elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrikli Araç Bataryaları Ömrünü Tamamlayınca Ne Olacak?

Yüksek potansiyele ve avantaja sahip elektrikli araçlar, önümüzdeki 10 yılda içten yanmalı motorlar kadar yaygınlaşacak. Fakat bu araçların bataryaları bittiğinde ne olacak? Ölü bataryalar nasıl değerlendirilecek? Zararları nasıl olacak? Detaylar yazımızda.



A- A+
24.02.2022 tarihli yazı 4368 kez okunmuştur.
Elektrikli araç çağımızın en büyük ulaşım trendi haline geldi. Tüm dünya elektrikli araçlar hakkında yeni fikirler, yeni modeller üretmenin peşinde. Dünya, elektrikli araçlar üretilmeden önce avantajlarını öngörmüştü. Fakat dezavantajlarını üretime başladıktan sonra ve kamuya sunduktan sonra fark etti.

2021 yazında Amerika’da General Motors’un elektrikli aracı Chevrolet Bolt hakkında çok fazla şikayet oldu. 2017 yılından beri satılan bu araç, ilk çıktığı zamanlarda Tesla’ya karşı büyük bir zafer olarak düşünülmüştü. Fakat görünene göre bu zafer kalıcı olmadı. Evine gelip aracını şarja bırakan bazı kullanıcılar, bir süre sonra garajda yangın çıktığını fark etti. İşte bu GM’nin harekete geçmesi için bir uyarıydı. Bu tarz vakaların artışından sonra firma, bazı araçları geri çağırarak sorunu tespit etme çalışmalarına başladı. Karşı karşıya kaldıkları sorun, tüm elektrikli araç üreticileri için halen aşılamamış olan batarya sorunuydu.
 
GM sorunu tespit ettikten sonra tüm araçları onarabilmek için geri çağırdı. Fakat bu sefer daha büyük bir sorun ortaya çıkmış oldu. Tehlikeli ve kullanılamayacak kondisyondaki lityum-iyon bataryalarına ne olacaktı?

Elektrikli araçlar son 10 yılda hayatımızda büyük bir yer edindi. Medyada sürekli içten yanmalı motorlar ile karşılaştırıldı. Fakat insanların atladığı en büyük sorun bitmiş, ölü veya yukarıda verdiğimiz örnekteki gibi tehlikeli bataryaları ne yapacağız? Bataryalar kimyasal yapıda oldukları için atık haline geldiğinde doğaya zarar verebilir. Bu durumda tek bir seçenek kalıyor. Elektrikli araç bataryalarını geri dönüştürmek.
 
Bazı araştırmacılara göre, şu anda üretilen bataryalar geri dönüşüme uygun değil. Bu durumun farkında olan üreticiler ve hükümetler harekete geçti diyebiliriz. Çin, batarya bileşenlerinin yeniden kullanımını teşvik etmeyi amaçlayan yeni kurallar getirdi. Avrupa Birliği ülkelerindeki elektrikli araç tedarikçileri, ürünlerinin kullanım ömürleri bittiğinde öylece çöpe atılmayacağından emin olmakla yükümlü.



Üreticilerden örnek verecek olursak, Nissan fabrikalarındaki işçilere parça dağıtan otomatik yönlendirmeli araçlarda ömrü biten elektrikli araç bataryalarını kullanıyor. Volkswagen de aynı şeyi yapıyor. Bunun yanında Almanya'nın Salzgitter kentinde ilk geri dönüşüm tesisini açtı ve pilot aşamada yılda 3.600'e kadar batarya sistemini geri dönüştürmeyi planlıyor. Geri dönüşüm konusunda Volkswagen Group Components geri dönüşüm planlama başkanı Thomas Tiedje, "Geri dönüşüm sürecinin bir sonucu olarak birçok farklı malzeme geri kazanılıyor. İlk adım olarak kobalt, nikel, lityum ve manganez gibi katot metallerine odaklanıyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Genel olarak geri dönüştürücüler kobalt ve nikel gibi yüksek fiyat getiren metalleri hedef alıyor. Fakat elektrikli araç bataryalarında lityum ve grafit yoğunluk olarak çok fazla. Dolayısıyla bir batarya içerisindeki değerli metallere ulaşabilmeyi samanlıkta iğne aramak ile benzeştirebiliriz.
 
Peki siz ne düşünüyorsunuz? Elektrikli araçların içten yanmalı motorlara karşı olan serüveninde batarya sorunları ne kadar etki eder? Batarya geri dönüşümü yeterince iyi yapılmazsa insanlığı ne gibi tehlikeler bekliyor? Gelin yorumlarda birlikte tartışalım.


Kaynak:

►wired.com
►science.org
►bbc.com/news

Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.