elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bill Gates Destekli Proje ile Güneş Enerjisinde Yeni Bir Çağ

Heliogen firması, Dünya'nın ilerleyen dönemlerinde bitecek olan fosil yakıtların alternatifini bulduğunu açıklamasıyla beraber güneş enerjisinde yeni bir döneme giriliyor. Detaylar haberimizin devamında.



A- A+
01.12.2019 tarihli yazı 8494 kez okunmuştur.
Dünya'nın en zengin insanları arasında sayılan Bill Gates, insanlığa katkı sağlayan birçok projede yer alıyor. Bill Gates’in 2010 yılındaki TEDx konuşmasından etkilendiğini söyleyen Heliogen firmasının kurucusu Bill Gross, enerjide ve endüstride yeni bir çığır açacak gelişme olduğunu söyledi. Heliogen firması yatırımcıları arasında firmanın ilham kaynağı Bill Gates ve Steve Case gibi önemli kişiler bulunmakta.
 



İlginizi Çekebilir: Güneş Enerjisinden Nasıl Elektrik Elde Edilir?

Fosil yakıtları kullandıklarından dolayı Dünya'daki karbon emisyonlarının yüzde 20 sinden fazlasını endüstriyel tesisler üretiyor. Dünya'nın petrol ve kömürden sonra gelen gelen en büyük emisyon kaynağı çimentodur. Dünya üzerindeki gelişmelere bakıldığında çimento üretimi hiç durmadan devam edecek ve doğaya büyük zararlarda bulunacak gibi gözüküyor. Heliogen firmasının bulduğu teknoloji, endüstride kullanılan fosil yakıtları tarihe karıştırabilir. Daha öncede yapılmak istenen ancak en fazla 600 C’ye kadar çıkabilmiş güneş enerjisi ısısını, Heliogen firması 1000 C’ye kadar çıkarabildiğini açıkladı. Yapay Zeka yardımıyla yapılan yazılımlar ve yeni yöntemlerle başarılmış olan bu buluş evlere, arabalara ve endüstri ile alakalı her yere faydalı olabilecek. Yapılan yazılımla gelişmiş bir ayna teknolojisi kullanarak halihazırda kullanılan güneş sistemlerinden daha fazla sonuç alıyor.

Heliogen firması kurucusu Bill Gross, yapılan uygulamanın sektörle ilgisi olmayanları heyecanlandırmadığını söyledi ancak bu teknolojiyle endüstride yeni bir döneme geçilebileceğinin altını çizen Gross, yalnızca çimento üretiminin küresel olarak karbon emisyonunu neredeyse yüzde 8’ini oluşturduğunu bu sebepten dolayı geliştirdikleri inovasyonun sadece bu sektörde kullanılmasının bile büyük bir etkisi olacağını söyledi.



İlginizi Çekebilir: Güneş Enerjisi Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Los Angeles merkezli girişimci firmanın en büyük yatırımcılarından olan Bill Gates, fosil yakıt yerine yenilikçi ve yararlı bir gelişimin destekçisi olduğu için memnun olduğunu belirtti. Çimento, çam, çelik gibi malzemeleri yapmak için kullanılan endüstriyel işleyişlerin Dünya'daki emisyon değerlerin yarıya yakınını kapsadığını belirten Bill Gates, emisyonunun  sıfıra yakınsamasını ya da en düşük değerlere düşürülmesini sağlamak için yapılması gereken çok şey olduğunu açıkladı. 

Fosil yakıtların azalması sebebiyle güneş enerjisi konusunda büyük gelişmeler yaşanmaktadır. Ülkeler, en büyük güneş enerjisi santrallerini kurmak için neredeyse birbirleriyle yarışıyorlar.



Yazar: İsmail KAYGIN

KAYNAK:

theguardian

inc

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.