elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tesla Marka Otonom Otomobil Kaza Yaptı

Tesla model otomobilin Tayvan’da yoğun bir otoyolda devrilmiş kamyona çarptığı görüldü. Tesla sürücüsüne göre otomobil kaza anında otopilot modundaydı. Peki kaza nasıl gerçekleşti? Detaylar haberimizin devamında.



A- A+
09.06.2020 tarihli yazı 7963 kez okunmuştur.
Otonom araçlar son dönemlerde, özellikle Tesla ile birlikte oldukça gelişmeye başladı. Bu araçlarda kaza riskinin minimum düzeyde olduğu söyleniyor. Buna rağmen riski tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmuyor. Mekanik arızalar, yol koşulları olumsuz etkiler ortaya çıkartabiliyor. Amerika merkezli teknoloji devleri Apple ve Uber’in otonom araçları da daha önce benzer kazalara karışmıştı.
 
Son gerçekleşen kazada ise Tesla markasının otonom aracı, güzergah üzerinde daha önce devrilmiş bir halde bulunan kamyona çarptı. Her iki sürücüde kazadan yara almadan kurtuldu. Meydana gelen bu kaza ile kamyonun daha önce devrilerek yolda bulunmasına rağmen aracın herhangi bir manevra işleminde bulunmaması otonom araçlara olan güvenirlik hakkında akıllarda soru işareti oluşturdu.

Tesla sürücüsü aracının otopilotta olduğunu ve kaza anında 110 km/h hızla ilerlediğini belirtti. Kamyonu gördüğünde frene bastığını fakat geç kalmış olduğunu söyledi.

 


Tesla Marka Aracın Kaza Anı

Raporlar, Tesla sürücüsünün otomatik pilot sürücü asistanı özelliğini etkinleştirme işlemi sırasında devrilmiş kamyonu görmediğini belirtiyor ve çarpışma anından hemen önce lastik izlerinden gelen duman nedeniyle otomobilin acil durum otomatik fren sisteminin son saniyede uygulandığını işaret ediyor. Daha önce Tesla otonom araçların bu özellliğinden dolayı birçok kazanın önlendiği de biliniyor.

Bu kazanın meydana gelmesi bazı sorularıda akıllara getirdi. Tesla otopilot kamera ve radar kullandığı halde bu kadar büyük bir engeli nasıl algılayamıyor? Haritalar, LIDAR sistemi bu kazayı önleyebilir miydi? Sürücünün belirttiği gibi araç gerçekten otopilot durumunda mıydı? 

 
 
Birkaç yönden bu sorulara cevap bulmaya çalışcak olursak;
 
Tesla otopilot aslında bir sürücü destek sistemidir. Sürücüler her durumda dikkatli bir şekilde yola devam etmelidirler. Tesla otonom sistemlerinin tam sürüş kabiliyetine çok yakın olduğunu belirtiyor. %100 bir güvenlik sağlanması için sürücülere de iş düşüyor.  Buna ek olarak Tesla’nın acil durum fren sistemi manuel olarak kapatılmadığı sürece acil durumlarda devreye giriyor. Sistem eğer açık ise araç karşıda duran yaya için sürücüyü uyarmalı ve sürücü daha erken frene basmalıydı. Tesla’nın radar sisteminin yeterli olmadığı da bu kazadan çıkarılabilecek sonuçlar arasına girebilir.


Kaynak:

►taiwanenglishnews.com
ESMA DEVECİ ESMA DEVECİ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.