elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Zaman Röleleri |
Weidmüller

Bir makinenin ya da bir sistemin istenilen sürelerde devreye girmesi ve devreden çıkması kumanda devre elemanları ile sağlanmaktadır. Zaman rölelerinin bobinine enerji verildiğinde veya kesildiğinde, kontakların konumu değişir ve devreye girme/devreden çıkma sağlanır. Weidmüller zaman röleleri ile sisteminizi güvenle kontrol altında tutabilirsiniz.



A- A+
01.06.2020 tarihli yazı 7905 kez okunmuştur.
Periyodik biçimde çalışmayı sağlamak ve verimliliği artırmak için otomasyon sistemlerinde zaman röleleri kullanmaktadır. Aydınlatma sistemlerinden, sulama kontrolüne kadar çok geniş bir kullanım alanına sahip olan zaman röleleri, ilgili sistemin istenilen zamanda devreye girmesini, istenilen zamanda devreden çıkmasını sağlamaktadır. Weidmüller zaman röleleri konusundaki tecrübesiyle, birçok sistemin kontrolünü pratik hale getirmektedir. Weidmüller ürün portföyü sayesinde, farklı uygulama alanları için en iyi çözümü sunmaktadır. Zaman rölelerini daha iyi anlamak ve sistem ihtiyaçlarını belirleyebilmek için öncelikle şu üç tanıma hakim olmak gerekmektedir:

Giriş Gerilimi: Terminallere uygulanan gerilimi ifade etmektedir. Zaman rölesinin fonksiyonuna bağlı olarak zaman rölesini devreye sokar veya tetikleyici uygulandığında başlatmaya hazır hale getirir.

Tetik Sinyali: Bazı fonksiyonlarda giriş gerilimi uygulandıktan sonra, bir tetikleyici kullanılır. Bu tetikleyici kuru kontak anahtarı veya gerilim olabilir.

Çıkış: Zaman röleleri yükü kontrol etmek için açılacak ve kapanacak bir çıkışa (mekanik röle veya katı hal) sahiptir. 
 

TFI Serisi Zaman Röleleri

 
Weidmüller’in TFI Serisi Zaman Röleleri, bina ve fabrika otomasyonunda önemli avantajlar sağlamaktadır. TFI Serisi’nde bulunan döner siviç sayesinde, konfigürasyon işlemi kolaylıkla yapılabilmektedir. Kısa darbelerin uzaması sayesinde, sistem çıkışındaki kontrol bileşenleri tarafından güvenilir bir şekilde tanımlanır. EN 61812 ile uluslararası standartlara uygun olan TFI Serisi, UL onayı ile Kuzey Amerika pazarı için de uygunluk göstermektedir. 



Farklılık gösteren anma kontrol gerilimleri ve kontak sayıları gibi değişkenlerle TFI Serisi’nde 5 farklı ürün bulunmaktadır. Farklı fonksiyonlara sahip olan bu ürünler, farklı sistemler için duyulan ihtiyaçların karşılanmasını sağlamaktadır. Bu fonksiyonlar ise aşağıdaki gibidir:
 

► Çekmede Gecikmeli (Delay on): Düz zaman rölesi olarak da bilinen bu fonksiyonda, bobinin A1-A2 uçlarına gerilim uygulandığı anda, röle daha önce ayarlanmış olan süreyi saymaya başlar. Süre bitiminde kontak eğer açık ise kapanır, kapalı ise açılır. Bu fonksiyonda gerilim, zaman aşımı öncesinde veya süre sonunda kesildiğinde rölenin kontak konumları sıfırlanır.

► Bırakmada Gecikmeli (Delay off): Ters zaman rölesi olarak da bilinen bu fonksiyonda, bobininin A1-A2 uçlarına gerilim uygulandığı anda röle kontakları konum değiştirir. Eğer kontak açık ise kapanır, kapalı ise açılır. Besleme uçlarındaki gerilim kesildiği anda röle daha önce ayarlanmış olan süreyi saymaya balar. Belirlenen süre sonunda, röle kontakları sıfırlanır.
 

► Yıldız Üçgen (Star-delta switch): Piyasada özellikle büyük motorlarda yol verme yöntemi olarak yıldız üçgen yöntemi kullanılır. Bu yöntemde yıldızdan üçgene geçme zamanının ayarlanması, (40 ms’lik geçiş süresi) kontakların ark sonucu yapışmaması için kritik bir öneme sahiptir.


► Flaşör Zaman (Clock generator): Bu fonksiyonda ise belirli döngü zamanlarda çalışma gerçekleşmektedir. Örneğin; 5 saniye çalışma, 5 saniye durma gibi bir döngü gerçekleştirilebilmektedir.

► Çok Fonksiyonlu (Multifunction): Bu fonksiyonda ise yukarıdaki özelliklerin hepsi veya birkaçı bir arada bulunmaktadır.


 
İlginizi Çekebilir: Workplace Solutions | Weidmüller

Tamamı vidalı olan TFI Serisi’ndeki zaman röleleri:
 
TFIS 12-240VUC 1CO M7C


► Çok fonksiyonlu
► Ayrı kontrol girişli – tek kontak
► 12 ... 240 V UC -10% / +10%
► Sürekli akım: 8A
► Vidalı bağlantı



 
TFIS 12-240VUC 1CO CG


► Flaşör zaman
► Tek kontaklı
► 12 ... 240 V UC -10% / +10%
► Sürekli akım: 8A
► Vidalı bağlantı
 
 
TFIS 24-240VUC 1CO ON


► Bırakmada gecikmeli
► Tek kontaklı
► 24...240 V UC -15% / +10%
► Sürekli akım: 8A
► Vidalı bağlantı




TFIS 24-240VUC 1CO OFFC


► Bırakmada gecikmeli
► Tek kontaklı
► 24...240 V UC -15% / +10%
► Sürekli akım: 8A
► Vidalı bağlantı
 
TFIS 12-240VUC 2NO SD


► Yıldız Üçgen
► 2 kontaklı
► Nominal kontrol gerilimi: 12 ... 240 V UC -10% / +10%
► Sürekli akım: 3A
► Vidalı bağlantı


Weidmüller TERMSERİSİ Broşürü'nü İndirmek İçin Tıklayınız. 
 
 

TERMSERIES Zaman Röleleri

Weidmüller'in TERMSERIES Zaman Röleleri'nde 3 farklı fonksiyon bulunmaktadır. On delay, one shot ve blinker fonksiyonları, TERMSERIES Zaman Röleleri'nde bir arada bulunmaktadır. Vidalı ve PUSH IN bağlantı da dahil olmak üzere farklı özelliklere sahip 4 farklı röle bulunmaktadır. TERMSERIES Zaman Röleleri'nde kullanılan fonksiyonlar ise şu şekildedir:

On-Delay: Bu fonksiyonda zaman rölesinde, giriş geriliminin uygulanmasıyla zaman gecikmesi (t) başlar. Zaman gecikmesinin (t) sonunda çıkış enerjilendirilir. Röleyi sıfırlamak ve çıkıştaki enerjiyi kesmek için giriş gerilimi çıkarılmalıdır.
 

One-shot: Bu fonksiyonda zaman rölesi, giriş geriliminin uygulanmasıyla tetikleyiciyi kabul etmeye hazır olur. Tetik uygulandığında, çıkış enerjilenir ve zaman gecikmesi (t) başlar. Bu zaman gecikmesi sırasında tetikleyici yok sayılır. Zaman gecikmesi sonunda çıkış enerjisizdir ve röle başka bir tetikleyiciyi kabul etmeye hazırdır.
 

Blinker: Bu fonksiyonda giriş geriliminin uygulanması ile zaman gecikmesi (t) başlar. Zaman gecikmesinin (t) sonunda, çıkış enerjilendirilir ve zaman gecikmesi (t) için bu durumda kalır. Gecikme süresinin (t) sonunda, çıkış enerjisiz hale gelir ve giriş gerilimi kesilene kadar bu tekrarlanır.
 



TRP T 24VDC 1CO M3

► Çok fonksiyonlu
► Tek kontaklı
► Anma kontrol gerilimi: 24 V DC ±% 20
► Sürekli akım: 6A
► PUSH IN bağlantı



TRS T 24VDC 1CO M3


► Çok fonksiyonlu
► Tek kontaklı
► Nominal kontrol gerilimi: 24 V DC ±% 20
► Sürekli akım: 6A
► Vidalı bağlantı
 

 
TRP T 24VDC 1CO M3 EMPTY


► Boş soket
► Tek kontaklı
► Anma kontrol gerilimi: 24 V DC ±% 20
► Sürekli akım: 10A
► PUSH IN bağlantı
 
 
TRS T 24VDC 1CO M3 EMPTY


► Boş soket
► Tek kontaklı
► Anma kontrol gerilimi: 24 V DC ±% 20
► Sürekli akım: 10A
► Vidalı bağlantı


                                


Kaynak:

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar