elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrikli Sandalyenin İcadı

William Kemmler 1890 yılının Ağustos ayında elektrikli sandalye ile idam edilerek elektrikli sandalyenin ilk kurbanı oldu. Peki elektrikli sandalyenin mucidi kimdir? Elektrikli sandalyenin icadındaki asıl amaç neydi? Ayrıntılar yazımızda.



A- A+
09.03.2014 tarihli yazı 24954 kez okunmuştur.
1880’li yıllarda doğru akım (DC) mucidi Thomas Edison elektrik piyasasının tek hakimiydi. Nikola Tesla alternatif akımı (AC) icat ettikten sonra Westinghouse şirketi ile gün geçtikçe büyümekteydi. Bu durum en çok Thomas Edison’u rahatsız ediyordu.
 


İlk Elektrikli Sandalye


► İlginizi Çekebilir: Tesla vs. Edison: "Akım Savaşları
 
Edison o dönemin tanınan kişilerini kullanarak Alternatif Akım ile elektrik kullanmak tehlikelidir, ölümcül sonuçlara neden olur." şeklinde reklamlar yapmakta ve afişler astırmaktaydı. Edison alternatif akımı piyasadan silerek elektrik piyasasının yeniden tek hakimi olmayı amaçlıyordu.                                    
 
Edison yanında çalışan yardımcısı Harold Brown ile beraber alternatif akımı karalama çalışmalarında bir adım daha attı ve masum hayvanlara alternatif akım uygulamaya başladı. Alternatif akımın hayvanlar üzerindeki etkisini gözlemledikten sonra Harold Brown elektrikli sandalyeyi tasarladı ve infaz komisyonu tarafından elektrikli sandalye yeni bir idam şekli olarak kabul edildi.


Böylelikle elektrikli sandalyenin mucidi kağıt üzerinde Harold Brown olarak kayıtlara geçmiş oldu. Elektrikli sandalye alternatif akım (AC) ile çalışmaktaydı ve elektrik piyasasında tahtı sallanan Edison, elektrikli sandalyenin icadıyla alternatif akımı karalama çalışmalarına daha rahat bir şekilde devam edebilecekti.

Elektrikli sandalye ile idam edilen ilk mahkum William Kemmler oldu. Sonrasında ise Edison gazete sahiplerine rüşvet dağıtarak "William Kemmler idam edildi!" başlığını ön plana çıkarttı.


İlk Mahkum William Kemmler


► İlginizi Çekebilir: Elektrik Evlerimize Kadar Nasıl Gelir? | Çocuklar İçin Elektrik

 
Edison’un bütün bu karalama çabalarına rağmen alternatif akım dünya üzerinde hak ettiği saygıyı kazandı. Sonrasında halkın taleplerine teslim olmak zorunda kalan Edison alternatif akımı kullanmaya başladı.

Eğer alternatif akım olmasaydı günümüzde elektrik iletimi neredeyse imkasız bir hal almış olacaktı. Nikola Tesla'nın hayatı kendinden sonrakilere bilimin ticaret için değil insanlık için var olduğunu çok iyi anlatıyor.

 


Kaynak:

Opereysin
Wikipedia

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar