elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Otonom Araçlar İnsanlardan Daha İyi Sürücü mü?

Otonom araçların trafikteki davranışları ve insanlardan daha iyi sürücü olup olmadıkları hala tartışma konusu. Fakat hala üzerinde çalışılmaya devam edilen deneylerde bir otonom aracın bir bisikletliye herhangi bir insan sürücüden daha iyi tepki verildiği gözlemlendi. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
07.05.2021 tarihli yazı 3231 kez okunmuştur.
Sürücüsüz araçların kullanımı, güvenlik veya trafikte diğer sürücülere göre şekil alamamasından kaynaklı olarak pek yaygın değil. Ancak bilim insanları yaptıkları deneyler ile bunların üstesinden gelmeye başladı. Öyle ki bırakın arabayı bugün otonom bisikletler bile geliştirilmeye başlandı. Var olan sürücüsüz arabaların performansı ve özellikleri ise gün geçtikçe arttırılıyor. Bu konudaki test çalışmaları da hız kesmeden devamlılığını sürdürüyor.  Bugünlerde otonom arabaların insanlardan daha iyi sürüş kabiliyetine sahip olabileceğini kanıtlayan çalışmalar gündemde. Her ne kadar otonom araçların trafikte insanlar kadar sağduyulu davranamayacağı konusunda haklı eleştiriler gelse de bazı noktalarda sürücüsüz araçlar standart araçlara göre daha güvenli ve avantajlıdır. Herhangi bir standart araç sürücüsünün, takip ettiği yolu bütün açılardan görebilmesi oldukça zor hatta imkansızdır. Ancak otonom araçlar, bünyelerinde bulunan sensör sistemleri sayesinde bu konuda oldukça başarılı.


► İlginizi çekebilir: Tesla Marka Otonom Otomobil Kaza Yaptı
 
Sürücüsüz araçların araç kullanmayı insan sürücüleri gözlemleyerek gerçekleştirdiği bilinmektedir. Ama yine de bir insan sürücünün yapmasının oldukça zor olduğu eylemleri de meydana getirebilmektedir. Bu eylemlere bir örnek olarak bisikletliye karşı otonom aracın tepkisi verilebilir. Yakın zamanda paylaşılan bir bilgiye göre otonom araç arka tarafından oldukça hızlı yaklaşmakta olan bir bisikletliyi fark etti. Trafiği sıkıntıya sokmayacak şekilde bisikletliye yer açtı.


Videoda görüldüğü üzere otonom aracın sağ arka tarafından yaklaşan bir bisikletli bulunmaktadır. Hızla yaklaşmakta olan bisikletliye yer açmak için otonom araç biraz sola çekilmektedir. Böylece bisikletlinin geçebilmesi için alan artırılmaktadır. Bu araçlar tasarlanırken oldukça yüksek sayıda bisikletlinin çeşitli hareketleri sensörler yardımıyla algılanarak depolanmaktadır.  Böylece bisikletlinin yapabileceği olası tüm hareketler öngörülebilir düzeye indirgenmektedir. Bu konuda oldukça çok veri elde edilmiştir. Çünkü bisikletlinin sadece kişisel tercihlerine bağlı olarak ne yapacağı değişebilmektedir. Aynı zamanda bisikletlinin düşmesi gibi hal değişimleri de otonom aracın hareketlerinde sorun yaratabilmektedir.

Otonom araçların insan kullanımına bağlı olan araçlara nazaran daha iyi bir sürücü olabileceğini ortaya koyan başka veriler de bulunmaktadır. İşte bunlardan biri de insanın gözlem yeteneğinin ve öngörüsünün sınırlı düzeyde olmasıdır. Ancak otonom araçlarda bu durum bir takım algoritmalarla kontrol ederek daha güvenilir sonuçlar elde edilmektedir. Fakat olağandışı durumlarda insan karar verme yetisi yardımıyla üstünlük sağlamaktadır. Çünkü otonom araçlar tahmin edebildikleri en güvenli eylemi baz alarak hareketlerini gerçekleştirmektedir. Gerçek hayat ise tamamen algoritmalara dayalı bir sistem için sürprizlerle dolu olabilir. Bunu göz önüne aldığımızda insan dışı varlıkların bizim performansımıza tamamen yakın olması hayal görünüyor. Ama yine de bazı noktalarda insanın anatomik ve fizyolojik yapısının çok üstünde sonuçlara ulaşılabilmektedir.

Kaynak:

► spectrum.ieee.org
► wired.com

 
Yağmur Tarım Yağmur Tarım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.