elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Nasa Elektrikli Uçak Projelerini Destekliyor

Elektrikli arabalardan sonra elektrikli uçaklar gündeme gelmeye başladı. NASA tarafından düzenlenen elektrikli uçak tasarımlarının konu alındığı yarışmayı Georgia Tech Üniversiteden bir öğrencinin tasarımı kazandı.



A- A+
14.06.2016 tarihli yazı 11858 kez okunmuştur.
Pil teknolojisindeki gelişmeler ile Lityum-iyon pillerin hafif oluşu ve ucuzlaması, hava araçlarının (drone, hobi helikopterleri vb. ) kullanımını artırmaya başladı. Elektrik motorları kullanılan araçları yönetmek daha kolay hale geldi. Bunlara örnek vermek gerekirse, Nissan ve Tesla gibi markaların elektrikli araçlara çalışmaları gösterilebilir. Uçaklarda ise pil teknolojisinin gelişmesi ile doğru orantılı olarak çalışmalar devam etmektedir. Airbus, Sloven gibi uçak üreten firmalar geçtiğimiz senelerde iki kişilik elektrikli eğitim uçağı üretmişlerdir. Uçuş süresinin kısa olması pillerin, benzinin yandığı zaman oluşan güçten, daha az güçte olmasıdır. Araçlarda menzili artırmak için pil kapasitesi artırılabilir ve pillerin ağırlığı araç ağırlığına çok etki etmeden menzil artışı sağlanabilir. Uçaklar için pil kapasitesinin artırımı, uçağa ek olarak ağırlık katacağı için boyutta büyüme yapılması gerekebilir. 
 
Bugün kullanılan içten yanmalı motorlu uçaklar, uçuş sırasında saat başına çok fazla yakıt tüketmektedir ve yüksek güçten dolayı çok fazla ses yapmaktadır. Elektrikli uçaklar ile gökyüzü bugünün uçaklarından çok daha sessiz, daha temiz, daha güvenli ve daha verimli olacak. Elektrifikasyon, uçak deneyimini pilotlar ve yolcular için de çok daha cazip bir hale getirebilir. 
 
Bununla birlikte, NASA benzinli uçakların menziline ve boyutuna sahip elektrikli uçak tasarımları için girişimci insanları teşvik etti. 2011 yılında, NASA’nın Yeşil Uçuş adlı yarışmasında tamamen pille çalışan ve saatte 161 kmph hıza ulaşan iki uçak havada 2 saat boyunca uçuş yaptı. Yarışmada 2. olan Stuttgart Üniversitesi, tasarladıkları uçakta elektrik motorunu kuyruk kısmına yerleştirdiler. Böylece pervanelerin büyük ve verimi olması sağlanmış oldu. 
 
NASA geçtiğimiz sene öğrencileri teşvik etmek umuduyla dört koltuklu, 2020 yılına kadar hizmete girme yeteneğine sahip elektrikli uçak tasarım yarışması düzenledi. Yarışma koşulları arasında 4 koltuklu, 1482 km menzil ve 323 kmph hıza sahip elektrikli uçak tasarlanması istenildi. NASA’nın yarışmayı açıklayan bir bildiri yayınlamasından sonra, pek çok proje NASA’ya iletildi. Değerlendirmelerin ardından yarışmayı kazanan proje VAPOR isimli elektrikli uçak projesi oldu. 
 


Tasarlanan uçağın çizim hali

►İlginizi Çekebilir: Artısıyla Eksisiyle Elektrikli Otomobiller
 
Bir çift motor ve büyükçe pervaneler kullanılarak verimlilik üst düzeyde tutulmaya çalışılmıştır. Aerodinamik için V şeklinde kuyruk kısmı tasarlandı. Bu tasarımlar ile %85-%92 arası verimlilik sağlanmaya çalışılmıştır. Rüzgar etkisi kanat ve gövde üzerinde azaltılmıştır. Pervanelerin büyük olmasına rağmen V şeklinde olan kuyruk ile ağırlık dengelendiği için iniş takımlarının kısa tasarlanmasına olanak sağlamıştır. Yakıt hücresi %55 verimlilik ile 800 Wh/kg kapasiteye olacaktır. Uçak seri üretime geçtiğinde Cirrus SR22 ile rekabete girecek şekilde tasarlanmıştır. 500.000 $’lık SR22, 310 beygir gücünde 6 silindirli, hava soğutmalı bir motora sahip uçaktır. 76 dB gürültü seviyesi ile kabin içinde konforlu bir uçuş süresi geçirilmesine olanak sağlayacaktır. Hidrojenle çalışan yakıt pilleri uçağın gerekli güç ihtiyacını karşılamak için Toyota Mirai’de kullanılan sistem temel alınarak tasarlanmıştır. İki tane tank içinde bulunan hidrojen kullanılarak uçağın güç kaybı engellenmeye çalışılmıştır. 
 

 
Vapor ile diğer uçakların karşılaştırması
 
Tasarım ismi olan Vapor, V kuyruklu oluşu ve hidrojen yakıt hücreleri ile çalışıyor olmasından bu ismi almıştır. Ticari olarak kullanılması için sertifikasyon ve gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra uçuşlara başlaması planlanmaktadır. 


Kaynak:

►allaboutcircuits
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.