elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Rüzgar Enerjisinde Yenilikçi Bir Teknoloji Kambur Balinalar

Enerji arz ve talebinde her geçen gün artan dengesizlik bir yana dünyanın son yirmi yılda hem siyasal hem de ekonomik olarak geldiği nokta alternatif enerji kaynaklarına olan ihtiyacı zorunlu kılıyor.



A- A+
02.09.2011 tarihli yazı 13344 kez okunmuştur.

Araştırmaların ilk meyvesi 2008 yılının ilk yarısında Kanada Rüzgar Enerjisi Enstitüsünde (WeICan) alındı. 5 metrelik tüberküllü kanatlara sahip olan bir rüzgar türbinin maksimum güce 12.5 m/s hızda ulaştığı oysa daha önce kullanılan klasik kanatların bu hıza ancak 15 m/s hızda ulaşabildiği görüldü. Bu da yıllık olarak yüzde yirmiye yakın bir verimlilik artışına denk gelmekte.

 

 

En üst de Kanada'da testlerde kullanılan tüberküllü kanat görülüyor. Yapılan testlerde tüberküllü kanadın ürettiği elektrik enerjisinin klasik modelden daha fazla olduğu görülmekte.

 

 


Tüberkül teknolojisinde türbinden yararlanılan saat sayısı klasik modelden daha fazla bu özellik bu teknolojinin rüzgar hızı düşük yerlerde bile kullanılabileceğini gösteriyor.


Ayrıca bu santrallerde kullanılan teknolojiye parelel bir biçimde üretililen pervaneler yavaş yavaş ticarileşmiş durumda. Kanada, Asya ve Avrupa da 2009 yılından itibaren bu tarz pervaneler seralarda, çiftlik ahırlarında ve diğer endüstri faaliyetlerinde ısıtma ve soğutma da kullanılmaya başlandı. Kullanıcılar faturalarında gözle görülür bir düşüş olduğunu belirtmekteler.

 

 

Rüzgar tüneli testlerine göre tasarlanmış bir yeni nesil bir pervane. Bu pervaneler geleneksel modellere göre daha fazla hava çeviriyor ve daha az enerji kullanıyor.

 

 

Yine tüberkül teknolojisiyle üretilmiş bilgisayar fanı yapılan ölçümlerde verimliliğin %11'e kadar arttığı tespit edilmiş

 

Rüzgar enerjisi şüphesiz gelecek yüzyılın en önemli enerji kaynaklarından biri olmaya aday. Bu enerji türünün daha verimli, ucuz ve yaygın olarak kullanılması dünyamız için oldukça önemli. Tüberkül teknolojisi uygulanabilirliği ve verimliliği ile gelecek için umut vaat eden çözümler arasında. Öte yandan bu teknolojinin bilgisayar fanlarından dizel motorlara kadar geniş bir yelpazede kullanılmasının amaçlanması bu teknolojinin tahmin ettiğimizden çok daha hızlı gelişebileceğini gösteriyor.
 

Kaynaklar


* ASME,Mechanical Engineering, Sayı 5,Mayıs ,2011

* http://www.google.com.tr/imgreshumpback whaleblades

* http://www.stle.org/assets/news/document

* http://www.google.com.tr/imgres humpback whale blade

* http://memagazine.asme.org

* http://tda-ri.com/applications/windturbineblades.html
 

Mehmet Cem Ateş Mehmet Cem Ateş Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar