elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Avrupa ve Amerika’daki En İyi 5 Yenilenebilir Enerji Araştırma Merkezi

Dünyamızda iklim değişikliğine karşı koyma, enerji üretim sistemlerini karbondan arındırma çalışmaları ve yenilenebilir enerji araştırmaları alanındaki yenilikler giderek daha önemli hale geliyor. Bu araştırmaların odağında faaliyet gösteren, temiz enerji teknolojisi inovasyonu ve geliştirilmesinde öncülük eden Avrupa ve ABD’de yer alan en tanınmış 5 araştırma merkezinden bahsedeceğiz.



A- A+
02.03.2020 tarihli yazı 7133 kez okunmuştur.

1- Loughborough Üniversitesi Yenilenebilir Enerji Sistemleri Teknolojisi Merkezi (CREST)
​​

Loughborough Üniversitesi bağlı bir teknoloji merkezi olarak, İngiltere ve Avrupa’da faaliyet gösteren CREST, en ileri yenilenebilir enerji teknolojilerinin araştırılmasını ve geliştirilmesini desteklemektedir. Küresel enerji sektöründe, hızlı büyümeyi ve sürdürülebilir fosil yakıt alternatifleri geliştirmeyi misyon edinen CREST, uluslararası akademik alanlarda faaliyet gösteren ilgili kuruluşları işbirliği ve ar-ge çalışmalarına teşvik etmek amacıyla çalışmalar yürütür.

Yenilenebilir enerji sistemleri alanında uzaktan eğitim yoluyla lisansüstü eğitim veren İngiltere’nin ilk ve önde gelen araştırma merkezi olması CREST’in küresel erişim alanında geniş bir yelpazede çalışma yapmasının önünü açmıştır. CREST araştırmacıları, 2004 yılında güneş panellerinde bir dezavantaj olarak görülen pv yansımalarını azaltarak verimliliği artırmayı sağlayan yansıma önleyici bir kaplama geliştirmeyi başardı.

 


 

2- İngiltere Enerji Araştırma Merkezi (UKERC)


İngiltere hükümeti Araştırma ve Yenilik Ajansı tarafından fonlanan UKERC 2004 yılında kuruldu. İngiltere’nin birçok kurumlarında personeli bulunan ve etkin çalışmalar yürümesinin yanında Londra Üniversitesi’ne bağlı bir kuruluş olarak görev yapmaktadır.

İngiltere Enerji Araştırma Merkezi (UKERC) ve İngiltere ile denizaşırı ülkelerdeki diğer uluslararası enerji araştırma müşterek çalışmalar yürütmektedir.  Aynı zamanda İngiltere enerji araştırmaları için politika gelişimi ve kamu, özel sektörlerdeki çok sayıda kuruluşa stratejik bilgilendirmeler sağlamaktadır. Sürdürülebilir enerji sistemlerine yönelik dünya standartlarında araştırmalar yaparak enerji kullanımı ve gelişiminin teknik, ekonomik, politika, çevresel ve sosyal boyutlarına temas ederek projelerini yürütmeye devam ediyor.

 


► İlginizi Çekebilir: YEKDEM Nedir? 
 

3- Açık Deniz Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Merkezi (ORE)


Birleşik Krallık açık deniz rüzgar, dalga ve gelgit yenilenebilir enerji kaynaklarından  elektrik üretim alanlarında, çalışmalar yapan Avrupa’nın önde gelen  araştırma merkezidir. Kurum sürdürülebilir enerji alanlarını etkileyen piyasa analizi, deneysel uygulama çalışmaları ve tahminler ile piyasa yanıtları gibi önemli endüstri konularını inceleyerek, belli periyotlarla bir dizi analiz raporu yayınlar.

ORE’nin kilit programlarından biri, doğal dış baskıların türbin kanatları üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak ve böylece denizdeki rüzgar türbinlerinin operasyonel performansını artırmayı amaçlayan, BLEEP - Blade Leading Edge Erozyon Programı'dır. 18 milyon sterlinlik fon ayrılan bu çalışma sayesinde, bakım yükünü azaltmanın yanı sıra türbin kullanılabilirliğini ve güvenilirliğini en üst düzeye çıkarmak, türbin kanadı aerodinamik performansı ve yapısal bütünlüğü üzerindeki dış etkileri azaltılması amaçlanıyor. Böylelikle, açık deniz rüzgar türbinlerinin, elektrik üretim maliyetinin de azaltılması öngörülüyor.

 

4- Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı (NREL)


Ana kampüsü Colorado, Golden'da bulunan ve ABD Enerji Bakanlığı’nın bünyesi altında fonlanarak desteklenen NREL, dünyanın bilinen ve adını duyurmuş en gelişmiş, yenilenebilir enerji araştırma merkezlerinden biridir. 

Özellikle biyoenerji, jeotermal ve gelgit enerjisi alanlarında araştırmalar yaparak  faaliyet gösteren NREL,  günümüz yenilenebilir enerji üretim kaynaklarının sorunlarına çözüm üretmektedir. Ayrıca biokütleden yenilenebilir enerji yakıtları üretmek için teknolojiyi ilerletmeyi amaçlayan, Ulusal Biyoenerji Merkezi; ABD'nin PV üretiminde büyümesini sağlayan teknolojik yeniliklere odaklanmıştır.

Sistem güvenilirliği ve üretim maliyetlerini dengelemek amacıyla hem karada hem de denizde rüzgar enerjisinden maksimum düzeyde faydalanmak için çalışmalar yürütüyor. Bunun için Amerika'nın önde gelen rüzgar enerjisi teknolojisi araştırma tesisi olan Ulusal Rüzgar Teknolojisi Merkezi (NWTC) ile bir dizi ortak araştırma tesisine de sahiptir. Yılda 300 milyon £ 'dan fazla fon alıyor ve 800 civarında araştırmacı, stajyer ve yüklenici ile 1.500 kişiye istihdam sağlıyor.
 

5- Almanya Fraunhofer Enstitüsü


Fraunhofer IST Plazma ve Fotonik Uygulama Merkezi, biyomühendislik, yenilenebilir enerji teknolojisi ve güneşten enerji üretim uygulama alanları için yenilikçi çözümler geliştirmek amacıyla, özelleştirilmiş plazma teknolojisini kullanma hedefi ile Almanya merkezli faaliyet yürüten bir kuruluştur.

Plazma ve Fotonik Uygulama Merkezi bünyesinde on iki farklı iş alanında çalışan çeşitli iş kollarındaki uzmanlar dahil 1300’ü aşkın personeli ile malzeme araştırması, yarı iletkenler, optik ve fotonik alanlarında ölçüm/test ve simülasyon gibi departmanları ile çalışmalar yürütülmektedir.

Fraunhofer Enstitüsü Rüzgar Enerjisi ve Enerji Sistem Teknolojileri birimi de 2009 yılında kurulmuş, kapsamlı test ve deneysel tesislerin bir dizi faaliyetlerine 32,1 milyon € bütçe ile 500'den fazla kişiyi istihdam ederek, laboratuvarlar ve son teknoloji ürünü ekipmanlarıyla çalışmalarına devam etmektedir.

 



 

Yazar: Sebahattin KÖMLEKSİZ

KAYNAK:

► interestingengineering.com
► lboro.ac.uk
► ukerc.ac.uk
► nrel.gov
► ist.fraunhofer.de
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.