elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

2020 Olimpiyatlarında Robotlar İnsanlara Yardım Edecek

Asistan robotlar Tokyo’da gerçekleşecek olan 2020 Olimpiyat Oyunları’nda yer alacak. Asistan robotlar, Olimpiyat Oyunları'nda insanlara yardım edecek.



A- A+
24.03.2019 tarihli yazı 6841 kez okunmuştur.
Geçtiğimiz hafta, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları organizasyon komitesi 2020 Tokyo Robot Projesini başlattığını duyurdu. Proje, oyunlarda ziyaretçilere yardım edecek olan birçok farklı amaçtaki robottan oluşacak ancak şu ana kadar sadece Toyota'nın İnsan Destek Robotu (HSR) ve Taşıma Destek Robotu (DSR) olmak üzere 2 farklı robot hakkında bilgi verildi. HSR ve DSR, özellikle engelli ziyaretçilere oturacakları yerleri gösterme, yiyecek ve içecek siparişi gibi konularda yardımcı olacak. Ziyaretçi, asistan robotunu bir tablet üzerinden kontrol edebilecek. Muhtemelen olimpiyatlar boyunca robotların düzgün çalışıp çalışmadığını gözetleyen görevliler olacak.



►İlginizi Çekebilir: Robot Sırt Çantası Geliştirildi

Toyota HSR, basit bir anlatımla gezinebilen, al-ver yapabilen uzaktan kumandalı bir robot. Robotlar, yazılan program sonucu olarak belirli işlevleri yerine getirebiliyor ve kendisini kontrol edecek birine ihtiyaç duyuyor. Bir robotu laboratuvar gibi sürprizlerle karşılaşmayacağı bir ortamda otonom çalıştırabilmekle bunu bir stadyumda yapmak aynı zorlukta değil. Şimdilik atıştırmalık taşımaktan pek de fazlasını yapamayan bu aygıtların olimpiyatlara kadar nasıl bir değişime uğrayacağını zaman gösterecek.

Detayları henüz açıklanmayan diğer robotların birçok ek özelliğe sahip olması bekleniyor. Proje olimpiyatlar için planlanıyor ancak gelecekte günlük hayatımıza etki etmek gibi önemli bir potansiyele sahip. Böyle bir potansiyele sahip olması projenin önemini daha da artırıyor.



Yetişkin bezlerinin bebek bezlerinden daha çok satıldığı Japonya’da hizmet sektörü ekonomide çok büyük bir paya sahip, insan gücü eksikliğinde robotların hizmetinin önemli bir ihtiyaç haline geleceğinin farkında olan Japonya, robot sektörüne çok büyük yatırımlar yapıyor. Aynı şekilde Toyota, engelli ve yaşlı insanlara yardım edebilecek robotlar geliştirmek için çok sıkı çalışıyor. HSR ve DSR yaklaşan bu ihtiyacı karşılayacak kabiliyette değiller ancak gelecekteki hizmet robotlarının ataları olacaklar. Yani bu robotları olimpiyatlarda gördüğünüz zaman unutmayın ki onlar, Toyota ve Japonya’nın yapmaya çalıştıklarının sadece başlangıcı.


 



Kaynak:

 
ieee.spectrum.org

Kenan Altunbaş Kenan Altunbaş Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.