidir. SWING dedektörü, ASAtechnology’nin kablolu cihazlardan bilinen deneyimini, pille çalışan cihazlar için gerekli düşük güçte çalışmaya yönelik olağanüstü iyileştirmelerle bir araya getirmektedir.
SWING dedektörü, aldatıcı durumlardan etkilenmeyen Siemens ASAtechnology sayesinde, geleneksel kablosuz duman dedektöründen daha güvenilirdir. Uygulamaya özel ASA parametre setinin seçilmesiyle, mevcut ortam koşuluna optimum bir şekilde kolaylıkla uyarlanabilmektedir. ASAtechnology dedektörlerinin maksimum güvenilirliğini kanıtlamak için, aldatıcı durumlardan etkilenmeyen mükemmel algılama güvenilirliği sağlanarak, bu sektörde ilk defa yanlış alarmlara karşı garanti verilebilecektir.*
► İlginizi Çekebilir: Takım Tezgahı Kullanıcıları için "Dijital İkiz": Run MyVirtual Machine
Sonuç
Bu yazıda, Siemens’in örgü teknolojisine dayanan kablosuz yangın algılama çözümü olan SWING sistemi tanıtıldı.
Örgü teknolojisi, haberleşme yedekleme kapasitesini maksimum seviyeye çıkarmakta ve böylelikle kablo tabanlı bir çözümün güvenliği ve güvenilirliğiyle aynı seviyede performans göstermektedir. Örneğin, bir ağ içerisinde bulunan bütün kablosuz cihazların doğrudan komşu cihazlarla haberleşmesinden dolayı, bilgi aktarımı için her zaman en az iki yedekli yol bulunmaktadır. Cihazlardan her birinde çok kanallı iki frekans bandı bulunduğundan dolayı güvenilirlik seviyesi daha da arttırılmaktadır. Bu, ağın, bir bozulmanın söz konusu olması durumunda, kanalları ve/veya frekans bantlarını otomatik bir şekilde değiştirerek kendisini tamir edebilmesi anlamına gelmektedir. Ancak bilgiler aynı zamanda, farklı bir komşu cihaza da aktarılabilmektedir. Burada sağlanan avantaj, hiçbir bilginin kaybolmamasıdır, bilgiler her zaman ağ geçidine ve nihai olarak, yangın kontrol paneline ulaşmaktadır. Örgü teknolojisi aynı zamanda, büyük kapsamlı kablosuz ağların kurulması için de harika bir seçimdir. Sisteme bağlı bütün yangın dedektörlerinden her biri, komşu cihazlarla haberleşmekte olup merkezi ağ geçidi, her bir dedektörle doğrudan telsiz teması içerisinde bulunmak zorunda kalmamaktadır. Böylelikle, tek bir ağ geçidi içerisinde yer alan bir ağ 60 metreye kadar çapa ve beş kata kadar genişliğe sahip bir erişim aralığına sahip olabilmektedir.
SWING ağı, kablo tesisatının bulunmamasından dolayı, hızlı ve kolay bir şekilde kurulmaktadır. Aynı zamanda, yangın dedektörlerinden her birinin yeri herhangi bir zamanda değiştirilebildiğinden dolayı, yüksek esneklik seviyesi sunmaktadır. Ve yapılandırma ile bakım işleri için, dedektörlere, yangın kontrol panelinden ya da uzaktan erişimle ulaşılabilmektedir.
Bütün SWING yangın dedektörleri, güvenliğin en üst seviyeye çıkarılması için, iki optik ve iki ısı sensörünün bulunduğu bir yedekli sensör sistemiyle desteklenmektedir. Entegre ASAtechnology özel parametre setleri sunmaktadır. Bu özellik, dedektör yapılandırılmasının, beklenen çevre koşullarına uyum sağlanması için optimize edilebilmesine olanak sağlamaktadır. ASAtechnology aynı zamanda, dedektör sinyallerini gerçek zamanlı bir şekilde yorumlayarak gerekmesi durumunda parametre setlerini dinamik olarak uyarlamaktadır. Sonuç olarak, SWING yangın dedektörleri, toz, buhar ya da kaynak dumanları gibi aldatıcı durumlardan etkilenmez ve pahalıya mal olabilecek yanlış alarmları önler. Dedektörler o kadar güvenilirdir ki, Siemens tarafından sistem için Gerçek Alarm Garantisi teklif edilebilmektedir.* En yüksek esneklik ve güvenilirlik seviyesi sunan SWING, dedektör kablo tesisatının yapılmasının olanaksız olduğu veya yapısal ya da estetik sebeplerden dolayı istenmediği lokasyonlarda kullanım için uygundur. Uygulama alanları arasında, tarihi binalar ve müzeler, muhtelif kullanıma yönelik endüstriyel binalar ile ticari fuarlar ve sergiler için geçici kurumlar yer almaktadır. Kablosuz teknoloji kullanımı aynı zamanda, otel odaları ya da ofisler gibi neredeyse sürekli bir şekilde dolu olan alanlar ile kurulum ve bakım için sadece çok küçük bir zaman aralığının bulunduğu durumlar için mantıklı bir seçim olacaktır.
.jpg)
Kaynak:
YORUMLAR
ANKET
-
Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
-
Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
-
2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
-
Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
-
Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
-
Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
-
Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
-
En İyi 5 Tıbbi Robot
-
Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
-
Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
-
Senplus Pano Sistem Tanıtımı I Webinar
-
Nasıl Dönüşür | Rüzgar Enerjisi
-
Nasıl Dönüşür | Hava Kalitesi İndeksi
-
Nasıl Dönüşür | Sorumlu Üretim ve Tüketim
-
Webinar I Sigma Elektrik'ten Yeni ve Yenilikçi Ürün Portföyü Tanıtım Webinarı
-
Nasıl Dönüşür | Eko Etiket
-
Nasıl Dönüşür | Uzaktan Erişim
-
Nasıl Dönüşür | Paris Anlaşması
-
Temel Elektrik Testlerinde Sık Yapılan Hatalar ve Doğru Uygulamalar Nelerdir?
-
Advantech ile Akıllı Bağlantı Altyapıları, IT ve OT Entegrasyonunu Hızlandırıyor
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.