elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Ark Hatası Algılama Cihazı |
Hager Türkiye

Hager, ark hatası algılama cihazları ile ark kaynaklı yangınları önlemeye yönelik geniş bir ürün portföyü sunuyor. Ark hatası algılama cihazları, izolasyon kaynaklı olası tutuşma ve yangın risklerini ortadan kaldırıyor.



A- A+
26.03.2023 tarihli yazı 9823 kez okunmuştur.
Ark arızaları ve ark flaşları, istenmeyen gerilim atlamalarından kaynaklanır. Evlerimizde, iş yerlerimizde kablo bükülmesi gibi izolasyonu etkileyen durumlar nedeniyle elektriksel ekipmanlarda ark meydana gelebilmektedir. Ark arızasının elektrik enerjisi arıza yerinin ısınmasına neden olur. PVC kablolar 450 joule üzerindeki enerji seviyelerinde tutuşabilir. Bu tutuşma ile birlikte bir yangın çıkması, en kötü senaryoda tüm binaya yayılabilir. Ark arızasının başlıca nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

► Kıvrılmış veya kırılmış cihaz kabloları
► Çok fazla bükülmüş cihaz kabloları
► Duvarlarda hasar görmüş kablolar (matkap veya çivi nedeniyle)
► Kötü soket bağlantısı
► Arızalı yalıtım
► Gevşek bağlantı noktaları
► Küçük hayvanlar tarafından ısırılan veya çiğnenen cihaz kabloları



 
Bir ark arızasının neden olduğu yangın tehlikesini önlemek için Hager geniş bir ürün portföyü sunuyor. Özellikle pratik: AFDD açma üniteli yeni RCBO; kalıcı akım, kablo ve ark hatası korumasını tek bir kompakt modülde birleştirir. Hager'in tüm AFDD anahtarları 10 kA'e kadar yüksek kesme kapasitesine ve genişletilmiş açma özelliklerine sahiptir.


 

RCBO AFDD

RCBO AFDD, elektromekanik kalıcı akım ve kablo korumasını ark hatalarına karşı mikroişlemci kontrollü koruma ile birleştirir. Kombine cihaz, bireysel AFDD'lerin RCD gruplarıyla klasik cihaz kombinasyonlarından daha fazla seçicilik sunar. Bu, elektrik kesintisi durumunda yalnızca etkilenen devrenin kapatılacağı ve diğerlerinin bozulmadan kalacağı anlamına gelir.
 

AFDD ile Önleyici Yangın Koruması

DIN VDE 0100-420'ye göre, belirli alt devrelerde ark hatası algılama cihazları zorunludur. Hager, kullanılabilecek cihaz sayısını 24'ten toplam 46'ya çıkardı: "24 devre kesici AFDD şalter ve 22 RCBO AFDD şalter"

 

10 kA'ya Kadar Anma Kesme Kapasitesi

Hager'in ark hatası algılama cihazlarının birçok olası kullanımı var. 6 kA kesme kapasiteli cihazların yanı sıra her anma akımı için 10 kA kesme kapasiteli çeşitleri de mevcut. Daha yüksek besleme gücü nedeniyle daha yüksek kesme kapasitesinin gerekli olduğu her yerde kullanılabilirler.
 

Değişken Açma Özellikleri: B ve C

Hager'in tüm ark arızası algılama cihazları için B veya C açma özellikleri seçilebilir. C özellikleri, B özelliklerinden daha "yavaş" yanıt verir. Daha büyük ampul gruplarına sahip devrelerde ve ayrıca yüksek ani akımlara sahip yüklerin kullanıldığı endüstrilerde kullanım için idealdirler. C açma karakteristiğine sahip AFDD anahtarları bu ani akımları tolere eder ve bu devrelerin gereksiz yere kapanmamasını sağlar.


 

6 kA için plug in Teknolojisi

Hager'in 6 kA kesme kapasiteli tüm ark arızası algılama cihazları, denenmiş ve test edilmiş hızlı bağlantı eklenti teknolojisi ile donatılmıştır. 10 kA kesme kapasiteli AFDD anahtarları, işlevsel bina yapımında yaygın olan vidalı bağlantı teknolojisi kullanılarak bağlanır.
 

AFDD Anahtarları Güvenilir Koruma Sağlar

Hager'in ark arızası algılama cihazları, seri ve paralel ark arızalarına karşı güvenilir koruma sağlar. Bu, sürekli olarak 120 akım ve gerilim parametresini izleyen bir mikroişlemci tarafından sağlanır. Ark hatalarını gösteren 2,5 A'nın üzerinde karakteristik akım akışları ve gerilim eğrileri tespit ederse, devreyi kapatır.


 

AFDD'ler için VDE standardı

Belirli akımlarda ark hatası algılama cihazlarının kullanımı DIN VDE 0100-420 tarafından düzenlenir. Çoğu DIN VDE standardında olduğu gibi, bu yasal bir gereklilik değildir. Bununla birlikte, hükümlere uyulması tavsiye edilir. Neden? VDE hükümlerine uyan kalifiye elektrikçiler, sorumlulukla ilgili sorular söz konusu olduğunda önemli bir argüman olan, teknolojinin kabul görmüş kurallarına uydukları kabul edilir.
 

DIN VDE 0100-420

DIN VDE 0100-420'nin güncellenmiş versiyonu 1 Ekim 2019'dan beri yürürlüktedir. Standart, ark arızalarının termal etkilerine karşı korunmak için alınması gereken önlemleri belirtir.


Kaynak:


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar