Betonun Gelişimi ve Yeni Beton Teknolojisi
Beton, çağımızın yapı endüstrisindeki temel malzemelerinden biri olarak sürekli gelişen bir alanı temsil ediyor. Son yıllarda, çevresel sürdürülebilirlikten yapısal dayanıklılığa kadar birçok alanda gerçekleşen önemli ilerlemeler, beton teknolojisi üzerinde önemli etkiler bırakmaktadır. Bu yazımızda, betonun gelişimini ve yeni beton teknolojisi hakkında güncel gelişmeleri inceleyeceğiz.
06.05.2025 tarihli yazı 67 kez okunmuştur.
Beton Nedir?
Beton; çimento, agrega (çakıl, kum vb.), su ve bazı katkı maddelerinin karıştırılarak oluşturulduğu bir yapı malzemesidir. Beton, inşaatların temel malzemeleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Yapı sağlığı konusunda önemli bir faktör olan beton, içerdiği maddelerin türü ve kalitesine göre yapının sağlamlığını etkilemektedir.

Betonun Tarihçesi
Son yapılan antik kazılarda betonsu harç malzemelerin yapılardaki en eski kullanımına 12 bin yıl önce şu anki Şanlıurfa ili sınırlarında bulunan Göbeklitepe’de rastlanmıştır. Ayrıca Mısır Piramitleri, Çin Seddi gibi yapılarda ilk beton örneklerinin kullanıldıkları keşfedilmiştir. Günümüzde en yaygın kullanımı olan Portland çimentolu betonun miladı ise 1824 yılına dayanır ve İngiliz Portland adasında ortaya çıkmıştır. O günden beridir meydana gelen teknolojik gelişmelerle birlikte beton teknolojisinde de ciddi gelişmeler yaşanmaktadır.

Beton Yerleşim İşlemi Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

► Betonun iyi işlenmesi ve yerleştirilmesi için kaliteli beton kalıbına ihtiyaç vardır. Kalıplar sağlam, temiz ve yağlanmış olmalıdır ve çimento hamurunu sızdırmamalıdır.
► Betonun dökümünden hemen önce kalıplar ve özellikle asmolenler sulanmalıdır. Yer betonu dökülecekse zemin sıkıştırılıp nemlendirilerek döküme uygun hale getirilmelidir.
► Beton döküm esnasında kalıp üzerindeki hareketlilik ve vibratörün titreşim etkisi kalıba zarar vermemeli, tüm önlemler döküm öncesinde alınmalıdır.
► Beton donatısını dış etkilerden korumak için kalıp içerisinde bulunan donatının kalıp ile mesafesi (pas payı) projede öngörülen miktarda olmalı, temas engellenmelidir.
► Transmikser ve pompaların çalıştıkları alan çökme ve kaymaya karşı dayanıklı olmalıdır.
► Demir donatı kontrol edilmiş olmalı ve dökümde hareket etmeyecek şekilde sabitlenmelidir.
Beton Yerleşim İşlemi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
► Beton kalıba en fazla 1,5 metre yükseklikten dökülmelidir. Yüksekten sertçe dökülen taze beton sert kalıba ve donatıya çarpmasıyla harç agregadan ayrışabilir ve sonuçta betonda segregasyon gözlenir.
► Vibratörleri kullanırken ucunu kalıplara değdirmemeye, vibratör ucunu betona hızlıca daldırıp betonun içinden yavaş hareketlerle çıkarmaya, daldırma işlemini betona düşey olacak biçimde gerçekleştirmeye dikkat edilmelidir.
► Vibratör çok kısa ya da çok uzun sürelerde veya yanlış şekillerde uygulanmamalıdır.
► Vibratörlerin etki yarıçapları kontrol edilerek daldırma aralığını 45-50 cm’yi aşmayacak şekilde ayarlamak gerekir.
Farklı Beton Döküm Teknikleri
Püskürtme Beton Dökümü (Shotcrete)
Günümüzde uygulama alanları gittikçe artmakta olan Püskürtme Beton (shotcrete); normal betona göre daha ince taneli ve daha yüksek çimento oranlı özel tasarım betonun, yüksek basınçlı pompa ve hava ile püskürtme işlemi uygulanmaktadır.

Su Altında Beton Dökümü
Su altında beton dökümünde, özellikle beton iletim ve yerleştirme yöntemi açısından birtakım zorluklar olması nedeniyle, su altında dökülen betonda geliştirilmiş özellikler gerekir. Köprü ayaklarının, liman yapılarının ve açık deniz yapılarının bazı etaplarının inşaatında ve onarımında, su altında beton dökümü teknik olarak kaçınılmaz bir zorunluluktur.

Su altında sürekli beton iletiminin sağlanabilmesi için beton dökümünde kullanılan yöntemlerden biri beton pompalarının kullanımıdır. Küçük ölçekli dökümlerde ve durgun sularda bu yöntem kullanılabilir.

Su altında beton dökümü, tasarımı ile üretim, taşıma ve yerleştirme aşamaları açısından normal betondan oldukça farklılık gösterir. Su altında beton yerleştirilebilmesi için pompa ve tremi ile iletimi, taşıma gibi çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Su altında yerleştirilecek betonun dağılmadan yerleştirilmesi gerekir. Bu amaçla, beton kohezyonunu yüksek tutmak gerekir. Dahası, özellikle sürekli iletim yönteminde ayrışmaya dirençli ve akıcı kıvamlı tasarlamak gerekir.
Yeni Beton Teknolojileri
3D Yazıcı ile Üretilen Betonlar


Kendi Kendini Tamir Eden Beton

Bükülebilir Beton

Geleneksel beton koparken, bükülebilir malzeme yüksek kuvvetler altında genel bütünlüğünü koruyabilir. Genel olarak benzer mukavemete sahiptirler ancak geleneksel betondan yaklaşık 400 kat daha fazla bükülebilir. Yeni betonun yapısında gömülü lifler bulunuyor. Lifler sayesinde, uygulanan kuvvet karşısında çatlamalar oluşmasına rağmen tamamen parçalanma görülmüyor.
Geçirimli Beton

Geçirimli beton-poroz beton yüzeyler kentleşmenin bu olumsuz etkisini yüzeysel su akışlarını azaltarak etkisizleştirmekte ve drenajla beraber su kaynaklarını korumaktadırlar. Buna ek olarak geçirimli betonlar, boşluklu bir yapıya sahip olmasıyla saklama alanı olarak da görev alarak yağmur suyunun filtrasyon sürecini, boşluklarındaki aerobik bakterilerin zararlı kirleticiler ve kimyasalların yıkanmasına yardımcı olmasıyla, sağlayarak temiz suyun toprağa iletilmesini sağlayabilirler.
Mars Betonu
Mars'ı kolonileştirmek için araştırmacılar, suya ihtiyaç duymayan ve iki kat daha dayanıklı yeni bir beton türü geliştiriyorlar. Mars betonu, Mars gezegeninde bulunan malzemelerden icat edilen fütüristik bir beton malzemedir. Mars betonu normal betonun aksine oluşumu için suya ihtiyaç duymaz. Bunun yerine kükürtün eritilmesiyle oluşurlar ve Mars’ta bulunan Mars toprağıyla birleştirilirler. Silisyum dioksit, alüminyum oksit, demir oksit, titanyum dioksitten oluşan simüle edilmiş Mars toprağı kullanılarak ve bu agregayı erimiş kükürtle 50/50 karıştırılarak Mars betonu blokları yapmayı başardılar. Üretilen Mars betonu Dünya'da en yaygın kullanılan betondan iki buçuk kat daha güçlü.

Yazar: Okan Alper Topal
Kaynakça
► https://www.ekoyapidergisi.org
► https://www.puskurtmebeton.com
► https://cimsa.com.tr
► https://kentbeton.com.tr/
► https://www.sciencedirect.com
► https://www.confabric.com/tr
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
-
Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
-
Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
-
2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
-
Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
-
Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
-
Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
-
Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
-
En İyi 5 Tıbbi Robot
-
Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
-
Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
-
Webinar I Sigma Elektrik'ten Yeni ve Yenilikçi Ürün Portföyü Tanıtım Webinarı
-
Nasıl Dönüşür | Eko Etiket
-
Nasıl Dönüşür | Uzaktan Erişim
-
Nasıl Dönüşür | Paris Anlaşması
-
Temel Elektrik Testlerinde Sık Yapılan Hatalar ve Doğru Uygulamalar Nelerdir?
-
Advantech ile Akıllı Bağlantı Altyapıları, IT ve OT Entegrasyonunu Hızlandırıyor
-
Nasıl Dönüşür | Sorumlu Üretim ve Tüketim | Schneider Electric
-
Nasıl Dönüşür | Net Sıfır | Schneider Electric
-
NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
-
NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
ANKET