elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Eski Elektrik Tesisatlarında Enerji Tasarrufu |
2. Bölüm

"Eski Elektrik Tesisatlarında Enerji Tasarrufu" serimizin 2. bölümünde, eski elektrik tesisatlarında enerji tasarrufu için bilgi toplama ve ölçüm yapma maddelerini ele alacağız. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
30.03.2020 tarihli yazı 6418 kez okunmuştur.

1 |  ↤ Önceki Bölüm       Sonraki Bölüm ↦  | 3 |



2. Bilgi Toplama Ve Ölçüm Yapma

 

2.1. Lüksmetre

 
Lüksmetre iç mekanlarda aydınlatma şiddetini ölçer.  Sıklıkla kullanılan test ve ölçüm cihazlarından biri olan lüxmetre, iç mekânlarda aydınlatma şiddetini ölçmeye yarayan test ve ölçüm cihazlarına verilen genel ismidir. Optik bir sensor aracılığ ile aydınlatmanın çalıştığı süreleri kaydeder.
 
Lüksmetre kullanılırken, aydınlatma ekipmanının (tüm ölçüm süresi boyunca sabit olduğu varsayılır) gücü de ölçülmelidir. Belirli enerji tüketimleri , gücün kaydedilen sürelerle çarpılmasıyla belirlenebilir .

 

 
 
 
2.2. Varlık Ölçer (Presence Meter)


Varlık ölçer, kızılötesi algılama modülüne sahip  kompakt bir elektronik kayıt cihazıdır. Sensörün algılama alanına bir varlık girdiğinde  valık ölçer algılama başlangıç ​​- bitiş tarihi ve saatini bellekte saklar.
 
Bu cihaz ile belirli bir alandaki trafik ve insan varlığı ile ilgili bilgi sağlayabilirsiniz.

 

 

► İlginizi Çekebilir: Elektrik Tesisat Kontrolü Nedir ve Nasıl Yapılır? 

 


 

2.3. Sıcaklık Kaydedici veya Çok Kanallı Toplama Ünitesi

 
Sıcaklıklar birçok alanda sıklıkla ölçülmeli ya da sürekli olarak denetlenmelidir. Bazı uygulama durumlarında sadece bir noktada hava sıcaklığının ölçülmesinden ziyade birden çok değerin aynı anda kaydedilmesi gerekir. Sıcaklık kaydedici içerisinde küçük bağımsız termometreler mevcuttur, bu termometreler tekrarlı ölçümler yapar (örneğin, her iki dakikada bir) ve dönem başına ortalamayı hesaplar ve  algıladığı verileri hafızada saklar.
 
Ölçüm kontrol ünitesi gibi daha gelişmiş cihazlar ile yüzlerce noktanın üzerinde sıcaklık gibi çok çeşitli veriler elde edebilirsiniz. Bu cihazlar yerel bir alan ağında, internette, akıllı telefonlarda arayüzlenebilir, fakat kurulum ve bağlantıları biraz karmaşıktır. 

 

 
 

2.4. Wattmetre


Wattmetre  gücü ölçmek için kullanılır . Bu alet elektrodinamik tiptedir. Akım bobinleri olarak bilinen bir çift sabit bobin ve potansiyel bobin olarak bilinen hareketli bir bobinden oluşur.
 

 
 

 ► İlginizi Çekebilir: Konutlar İçin Elektrik Projesi Nasıl Çizilir?

 
Peki wattmetre kullanılan elektriği nasıl ölçer? Prize bir wattmetre bağlayabilir, dizüstü bilgisayarınızı takabilirsiniz bu cihaz dizüstü bilgisayarınızın ne kadar elektrik tükettiğini size söyleyecektir.

Sonuçlarınızın watt cinsinden ölçüldüğünü göreceksiniz.  Watt, güç için bir ölçü birimidir ve DC devrelerindeki gerilim ile çarpılarak hesaplanabilir.


P = V * I
 

AC devreler için, AC devrelerdeki elektriğiniz sinüzoidal bir dalga olduğu için ekstra bir güç faktörünüz vardır, bu nedenle ek bir cos (teta) faktörü ile çarpmanız gerekir .


P = V * I * cos (teta)
 

Birçok elektrikli cihazın üzerinde watt miktarları listelenmiştir. Bu, belirli bir cihazın bir saat içinde kullanacağı maksimum watt değerini gösterir. Örneğin, 13 watt'lık bir kompakt floresan ampul, bir saatte maksimum 13 watt kullanır. Bu ampul 3 saat yanarsa, bu üç saatte 13 * 3 = 39 Watt kullanır. Ampulü ölçmek için takılı bir tane varsa, bu sayıları wattmetrenizde göreceksiniz.
 
 

2.5. Kayıt Analizörü


Kayıt analizörü, bir güç analizörü gibi işlev görür ancak uzun süreler boyunca ölçülen değerleri kaydedebilir.

Anlık değerler ayrıntısı veren histogramlar üretir ve olaylar arasında kesin ilişkiler kurmak için de kullanılabilir.
 

 

 

3. Verilerin İşlenmesi, Olasılıkların Belirlenip Değerlendirilmesi ve İyileştirilmesi

 
Büyük miktarda toplanan ölçümler yorumlama zorluğuna sebep olmaktadır. Öncelikle hedefler açıkça belirlenmelidir, bu sayede yapılan analizlerin sonuçları daha kolay anlaşılacak ve karşılaştırma yapmak daha kolay bir hale gelecektir.
 
Örneğin; bir aydınlatma analizi örneği için gece/gündüz farkına göre yüzey alanı başına düşen güce bakalım: 

 

► İlginizi Çekebilir: Elektrik Projesi Okuma Testi
 

Tüketimi yorumlarken çalışma alanlarını dönemlere göre ayırmak tasarruf açısından fayda sağlayabilir. Isıtma gibi diğer ihtiyaçlar  durumunda güneş enerjisi gibi potansiyel alternatif kaynakları kullanmak verimliliğe katkı sağlayacaktır.

 
Tablodaki birkaç noktaya dikkat çekmek gerekirse:
 
1- Teorik açıdan bakıldığında kullanım gerekliliği aynı olsada tüketimleri miktarları farklı olan alanlar,
 
2- İnsanlar yokken bile aydınlatma için fazla enerji tüketen alanlar
 
3- Gece boyu gereksiz yere açık kalan ışıklar

 
Değinmemiz gereken en önemli noktalardan biri ise bazı tüketim cihazlarında büyük tasarruflar yaparken bunun yanında diğerlerinde de küçük harcamalar yaparak iyileşme sağlamak verimlilik açısından büyük katkılar sağlayabilir. Bunun için verilerin en doğru şekilde işlenmesi ve analiz raporunun sunulması gerekir.
 
Sonuçlardan sonra birçok yorum yapılabilir. Projeyi organize etme yeteneği ve başarı sağlamada doğru yorumu seçmek oldukça önemlidir.
 
 

3.1. Sorgulama Aşaması

 
Sorulması gereken dört temel soru:
 

► Bu zaman diliminde çalışması doğru mu?

► Daha az enerji kullanabilecek alternatif bir çözüm bulabilir miyiz?

► Kesinlikle kullanmak gerekli mi?

► Açılış saatlerini değiştirerek tasarruf sağlayabilir miyiz?

Bu sebeple, aynı gereksinimlere sahip olsanız bile çok daha az enerji ve daha düşük bir güç talebi ile cihazların işlevlerini nasıl yerine getirebileceğini bulmalıyız. Bu yenilikçi yaklaşım diğer bina türlerine de uygulandığında büyük miktarda bir tasarruf söz konusu olacaktır.

Düşünme ve sorgulama aşaması mevcut bilgilerin incelenmesinde önemli adımlardır.
 
Yazımızın 3. Bölümünde iyileştirme projelerinin nasıl gerçekleştirileceğini göreceğiz.

 

1 |  ↤ Önceki Bölüm       Sonraki Bölüm ↦  3 |

 
 
KAYNAK:


► electrical-engineering-portal.com
► instrumentchoice.com


ESMA DEVECİ ESMA DEVECİ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar